PES 2016 Review

PES 2016 Review

Ieder jaar barst er opnieuw een keiharde strijd los tussen twee voetbalgames: FIFA en Pro Evolution Soccer. Dat is al jaren zo en dat zal waarschijnlijk ook nog wel een tijdje zo blijven. Er was een tijd dat PES deze strijd altijd met een groot gemak won, maar die tijden zijn compleet vervlogen. FIFA is koning voetbal en sloeg de afgelopen jaren de aanvallen van PES met speels gemak af. Hoewel, met PES 2014 en PES 2015 kwam Konami akelig dichtbij FIFA. Tenminste, qua console-versie dan. Vorig jaar speelde Kevin PES 2015 op de PC, daar was hij wat minder tevreden over. Dit jaar speelde ik PES echter gewoon op de console. Weet PES eindelijk een keer FIFA voorbij te gaan?

Vooropgesteld: PES moet en moest het altijd al hebben van haar gameplay. Een game met meer dan dertig verschillende gelicenceerde competities zoals FIFA zal PES namelijk nooit worden. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: PES doet het dit jaar qua gameplay echt heel erg goed. Op Twitter zag ik onder meer de vergelijking met FC Barcalona voorbij komen; PES speelt net zo lekker als het tikki-takka voetbal van die club. Dit komt onder andere doordat (tenminste, als we Konami mogen geloven) de animaties in PES 2016 ten opzichte van vorig jaar zijn verdubbeld. Een bewering die ik absoluut geloof, als ik zo een potje PES 2016 speel. Elke bal voelt haast net weer anders. Een aanname is bijna nooit hetzelfde. Voorbij zijn de tijden dat je steeds dezelfde animatie ziet wanneer je een bal aanneemt. Bovendien herken je de topspelers niet alleen aan hun fotorealistische gezicht, ook zul je ze herkennen aan hun loopje/dribbel. Het lichtvoetige van Messi herken je uit duizenden. Met Robben onder je knoppen dribbel je gemakkelijk langs de zijlijn, om daarna naar binnen te kappen. Het lijkt net alsof je naar de echte Robben zit te kijken. Ondertussen strooit Inesta op het middelveld met allerlei passjes. Dit gaat allemaal heerlijk vloeiend, waardoor PES 2016 echt heerlijk wegspeelt.

Overigens lijken de topspelers ook helemaal op hun ‘echte’ versie, ze spelen ook net zo als in het echt. Daar bedoel ik mee dat elke speler zijn echte kwaliteit heeft. Als jij echt een pinchhitter in het veld wilt hebben staan, dan moet je zeker voor Bas Dost kiezen. Maar misschien past jouw speelstijl misschien wel helemaal niet bij de stijl van Bas Dost. Misschien heb jij de gouden greep voor het Nederlands elftal wel bedacht en speel je met een schaduwspits. Of helemaal geen spits. De keuze is helemaal aan jou. Zo speelde ik in de Aziatische Champions League met FC Seoul. Ik kende de spelers niet, dus stelde ik de spelers op met de hoogste waardering. Mijn spits moest volgens deze waarderingen een van de beste spelers van mijn team zijn. Hij speelde echter behoorlijk slecht in mijn systeem: ik heb graag een aanspeelpunt in de spits staan. Maar deze Koreaan wist het voor elkaar te krijgen om elke bal die hij aangespeeld kreeg, te verliezen. Toen ik het na twee wedstrijden zat was en een andere speler daar positioneerde, ging het een stuk beter. Volgens de statistieken moest deze speler echter een stuk slechter zijn dan de eerdere spits. Nou, dat dacht ik niet. Met 7 doelpunten in 4 wedstrijden schoot hij me alsnog naar de volgende ronde. Doordat PES 2016 je de mogelijkheid geeft om je eigen speelstijl te ontwikkelen, kun je zelf je eigen goede team bouwen. Bovendien zorgt PES er ook voor dat je je eigen speelstijl wilt ontwikkelen, want de game tikt heerlijk weg.




Maar, hoe goed de gameplay ook mag zijn in PES 2016, PES zou PES niet zijn als er een aantal problemen in de game zitten. Ik vind het nog altijd ongelofelijk dat een game die een hoop geld uit geeft om bijvoorbeeld de licentie van de Champions League binnen te halen, ook zo slordig met deze licenties omgaat. Zo is er op het moment van schrijven (en dan ligt de game al een paar dagen in de winkels) nog altijd geen data-update beschikbaar. Dus zit je nog met de selecties van vorig jaar opgescheept. Waar de topspelers er allemaal super uit zien, schiet PES bij de mindere goden tekort. Nee, ik verwacht niet dat PES ook de gezichten van spelers als de Graafschap en Excelsior tot in de details namaakt, maar ik verwacht wel dat spelers de juiste huidskleur en haarkleur hebben. Dat zelfs Viktor Fisher, de blonde god van Ajax een zwart kapsel heeft, vind ik toch wel redelijk slordig te noemen. Noem me een mierenneuker, maaar dit soort zaken doen echt afbreuk aan de authenticiteit van de game. Kun je nog zo leuk de Champions League-hymne draaien.

Een ander minpunt is dat PES 2016 soms te ver doorschiet in het vloeiend door laten gaan van het spel. De game speelt heerlijk, maar daarvoor moeten wel een aantal concessies worden gedaan. De eerste is het feit dat de scheidsrechters allemaal hun lenzen hebben thuisgelaten. Zware overtredingen worden best wel vaak niet ‘gezien’. Hierdoor gaat het spel wel lekker door, maar als je iemand compleet onderuit schopt om zo een gevaarlijke aanval te kunnen onderbreken, mag dat op zich best wel bestraft worden. Verder zijn de keepers zo wisselvallig als de pest. Ze zijn sowieso echt een stuk slechter dan hun echte variant. Zo kan het prima zijn dat een online potje in een score van 6-6 eindigt, omdat de keepers niet al te best zijn. Dan heb je beiden last van dit kwaaltje, maar het is toch wel ergerlijk. Heb je je tweede (en dus mindere) keeper in het doel staan, dan is het helemaal feest. Dan lijkt het net alsof Arie van het zevende van FC Bal op het dak in de goal staat. Bijna elk schot is een doelpunt.

PES 2016 speelt heerlijk weg. De bal rond laten gaan heeft nog nooit zo goed gevoeld in een voetbalgame. Elke speler heeft zijn eigen kwaliteiten, en het is aan jou om daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Kies je voor de lange maar langzame spits, of kies je toch voor iemand die minder sterk is, maar een hoop snelheid met zich meebrengt? Het is helemaal maar net was het beste in jouw speelstijl past. Dit maakt PES 2016 tot in ieder geval een goede voetbalgame. Maar, wat ergenissen zorgen er wel voor dat PES 2016 niet de beste voetbalgame ooit is. Daarvoor zijn er te veel problemen met de licenties, de scheidsrechters en de keepers. PES doet mee om de titel, maar verliest deze titel waarschijnlijk net op de laatste speeldag.

[review pros=”+ Speelt fantastisch weg
+ Super gevoel bij de echte topspelers
+ De bal rondtikken heeft nog nooit zo goed gevoeld” cons=”- Problemen met licenties
– Scheidsrechters en keepers moeten allemaal naar de opticien” score=82]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.