GameParty Top 10 2013, 10 – 8

GameParty Top 10 2013, 10 – 8

Het is bijna tijd om over te gaan naar 2014. Het jaar waarin de next-gen oorlog begon komt tot een einde. 2013, een tijd waarin bijzonder veel hoogstaande games het licht hebben gezien, zal de boeken in gaan als een van de beste gamejaren tot op heden! Wij kijken terug op de tien beste releases van het afgelopen jaar.

Het is nog maar enkele weken geleden dat EA en Dice ons wisten te verblijden met het vierde deel in de Battlefield-serie. We testten de game op de Xbox 360 en zagen dat het misschien wel de beste Battlefield-game tot nu toe is geworden. Battlefield 4 heeft een leuke singleplayer campaign, maar het is de multiplayer die de game het meest interessant maakt. Die was top ten tijde van de release, maar is nu nog steeds geweldig om te spelen. Leuke toevoeging daarbij is de iPad-app die je als commander het slagveld laat betreden.

Ondertussen is de game ook uitgekomen op de volgende generatie consoles en dat is niet helemaal zonder problemen gegaan. De game kende veel bugs, waardoor hij verre van een vlekkeloze spelervaring wist te bieden. Toch is de ervaring nog steeds heel bruut, zeker het feit dat je nu met 64 man tegelijk online kan gamen op de PlayStation 4 en Xbox One! Dat is onovertroffen op de consoles en laat duidelijk zien waar de kracht van Battlefield zit: totale oorlogsvoering! Er is geen enkele game verschenen die dit kan overtreffen en ook in de nabije toekomst zien we nog geen directe concurrentie verschijnen.

Op de current-gen loopt de game nu als een trein en weet de multiplayer nog vele gamers bezig te houden. De verwachting is dat dit het komende jaar niet zal veranderen aangezien DICE al een hele serie DLC-pakketten in de planning heeft staan die elk iets moois weten toe te voegen. Nee, met Battlefield 4 zijn we voorlopig nog niet klaar!

Wanneer we het hebben over een studio die haar games niet uit wil geven voordat ze honderd procent in orde zijn, dan hebben we het natuurlijk over Blizzard. Het duurde dan ook twaalf jaar voordat Diablo II een opvolger kreeg. Het was in 2012 dat Diablo III het licht zag en de duisternis van Sanctuary op de schermen van je PC of Mac wist te tonen. Toch was het pas dit jaar dat de game een overstap maakte naar de consoles. Een gevreesde overstap; Diablo was toch écht een game die je moest spelen op de PC.

We konden het niet fouter hebben. Diablo III is door Blizzard compleet onder handen genomen om de ultieme console-ervaring te bewerkstelligen. De controle over je personage werd verfijnd en door elke knop op de controller een aanval te geven, loop je al snel zonder problemen door de bekende wereld. Het lootsysteem werd aangepast doordat de Auction House (waarbij je op de PC gear kon kopen) ontbrak en een offline vier speler-mode werd toegevoegd. Het bewandelen van het gevreesde pad vol onheil bleek vele malen leuker met meerdere vrienden op de bank. Via drop-in/drop-out co-op kon iedereen op elk gewenst moment mee doen om de krochten van de onderwereld te ontdoen van het kwaad.

We hielden het haast niet voor mogelijk, maar het lukte Blizzard om Diablo III niet alleen op een zeer sterke manier tot leven te laten komen, maar ook nog eens op een manier die beter tot zijn recht kwam dan op de PC. Jawel, de titel die je echt moest spelen op je PC bleek beter te zijn op de consoles. En dat is een knappe prestatie!

Waar het vroeger bijna ongelofelijk was om te geilen op (vrouwelijke) characters in videogames, is dat tegenwoordig wel anders. De zielige hoopjes mens die bestonden uit tien pixels hebben plaatsgemaakt voor levensechte digitale personages, waarbij het in sommige gevallen zelfs moeilijk is om je er níet tot aangetrokken te voelen.

Het meest populaire fapobject was vroeger, en is eigenlijk nog steeds, Lara Croft. Van driehoekspunttettige avonturiersmeid is ze inmiddels uitgegroeid (ook aan de voorkant) tot rondborstige jungle/actie-chick. We hebben het een tijdje zonder haar moeten doen, maar met de komst van de vernieuwde Tomb Raider begin 2013 was ze weer helemaal terug. Niet alleen qua verschijning van Lara, maar ook qua gameplay was deze Tomb Raider enorm lekker. Heerlijke actie gecombineerd met een interessant verhaal, prachtige graphics en een weergaloze Lara zoals we haar nooit eerder zagen – niet in de minste zin door de geweldige voice-acting van Camilla Luddington.

Eigenlijk voelde deze Tomb Raider al aan als een next-gen game. Heel verbaasd waren we dan ook niet toen bekend werd dat Tomb Raider: Definitive Edition 31 januari volgend jaar uitkomt voor de PlayStation 4 (en overal, behalve bij ons en die andere zeven landen, ook op de Xbox One). Inclusief verbeterde graphics, alle DLC op de disc en een paar toegevoegde snufjes als Kinect-ondersteuning voor de One en specifieke controller-foefjes voor de PS4. Eigenlijk niet echt nodig omdat de game op de Xbox 360 en PlayStation 3 al compleet voelde (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Battlefield 4), maar voor gamers die een PS4 of One hebben en deze game nog niet gespeeld hebben wel een goede gelegenheid om deze toptitel alsnog in de collectie te halen. Want dat staat vast: iedere liefhebber van het action/adventure-genre MOET deze game gespeeld hebben.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.