GameParty Top 25 2014, 20 – 16

GameParty Top 25 2014, 20 – 16

We naderen de laatste momenten van 2014. Een jaar waarin Microsoft eindelijk haar Xbox One in ons land uitbracht, games op de markt verschenen voordat ze af waren en waarin de grote titels af en toe toch minder tof waren dan gehoopt. Desondanks zaten er genoeg pareltjes tussen en daarom zetten wij de beste vijfentwintig games van het jaar op een rij!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Geweldige auto’s, hoge snelheden en prachtige omgevingen. Dat is Forza Motorsport 5. De titel verscheen als launchgame voor de Xbox One en wist meteen te laten zien waar de console tot in staat is. De digitale auto’s knallen van je tv-scherm, helemaal wanneer je zelf vrijelijk om je wagen heen beweegt. Hoewel de game je steeds opnieuw laat racen op dezelfde plekken, wist de manier waarop de auto’s zichzelf laten vrijspelen je er steeds opnieuw toe te zetten om door te gaan. Die ene track was toch heel anders wanneer je een compleet andere auto onder de knoppen had. Sinds de release is de game flink onder handen genomen door de ontwikkelaar. Hierdoor zijn er flink wat (betaalde) DLC-pakketten verschenen. Meer auto’s om je digitale garage mee te vullen, maar ook compleet gratis nieuwe tracks om op te racen. Omdat je zelf je auto een paintjob kunt geven is jouw auto werkelijk uniek. Race tegen spelers, deel je ervaringen en zorg ervoor dat je online domineert. De toevoeging van de Drivatar, een digitale versie van jou en je vrienden, zorgde ervoor dat het offline spelen steeds anders was. Weggebruikers konden ook fouten maken, doorbreken of totaal van de weg af knallen. Het wist van Forza 5 een heerlijke racer te maken. Lees het originele oordeel in de Forza Motorsport 5 review.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Misschien zijn de originele beloftes niet nagekomen. Destiny beloofde een game te worden die jaren in onze consoles bleef zitten. Toch waren we zo’n drie weken na de release wel klaar met het spel. Natuurlijk, de multiplayer blijft lang leuk, maar het avontuur dat ontwikkelaar Bungie ons beloofde viel eigenlijk best tegen. De ‘niet MMO MMO’ liep meteen tegen het grootste gevaar aan die een game in dit genre kan bedenken; te weinig content. Ja, je kon die ene raid steeds opnieuw doen en uiteraard waren de dungeons leuk om steeds opnieuw te doorlopen. Maar het feit dat dit zo’n beetje alles was, stelde teleur. Inmiddels heeft Bungie de eerste uitbreiding uitgebracht (The Dark Below) en belooft de studio ons flink wat verbetering (de tweede uitbreiding komt er ook al aan). Begrijp ons niet verkeerd, we hebben enorm veel plezier gehad met Destiny, maar we hadden graag nog veel meer plezier willen beleven in deze interessante wereld. En als het dan ook even kan met een verhaal dat je haren overeind kan zetten en je mond open laat vallen. Bungie kan het, dat hebben ze met Halo bewezen. Nu nog eventjes daadwerkelijk doen. Lees het originele oordeel in de Destiny review.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Een genre waar niet veel mensen iets mee hebben enorm groot maken? Het lijkt een lastige opgave, maar Blizzard wist het eerder te flikken met World of Warcraft. Voor de release van deze MMO waren games in dit genre voor een bepaalde groep mensen weggelegd. ‘WoW’ zorgde er echter voor dat het genre flink wat bekijks kreeg en het spel trok miljoenen spelers naar zich toe. Hearthstone: Heroes of Warcraft deed eerder dit jaar precies hetzelfde. Het spelen van digitale kaartspellen is niet bijzonder populair te noemen. Toch wist Blizzard het op een dusdanige manier aan de man te brengen dat wederom miljoenen er voor vielen. Een lage instap zorgde ervoor dat iedereen wel een kaartje kon leggen, maar wanneer je echt goed wil worden is het zaak om vele uren aan het spel te spenderen. Dat de game compleet gratis te spelen is (via microtransacties kun je extra kaarten kopen) zorgde ervoor dat een enorme groei aan spelers werd gerealiseerd. En nog steeds is Hearthstone een game die bijzonder veel gespeeld blijft worden. Inmiddels is de game uitgebreid met facetten uit het Warcraft-universum waardoor er steeds meer kaarten te verdienen zijn. Betere, sterkere en uitgebreidere. Daar gaat je vrije tijd… Lees het originele oordeel in de Hearthstone: Heroes of Warcraft review.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Er zijn in het verleden behoorlijk wat games verschenen waarbij het bewegen van je lichaam centraal staat. Door middel van de Kinect, PlayStation Move of Wiimote is het voor een videogame mogelijk om jouw bewegingen te traceren en over te zetten in het spel. Microsoft bracht dit jaar Xbox Fitness exclusief naar de Xbox One. De gratis game is door iedereen met een Gold account te spelen en daagt je uit om dagelijks jezelf in het zweet te werken. Behoorlijk wat sporten zijn aanwezig en de game bewijst direct dat de nieuwe Kinect daadwerkelijk meer secuur te werk gaat dan zijn voorganger. Vechten, cardio, yoga, alles is terug te vinden en te spelen. Enkele sporten, zoals Insanity, zijn los aan te schaffen voor een kleine prijs. Het spel slaat jouw gegevens op, laat behaalde resultaten zien en weet je hierdoor steeds aan te moedigen om meer van jezelf te geven. Eerder dit jaar viel redacteur Bas van Dun 12.5 kilo af met het spel. Xbox Fitness is dus niet alleen uitdagend en gratis, het werkt ook nog eens goed. Lees het originele oordeel in de Xbox Fitness review.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Call of Duty: Advanced Warfare wist een hoop gamers te verrassen; gamers die misschien wel behoorlijk klaar waren met Call of Duty. Die gamers werden aangenaam verrast, mede dankzij de vernieuwde Exo-suit gameplay. Ook op de redactie van GameParty werd de game behoorlijk goed ontvangen. De overheersende mening was dat de game vooral een hoge ‘fun-factor’ had, en bovendien ook nog eens het goede van de bekende Call of Duty-elementen combineerde met vernieuwde gameplay. Nu we behoorlijk wat uren verder zijn moeten we zeggen dat de nieuwste Call of Duty nog steeds prima aanvoelt. Overigens zorgt niet alleen de multiplayer voor een spetterende ervaring. De singleplayer had meer dan ooit de wow-factor met zich mee. Dat is niet op de laatste plaats te danken aan het werk van Kevin Spacey. Hij heeft met Jonathan Irons misschien wel een standaard gezet voor toekomstige schurken in videogames. De dames en heren op de grafische afdeling hebben hun best gedaan om Spacey zo goed mogelijk na te maken. Sowieso een compliment voor die afdeling: de nieuwe engine van Call of Duty glimt aan alle kanten. Een aangename verrassing, en een verrassing die je waarschijnlijk speelt tot dat er weer een nieuwe Call of Duty verschijnt! Lees het originele oordeel in de Call of Duty: Advanced Warfare review.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.