Competitief gamen in Nederland, bestaat dat?

Competitief gamen in Nederland, bestaat dat?

Van 28 tot en met 30 maart wordt het Call of Duty Championship 2014 weer gehouden. De winnaar van dit toernooi kan maar liefst 400.000 dollar (bijna 300.000 euro) bijschrijven op zijn rekening. Wat betreft competitief gamen zijn we dus een heel eind gekomen. Maar waarom is het in Nederland dan nog zo klein? Waarom hoor je er zo weinig over? Bestaat het überhaupt wel? Ik ging op onderzoek uit en kwam al snel terecht bij Fariko Gaming. Fariko vertegenwoordigt overal ter wereld Call of Duty teams, met team-building als uitgangspositie. Fariko oprichter Alexander Korf is ervan overtuigd dat juist team-building de eSports-wereld zal laten groeien en competitief gamen zal promoten.

Veel mensen hebben wel eens gehoord van toernooien in League of Legends, Counter Strike of Starcraft. Call of Duty op de Xbox en PlayStation wint wel steeds meer grond, maar zal het toch nog lang afleggen tegen deze PC giganten. Maar waarom hoor je dan altijd iedereen over Call of Duty, Battlefield en GTA? Deze games verkopen altijd het meest, dus hoe kan het dat hier niet regelmatig toernooien voor worden gehouden? Ik vroeg het aan Fariko-oprichter Alexander Korf en legde hem meerdere vragen voor in onderstaand interview.

Hoe kan het dat er in Nederland weinig competitieve toornooien worden gehouden?
Competitieve toernooien zijn afhankelijk van een aantal factoren die bij elkaar komen. Het aantal game-teams is van belang voor de directe en indirecte toernooiopbrengsten voor de organisator. De directe opbrengst wordt verkregen door het inschrijfgeld. Indirecte inkomsten via de gameteams worden bereikt door de hoeveelheid teams en hun bekendheid, waardoor je een bepaalde mate van publiek aantrekt voor het live-streamen van de toernooi-matches en de marketingwaarde voor sponsoren. Vooral in de wereld van consoles is de zogenaamde 1e ring van sponsoren kleiner, want de hardware van een console is namelijk redelijk beperkt in vergelijking met PC’s. Sponsoren die niet direct hardware verkopen voor consoles hebben tot op heden nog steeds een beperkt beeld van eSports. De meest bepalende factor qua kosten voor een organisator is de investering in consoles. Van een toernooiorganisatie wordt verwacht dat ZIJ de consoles aanlevert. En voor een groot toernooi van 40-50 teams heb je al gauw 60 Xboxen nodig met bijbehorende randapparatuur. Dit is voor de gemiddelde gamer die droomt van het organiseren van een toernooi een redelijke drempel.

Het valt op dat de meeste wedstrijden op de Xbox worden gespeeld. Waarom niet op de PlayStation?
Dit is een historisch gegroeide reden. Halo als teamshooter was een unieke titel voor alleen maar de eerste Xbox. PlayStation had destijds geen gelijkwaardige teamshooter die bruikbaar was in competitief verband. Hierdoor heeft de Xbox als competitief platform een duidelijke voorsprong gekregen. Deze voorsprong is versterkt door een tweede teamshooter, Gears of War, die ook alleen op de Xbox beschikbaar was. Door de populariteit van teamshooters Halo en Gears of War heeft MLG (Major League Gaming) als toernooiorganisatie een grote aanhang kunnen kweken in Amerika.

Bestaan er ook toernooien waar je online mee kan doen in plaats van ergens aanwezig te moeten zijn?
Ja, online toernooien zie je steeds meer. Gamebattles, ESL en EGL zijn de meer bekendere online competitiesites in Europa. Er is nog geen online competitie specifiek voor Nederlanders, maar dat gaat wel komen.

Is het competitief gamen alleen voor de beste gamers? Het lijkt me dat er voor de minder goede gamers (door tijdsgebrek) ook wel markt is? Deze mindere gamers komen nu niet omdat ze vinden dat ze daar niks te zoeken hebben.
Competitie is inherent voor de beste gamers, maar ik begrijp wat je bedoelt. Als je bijvoorbeeld kijkt naar voetbal zie je een gelaagdheid van competitieniveau, waardoor op elk niveau een voetballer zich kan vermaken. In gaming in het algemeen is dat nog niet zover en specifiek in Nederland nog lang niet.

Via jullie Twitter pagina plaatsen jullie handige links om het zoeken naar een team gemakkelijker te maken. Maar hoe vloeit dit dan uiteindelijk uit in een toernooi waar je aan mee kan doen?
Nadat je als gamer deelneemt aan een team kun je je inschrijven voor een toernooi, online of LAN. Dit zijn evenementen die je terug kunt vinden in onze zogenaamde events-sectie. Wat mij wel opvalt is dat het aantal evenementen niet net zo hard groeit als het aantal gameteams. Dit betekent dat er veel gameteams zich tevreden stellen met opereren als team in public games.

Hoeveel toernooien worden er eigenlijk per jaar gehouden?
In Nederland is er één regelmatig terugkerend toernooi (twee keer per jaar)

georganiseerd door ReflexGT dat Europees erkend wordt. Her en der vinden kleinere toernooien op minder regelmatige basis plaats, zoals kort geleden de Dutch Open Championships.

Doen jullie de organisatie hiervan zelf, besteden jullie dit uit of combineren jullie dit met een andere organisatie?
Vanuit Fariko heb ik in 2007 en 2008 twee keer een Gears of War toernooi georganiseerd met een grote opkomst. De opkomst was groot omdat ikzelf een groot netwerk had opgebouwd met GOW-spelers. Ik besefte dat een LAN-organisatie vooral afhankelijk is van gemiddeld gezien instabiele gameteams van jongeren. Toen heb ik ook de keuze gemaakt om van Fariko een team gebaseerde organisatie te maken. Hierdoor hebben LAN organisatoren een partner die betrouwbaar teams kan leveren voor toernooien.

Zijn jullie ook nog ergens anders vertegenwoordigd dan alleen in de Call of Duty community?
Zoals gezegd zijn we begonnen in de Gears of War community en ons eerste team werd in één keer Europees kampioen in Rome in 2008 door torenhoog favoriet Dignitas eenvoudig te verslaan. Daarna zijn we via Halo in CoD terechtgekomen. Dit ook mede door mijn persoonlijke voorkeur voor het schademodel van COD. Het schademodel van Halo en Gears of War maakt het namelijk moeilijker om als nieuwkomer bij de top te komen, waardoor je in een competitie al gauw een gedoodverfde winnaar krijgt waardoor teams weinig zin hebben om deel te nemen.

De competitive gaming-heaven is natuurlijk Zuid-Korea. Waar ligt dat aan? Is dat iets cultureels of doen zij iets anders dan andere landen, waardoor dit is uitgegroeid tot wat het nu is (waarbij gasten van nog geen 21 al met ‘pensioen’ kunnen)?
De Zuid Koreaanse overheid heeft de belangrijkste factor gespeeld in het succes van eSports aldaar. Zij zijn namelijk als overheid in de jaren tachtig begonnen met een sterke investering in ICT. Dit zie je ook terug in het ontstaan van giganten als LG en Samsung die in een korte tijd spelers als Phillips hebben doen verbleken. Daarnaast heeft Samsung jarenlang de zogenaamde World Cyber Games georganiseerd en gesponsord, waardoor eSports wereldwijd, maar vooral in Zuid Korea een boost heeft gekregen.

Op jullie website zetten jullie de laatste activiteit die een team heeft gehad. En bij jullie Dragons Team staat vermeld dat dit 1 augustus 2013 is. Komt dit omdat er toch best wel weinig toernooien zijn?
Helaas zijn er weinig organisatoren die console LANs tot een zakelijk succes kunnen maken. Zoals eerder uitgelegd zijn er nogal wat investeringen nodig om dit op een bepaald niveau interessant te maken. Dit zal mettertijd wel beter worden wegens de gestage maar continue groei van eSports. Zo weet ik dat begin juli een groot eSports evenement gehouden gaat worden dat eSports in Nederland een flinke boost zal geven. Fariko als eSports organisatie bestaat al een tijdje sinds 2007 en zal haar betrokkenheid in de toekomst in eSports verder uitbreiden. Wij zien namelijk een Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen aspect in eSports, en dat is teambuilding. Competitieve teambuilding is namelijk een perfecte plek voor jongeren om zichzelf te ontdekken, zichzelf te verbeteren en plezier met anderen te delen.

Competitief gamen heeft nog een lange weg te gaan in Nederland. En eigenlijk ook in de wereld, in ieder geval voor consoles. Ik heb mijzelf inmiddels ook ingeschreven bij Fariko. Na drie weken hebben we al een team van vier man, en we hebben inderdaad veel plezier. We proberen wel zo hoog mogelijk te komen, maar het gaat ook om de fun en dat is waar je bij Fariko snel zal slagen. Mocht je ons uit willen dagen, dan stuur je maar een berichtje naar FarikoScorpions op de website van Fariko. En misschien strijden we over een paar jaar wel voor die felbegeerde 400.000 Dollar. #wishfulthinking #hahaha #farikogaming #stayfrosty

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.