GameParty Top 25 2014, 10 – 6

GameParty Top 25 2014, 10 – 6

We naderen de laatste momenten van 2014. Een jaar waarin Microsoft eindelijk haar Xbox One in ons land uitbracht, games op de markt verschenen voordat ze af waren en waarin de grote titels af en toe toch minder tof waren dan gehoopt. Desondanks zaten er genoeg pareltjes tussen en daarom zetten wij de beste vijfentwintig games van het jaar op een rij!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Een game is een hele goede manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en je te verliezen in een andere wereld. Forza Horizon 2 weet dit perfect te doen en je mee te nemen in een heerlijke vakantie in Zuid-Europa. De mooie graphics en passende soundtrack zorgen ervoor dat je zelfs tijdens de wintermaanden een heerlijk gevoel van zomervakantie krijgt. De game draait vooral om de singleplayer ervaring waarbij je een prachtige roadtrip maakt langs diverse events. Het weet echter ook de multiplayer onderdelen daar goed in te verwerken. Door middel van de ‘drivatars’ kan je altijd tegen je vrienden racen, ook als die offline zijn. En ben je op zoek naar andere online gamers, dan kan je terecht op één van de parkeerplaatsen die dienst doen als multiplayer lobby. Al die aspecten laten zien dat er goed is nagedacht over deze game en dat er een groep zeer bekwame ontwikkelaars achter zit. Er komt ook nog regelmatig nieuwe DLC uit, zodat je eventueel de collectie auto’s uit kunt breiden of nieuwe races kunt gaan doen. Wat mij betreft is Forza Horizon 2 absoluut de beste racegame die je op dit moment op de Xbox One kan spelen. Lees het originele oordeel in de Forza Horizon 2 review.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Het doel van een game is het om jezelf steeds te verbeteren. Te leren van je fouten, omgaan met je eigen blunders. Sterven hoort erbij, om het daarna snel nog eens te proberen. Dark Souls bracht dit naar een heel nieuw level. De game uitspelen zonder eens de eeuwige jachtvelden te betreden lijkt niet mogelijk. Met Dark Souls II bracht de ontwikkelaar een nieuw verhaal, nieuwe gebieden om te verkennen en veel vijanden die jou gaan laten sterven. En sterven, om daarna dood te gaan, gevolgd door het loodje te leggen. Dark Souls II is de moeilijkste game die dit jaar verschenen is en wist menig gamer flink pissig te krijgen. Om het daarna toch opnieuw te proberen tot het lukte. Euforische momenten kwamen samen met zwetende handen, geconcentreerde blikken en echte gevoelens van overwinningen. Totdat de volgende vijand uiteraard jou weer opnieuw om het leven bracht. Want sterven zul je! Lees het originele oordeel in de Dark Souls II review.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Blizzard deed dit jaar goede zaken. Niet alleen werd Hearthstone: Heroes of Warcraft een hit en verscheen onlangs World of Warcraft: Warlords of Draenor, ook verscheen er flink wat nieuws in de wereld van Diablo III. Eerder in het jaar verscheen uitbreiding Reaper of Souls voor de PC en Mac. Met een nieuwe wereld, een nieuw personage en vele uren aan nieuwe content bracht het spelers precies dat wat ze misten in de originele game; donkere, grauwe kerkers met veel verschillende vijanden. Iets later verscheen Diablo III: The Ultimate Evil Edition op de consoles waaruit bleek dat de game stiekem beter speelde met een controller. Daarnaast was alle content uit de originele game, alsook de content uit Reaper of Souls meteen aanwezig. Personages uit Diablo III (dat eerder los verscheen op de console) konden geïmporteerd worden, zelfs cross-platform. Blizzard heeft een voorzichtige stap gezet op de consoles, maar als Diablo III: Ultimate Evil Edition enige indicatie is van hun kunnen, verwelkomen wij graag meer console-titels van deze ontwikkelaar. Lees het originele oordeel in de Diablo III: Ultimate Evil Edition review .

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Ontwikkelaar Telltale wist met het eerste seizoen van The Walking Dead vriend en vijand te verrassen. Het spel bracht emotie, verhaal en schakerende gebeurtenissen naar een nieuw niveau. Het einde zorgde er bij enkele redactieleden van GameParty voor dat de ogen niet droog bleven. De verwachtingen waren dan ook bijzonder hoog voor het tweede episodische seizoen. De ontwikkelaar wist dat er geen seconde verspilt mocht worden en deed dit dan ook niet. In seizoen twee stonden we in de schoenen van Clementine, de meid die we in het eerste seizoen steeds moesten beschermen. Binnen enkele minuten weet de ontwikkelaar een diepe band te scheppen tussen jou en het digitale meisje. De apocalypse waarin de doden niet dood blijven speelt tegen de achtergrond. En hoewel er op momenten best wat Walkers over de kling gejaagd moeten worden, vertelt het tweede seizoen een bijzonder persoonlijk verhaal van een kleine meid in een zeer volwassen wereld. Tegen het einde hadden we weer natte ogen. Hoewel de gameplay nergens veranderd is ten opzichte van het eerste seizoen, zaten we snel weer op het puntje van onze stoel. The Walking Dead greep je naar je keel en liet je niet meer los. Zelfs niet wanneer na vijf afleveringen de credits over je scherm gingen. Lees het originele oordeel in de The Walking Dead Season 2 review.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

2014 was het jaar waarin de Wii U finaal wist te bevestigen als relevante console en Mario Kart 8 fungeerde hierin duidelijk als een speerpunt. Mag ik Mario Kart 8 de beste racegame van het jaar noemen? Driveclub en The Crew zijn nergens in de hitlijst te vinden en ook Forza Horizon 2 mag de uitlaatgassen van de snor slikken, dus ja… Mario Kart 8 is de racegame van het jaar. De reden daarvoor is omdat het fundament van de game na al die jaren nog steeds staat als een huis. De besturing is strak, de races constant spannend en fun, de chaos met de gadgets vaak compleet. Los daarvan durft Nintendo echter ook te innoveren, en dat doen ze dit jaar met de vele zwaartekracht tartende stukjes op de tracks. Het geheel zorgt voor Mario Kart op zijn spectaculairst. Dat de tweeëndertig tracks op het schijfje, een mengelmoes van remixes van oude favorieten en nagelnieuwe parcours, elk een unieke feel hebben is een gegeven dat je in weinig andere racegames ziet. Van de shortcuts tot de vele knipoogjes naar Nintendo’s rijke geschiedenis op de achtergrond, er valt steeds wat te beleven terwijl je aan het driften bent. Dat er ook in 2015 nog nieuwe tracks voor de game verschijnen en het genieten blijft van Luigi’s boosaardige blikken tijdens de replay zegt veel over de waarde die Nintendo zelf aan haar racegame hecht. Lees het originele oordeel in de Mario Kart 8 review.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.