Het grote succes van Fortnite: Battle Royale

Het grote succes van Fortnite: Battle Royale

Misschien wel de meest gespeelde game van dit moment is wel Fortnite: Battle Royale te noemen. De game is een belachelijk groot succes en trekt vele gamers aan, waarbij er nu zelfs een mobiele variant is voor op de smartphone. Niet alleen zijn er duizenden spelers, maar ook zijn er bizar veel mensen die ernaar kijken via Twitch. Er werd zelfs een heus Twitch record gebroken toen er maar liefst 650.000 kijkers tegelijkertijd keken naar een stream van Fortnite. Waar komt het succes van deze free to play game toch zomaar vandaan?

Het succes van de game is niet zomaar een gelukstreffer te noemen, want de game is een dikke zes jaar in ontwikkeling geweest en ook niet zonder slag of stoot. De game is ontwikkeld door Epic Games, die we heel goed kennen van de Gears of War trilogie op de Xbox 360. Een enorm succes op de Xbox, maar Epic had het wel gezien met de brute shooter en was op zoek naar een nieuw avontuur. De kopen bij Epic werden bij elkaar gestoken en er kwamen de meest uiteenlopende ideeën naar boven, maar er was één idee waar de toenmalige grote man bij Epic, Cliff Bleszinski, wel wat in zag.

Ze waren zo enthousiast dat ze niet lang hebben gewacht met hun idee naar buiten te brengen. Omdat ze hun zelfgemaakt Unreal Engine 3 als geen ander kennen hadden ze bij Epic vrij snel een prototype en teaser van Fortnite in elkaar gedraaid. In plaats van het realistischere en grauwere Gears of War, werd er deze keer gekozen voor een kleurrijke en cartoony uitstraling in de game. De game leende succesvolle ideeën van populaire games zoals bijvoorbeeld Unreal Tournament en Minecraft. Het idee wat getoond werd was absoluut geen denderend succes te noemen en niemand werd er erg enthousiast van.

Ondanks de vroege aankondiging van de game duurde het dus nog zes jaar voordat de game ook daadwerkelijk verscheen. Medeverantwoordelijk hiervoor was de ontwikkeling van de Unreal Engine 4 die moest worden gebruikt in Fortnite. Het overzetten van het prototype op de Unreal Engine 3 naar de 4 ging zeer lastig en de game kampte met veel bugs. De overname van 40 procent van de aandelen van Epic Games hielp ook niet mee en om het nog erger te maken zorgde het vertrek van Cliff ervoor dat de ontwikkeling compleet op zijn gat lag.

Fast forward naar 2014 toen de game eindelijk weer opgepakt werd en er voor was gezorgd dat de game ook daadwerkelijk draaide zonder al te veel bugs. Maar door het succes van het free to play genre werd er ook voor Fortnite gekeken naar een ander verdienmodel dan wat men gewend was. Epic ging aan de slag om op zoek te gaan naar een systeem van microtransacties waardoor de game uiteindelijk free to play zou kunnen worden. Drie jaar later werd de game dan eindelijk uitgebracht als betaalde early acces op console en pc. Maar dit was niet de Fortnite die we nu kennen. De game draaide om het bouwen van forten die daarna ’s avonds weer verdedigd moesten worden. De game was ook alleen als PvE te spelen en was niet zo succesvol als men gehoopt had.

Maar Epic stak hun hoofd niet in het zand en hield met een schuin oog een andere early acces game goed in de gaten die redelijk succesvol was, namelijk PUBG. Binnen een paar maanden gooide Epic een free to play mode genaamd Battle Royale in Fortnite die sprekend leek op het succesvolle PlayerUnknown’s Battlegrounds. Het idee was met 100 man gedropt worden in een wereld, bepakt met een pickaxe en verder niks. Zo snel mogelijk wapens en grondstoffen zoeken was het doel om daarna iedereen in de map af te maken terwijl de speelbaarheid van de map steeds kleiner werd door de groeiende storm. Ondertussen was PUBG een record brekende game op Steam, waarbij er meer dan een miljoen actieve spelers waren. De overeenkomsten tussen de twee games waren iedereen wel opgevallen en CEO van PUGB Corporation, Chang Han Kim, was dan ook niet blij en vond dat het idee door Epic gejat was en het een slechte kopie was van PUBG.

Beide games maakte een exponentiële groei door in de komende maanden en de hoeveelheid actieve spelers bleef maar stijgen en stijgen. Met de aanpassing van de map in januari 2018 groeide Fornite nog heftiger dan voorheen en versloeg concurrent PUBG met 3,4 miljoen gelijktijdige spelers. Het succes van de game was streamers ook niet ontgaan waardoor velen van hun op het succes zijn meegelift en als een gek de game zijn gaan streamen op Twitch, wat er alleen maar voor zorgde dat de game maar door bleef groeien. Één van de bekendere streamers genaamd Tyler “Ninja” Blevins zag zijn views verdrievoudigen toen hij begon met het streamen van Fortnite, waarbij hij regelmatig meer dan 100.000 gelijktijdige kijkers had. Zelfs rapper Drake liet weten dat hij de game speelde en het duurde dan ook niet lang voordat Drake en “Ninja” samen een Twitch stream hadden opgezet waar het record van 650.000 gelijktijdige kijkers werd neergezet.

Het verhaal van de ontwikkeling van Fortnite is een mooi voorbeeld van vallen en opstaan. Het slim inspelen van Epic op andere succesvolle games heeft ervoor gezorgd dat ze één van de populairste games van dit moment in handen hebben en het is bewonderenswaardig hoe ze het voor elkaar hebben gekregen om deze gekte te creëren rondom hun game.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.