Middle-earth: Shadow of Mordor Review

Middle-earth: Shadow of Mordor Review

Het maakt me niet uit hoe. Het maakt me niet uit waar. Het maak me niet uit wanneer. Als ik tijd in Middle-earth door kan brengen, dan zal ik dat doen ook. Of het nu is met de fantastische films van regisseur Peter Jackson, door het lezen van de boeken van Tolkien of door het spelen van de diverse games die de licentie rijk is. Helaas zijn er weinig echt goede spellen verschenen die zich in Middle-earth situeren. Met Shadow of Mordor komt er in ieder geval weer eentje bij.

Recentelijk heb ik me nog enorm vermaakt met LEGO The Hobbit. De manier waarop Middle-earth tot leven kwam, was subliem. Van de vrolijke Shire tot het dorre Mordor, alles in de game leek te kloppen. Dat de filmlicentie goed ten uiting werd gebracht, in combinatie met de sterke en herkenbare muziek van Howard Shore, zorgde ervoor dat ik vele uren door de geblokte wereld van Tolkien heb gelopen. En hoe tof die momenten ook waren, stiekem was ik op zoek naar iets wat volwassener en harder was. Want als er een universum is dat zich goed leent voor volwassen, harde games, dan is het het universum dat Tolkien ooit bedacht wel. Dus aan de kant met die vrolijke, geblokte Bilbo. Het is tijd voor het gruwelijke lot van Talion.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Middle-earth: Shadow of Mordor begint met de dood van het hoofdpersonage. Ja, binnen vijf minuten zie je hoe Talion sterft. Voordat hij zijn laatst adem uitblaast zie je hoe Uruk-Hai’s de kelen van zijn zoon en vrouw voorzien van een bloederige snee. Ontwikkelaar Monolith weet de toon meteen te zetten. Geweld wordt niet geschuwd. Dit is de harde fantasy realiteit die de game je de komende uren gaat bieden. De dood van Talion is nog maar het begin van zijn grote avontuur. Door een wraith in de vorm van Celebrimbor (die we kennen als de maker van de Ringen van Macht) keert Talion terug naar Middle-earth om samen met hem op zoek te gaan naar antwoorden voor de vele vragen die het spel op je af weet te vuren. Maar belangrijker nog: Talion en Celebrimbor zijn uit op wraak.

Celebrimbor is zijn complete geheugen kwijt. Hij weet niet meer wie hij is, wat zijn rol in de geschiedenis van Middle-earth is en wat zijn doel in de zweverige wereld tussen leven en dood is. Hij is afhankelijk van het lichaam van Talion. Samengesmolten met zijn vlees vormen Celebrimbor en Talion een krachtig team. Zo krijg je als speler Talion onder de knoppen, gevoed met speciale krachten van Celebrimbor. Denk aan krachtige aanvallen, het overnemen van vijanden door in hun gedachten te komen en zelfs het naar beneden storten van zeer hoge hoogtes. Het brengt een grote diversiteit in de game waardoor je elk gevecht kunt uitvechten zoals jij dat zou willen.


Tegen de achtergrond van de game speelt een groots, nieuw verhaal. Shadow of Mordor speelt zich af na de gebeurtenissen uit The Hobbit. The Battle of the Five Armies ligt achter ons en Sauron trekt zich terug naar Mordor. Het landschap is daarom nog niet zo in het kwaad verdronken zoals we dat kennen uit The Lord of the Rings. De opkomst van Sauron moet nog gebeuren. Mordor is daarom nog grauw, vlak en op sommige stukken zelf nog mooi te noemen. Wel wordt de mensheid onderdrukt door de soldaten van Sauron’s enorme leger. Het zijn de vele Ork’s en Uruk-Hai’s in het landschap die de dienst uitmaken van jouw gameplay. En de dienst uitmaken was nog nooit zo belangrijk als in Shadow of Mordor.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Hier doet het zogenaamde Nemesis-systeem namelijk haar intrede. Sauron’s leger bestaat, zoals een echt leger dat ook doet, uit verschillende rangen. Ork’s en Uruk-Hai’s kunnen stijgen in rang en elkaar uitdagen in een machtsstrijd. Elke tegenstander in het rangensysteem heeft zijn eigen persoonlijkheid, zijn eigen sterke kanten en zijn zwaktes. Het is ten allen tijden slim om even te bekijken wat deze zwaktes zijn voordat je een tegenstander aanvalt. Wanneer je toekomstige slachtvee bang is voor vuur, is het misschien slim om vuur in te zetten tijdens het gevecht. Elk gevecht is anders, maar brengt een interessant gegeven met zich mee. Wanneer jij de dood vindt tijdens het gevecht stijgt jouw tegenstander in het leger qua rang. Op deze manier kan een simpele voetsoldaat uitgroeien tot een Warchief. Hij zal je herkennen wanneer je weer voor zijn neus staat en niet vallen voor de trucs die je eerder op hem toe hebt kunnen passen. Op deze manier creëer je tijdens het spelen, door te sterven, steeds je eigen bossfights. Elke Ork is anders, geen Uruk-Hai is hetzelfde. Hierdoor is het goed mogelijk dat je tijdens een tweede spelsessie hele andere tactieken toe moet gaan passen omdat je ‘eindbazen’ compleet anders zijn.

Gelukkig is de combinatie van Celebrimbor en Talion geen makkelijk prooi voor de dienaars van Sauron. Met een heftig zwaard en de nodige kunsten met pijl en boog is het goed mogelijk om jezelf te verdedigen. Het combatsysteem uit de game is één op één uit de Batman: Arkham-serie over genomen. En dat is helemaal geen slecht ding. Daar prezen we de game al door de vloeiende manier van vechten. In Shadow of Mordor is dit ook het geval. Met de druk op een enkele knop sla je met je zwaard, een andere zorgt voor het afslaan van aanvallen en met wederom een andere spring je aan de kant. Een kind kan de was doen, maar wanneer je steeds dieper in de game duikt merk je dat ook dit systeem verschillende lagen met zich meebrengt. Het vechten lijkt oppervlakkig te zijn, maar gaat bijzonder diep. Maar goed ook, je gaat behoorlijk wat hoofden van rompen af slaan. Natuurlijk kun je door het onmisbare RPG-element Talion steeds sterker maken, beter met zijn wapens om laten gaan en zo kneden tot je persoonlijke moordmachine. Door Runes op je wapen te plakken wordt deze ook steeds beter en beter.


Niet alleen Batman: Arkham is goed bekeken door de mensen achter Shadow of Mordor. De gameplay lijkt van de tekentafels van Ubisoft af te komen. Shadow of Mordor speelt als Assassin’s Creed. Klim in gebouwen, spring naar beneden (de gouden adelaar is nog net niet aanwezig) en geniet van de free-run mogelijkheden die het spel je gaat bieden. En ook hier kunnen we de game vergeven dat het behoorlijk leentjebuur aan het spelen is. De beste elementen uit Assassin’s Creed komen samen met het heerlijke combat systeem uit Batman, overgoten in een hele lekkere saus die Tolkien vele jaren geleden uitgedacht heeft. Wanneer je het verhaal uit hebt gespeeld is er nog genoeg te doen. Er zijn verschillende collectibles te vinden door de gehele wereld, lore ligt klaar om ontdekt te worden en er zijn ontmoetingen met bekende gezichten. Zo is er het wezen Gollum dat bijzonder kwaad is omdat ene Bilbo Baggins onlangs een bepaalde ring van hem heeft gestolen. Wel gaan de extra zijmissies en uitdagingen op een gegeven moment erg op elkaar lijken en krijg je een beetje het idee dat je steeds hetzelfde aan het doen bent. Op dit soort momenten merk je dat de ontwikkelaar weinig ideeën meer over had voor toffe, kleine verhaaltjes naast het hoofdverhaal. Het brengt een ‘been there, done that’-gevoel met zich mee. En dat is jammer.

er zijn geen afbeeldingen gevonden


Maar doen deze herhaaldelijke missies afbreuk aan de complete ervaring die Middle-Earth: Shadow of Mordor je wil bieden? Een klein beetje. Wanneer we kijken naar het verhaal, de gameplay en de hoge productiewaarden rondom de game (de filmmakers, WETA en het bedrijf dat de Tolkiennaam in ere wil houden hebben meegewerkt aan het spel), kunnen we concluderen dat Monolith een sterke ‘Lord of the Rings-game’ neer heeft gezet. Ja, er is op sommige punten plek voor verbetering, maar de ervaring die je mee gaat maken is een hele toffe. De muziek is spot-on en sluit aan op het werk van Howard Shore, de voice-acting is van hoog niveau en de gameplay werkt verslavend. Shadow of Mordor is dé Middle-earth game die je niet mag missen.

Hunker je naar alles wat te maken heeft met de wereld van Tolkien? Mis deze game dan niet. Ben je op zoek naar een zeer sterke actiegame die het beste uit Assassin’s Creed en Batman samen weet te brengen in een fantastische setting? Ook dan is Shadow of Mordor de game voor jou. En weet je wat? De mensen die overblijven moeten de game ook gewoon eens proberen.


[review pros=”+ Verhaal is sterk
+ Nemesis-systeem werkt!
+ Brengt het beste uit twee topgames samen” cons=”- Zijmissies niet altijd even interessant
– Grafisch niet het beste wat er is” score=86]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.