Van gamebeursje tot E3, een geschiedenisles – deel 2

Zegt 'Nintendo Dolphin' jou nog iets?

Van gamebeursje tot E3, een geschiedenisles – deel 2

De E3 staat weer op het punt om te beginnen. Een week vol met het meest toffe nieuws, de nieuwste games en de meest geweldige dagen voor gamers. De E3 is die ene week dat iedereen richting onze favoriete industrie kijkt. Gamen is even het belangrijkste wat er is. De gigantische beurs staat in het middelpunt van de aandacht. We nemen je mee naar de hoogtepunten van elke E3!

Het was in 2001 dat het oude echt plaats mocht maken voor het nieuwe. Sega had inmiddels opgegeven en laten weten geen consoles meer te gaan maken. Dit jaar was dan ook de eerste keer dat de consolemaker niet aanwezig was. Wel waren er games voor andere platformen aanwezig die ook nog op de Dreamcast zouden gaan verschijnen. Denk aan Super Monkey Ball, Jet Set Radio Future en Sonic Adventure 2. Maar Microsoft was klaar om het gat van Sega op te vullen en kondigde net voor de E3 de details rondom de launch van de Xbox aan. Microsoft had een gigantische E3 met meer dan tachtig aanwezige games voor het platform. Daarnaast liet het weten dat Xbox deals had met Hollywood en dat titels als Halo: Combat Evolved, Munch’s Oddysee, Dead or Alive 3 en Dino Crisis 3 de sterke line-up van de console zouden gaan vormen. Op hun beurt was Nintendo ook bezig met het hypen van hun nieuwe console. De Dolphin had inmiddels de naam Gamecube gekregen en zou lanceren voor honderd dollar minder dan de Xbox. Het bedrijf beloofde dat de Gamecube stond voor innovatie, kwaliteit, karakters en erfgoed. De console was ook voor het eerst speelbaar. Goed ook, aangezien er voor de Nintendo 64 maar één game te vinden was in de vorm van Tony Hawk’s Pro Skater 2. De ‘Cube’ mocht het doen met Star Wars Rogue Leader, Super Smash Bros. Melee, Pikmin, Luigi’s Mansion en Kameo: Elements of Power. Stuk voor stuk games die alleen op dit platform te spelen zouden zijn. Echter was het gemis aan Mario duidelijk te voelen. Sony liet op zijn beurt zien dat de PlayStation 2 ook online gebruikt kon worden. Met de Network Adapter was het mogelijk om via breedband en oude telefoonlijnen gebruik te maken van het internet. Daarnaast werden er honderd nieuwe games voor de PlayStation 2 onthuld, waaronder Stuntman, Final Fantasy X en Jack and Daxter. Interessant was dat de PlayStation 1 nog steeds liefde ontving met 65 nieuw aangekondigde games.

2002 maakte duidelijk dat de consolewar was gewonnen door Sony. Met dertig miljoen verkochte PlayStation 2-consoles was het overduidelijk de winnaar. Nintendo had inmiddels 4 miljoen Gamecubes verkocht, Xbox zette hetzelfde weg. Sony wist tijdens deze E3 wederom in te zetten op het online gamen. De nieuwe Tony Hawk’s Pro Skater en Timesplitters 2 moesten games worden die lieten zien wat online gaming kon betekenen voor videogames. Microsoft liet ook weten dat online een fantastische stap voor games zou worden met de introductie van Xbox Live, welk datzelfde jaar nog zou verschijnen met titels als Phantasy Star Online, Unreal Championship en Halo 2. Microsoft liet weten dat ze de console serieus namen door bekend te maken dat er twee miljard geïnvesteerd ging worden in vijf jaar voor ontwikkeling en research rondom de console. Terwijl de twee groten aan het vechten waren om de online gamespace, was het Nintendo die de beste line-up mee had genomen. Super Mario Sunshine, Metroid Prime en The Legend of Zelda: The Wind Waker wisten iedereen weg te blazen. Nintendo beloofde dat er dat jaar nog 100 games moesten verschijnen voor de Gamecube, Microsoft had 300 games in de pijplijn voor de Xbox waarvan er nog 200 dat jaar verschenen. Sony had al 250 games op de PlayStation 2 en zou dat dit jaar verhogen naar 476. Toch wist een game bij Sony al het andere teniet te doen. Grand Theft Auto: Vice City was de game van de show.

In 2003 had Microsoft een indrukwekkende E3. Je mocht twee uur wachten om Halo 2 in actie te zien en volgens de aanwezigen was het dat helemaal waard. Daarnaast werd bekend dat Doom 3 naar de Xbox ging komen en dat Rare een remake van Conker: Live and Reloaded naar het platform bracht. Het beloofde Perfect Dark Zero was niet aanwezig, maar er werd een belofte gaan dat hier een jaar later op terug gekomen ging worden. PC-gamers zullen de E3 herinneren met titels als Half-Life 2 (die de titel ‘game van de show’ won), Star Wars: Knights of the Old Republic, Stalker, Oblivion, Lost en Doom 3. Nintendo liet de bal liggen en toonde alleen Zelda: Four Swords voor de GBA/Gamecube. Verder was Mario Kart Double Dash speelbaar en waren Resident Evil 4 en Metal Gear Solid: Twin Snakes aanwezig in de vorm van filmpjes. Wel liet Nintendo tussen neus en lippen door weten dat het bedrijf bezig was met de opvolger voor de Gamecube en dat ze deze eerder dan de nieuwe van Sony en Microsoft op de markt wilde gaan brengen. Wat Nintendo ook tijdens de E3 wist te ervaren was het feit dat er concurrentie zou gaan komen op het door hen zo gedomineerde handheldvlak. Sony toonde voor het eerst de PlayStation Portable, de PSP. Of, nouja, het apparaat werd niet getoond, maar Sony sprak over specificaties en kunsten van het apparaat. Sony liet ook weten dat Gran Turismo 4 in ontwikkeling was en een voorloper moest worden qua online gaming (al werd online helemaal uit de game gehaald tijdens de launch), dat Metal Gear Solid 3: Snake Eater in ontwikkeling was en dat GTA: San Andreas alleen op PlayStation 2 te spelen zou zijn. Daarnaast presenteerde het bedrijf de eerste camera voor de PlayStation: de EyeToy.

Hoewel Nintendo al had laten weten dat er een nieuwe console aan zat te komen, waren de Xbox 2 en PlayStation 3 niet aanwezig tijdens de E3 van 2004. Nintendo bleef echter teasen en wist te zeggen dat de volgende console van hun hand revolutionair moest worden. Sony liet wel eindelijk de PSP zien. De kracht van de handheld blies de aanwezige pers van hun sokken. Nintendo reageerde met de Nintendo DS en het feit dat een scherm een touchscreen zou zijn. Toch was het de wow-factor rondom de PSP waardoor Sony op dit gebied de E3 won van Nintendo. Gelukkig draaide de rest van de E3 vooral om de games. Nintendo liet een volwassen Zelda zien, Metroid Prime 2, Star Fox, Advance Wars en Resident Evil 4. Daarnaast werd tijdens de E3 bekend gemaakt dat Reggie Fils-Aime voortaan in kamp Nintendo zijn geld verdiende. PlayStation bood tegenstand met games als GTA: San Andreas, Metal Gear Solid 3: Snake Eater, Gran Turismo 4, God of War en heel veel ondersteuning voor EyeToy. Microsoft liep achter de roedel aan en had niet zo’n grote klapper als een Zelda of een PSP. Wel wist het bedrijf te vermelden dat er inmiddels een miljoen mensen online aan het gamen waren op Xbox Live en dat Electronic Arts eindelijk ook op Live te vinden zou zijn met titels als Fifa en Madden. Halo 2 was speelbaar, Half-Life 2 liet de gemiddelde PC-gamer huilen van blijdschap en Blizzard toonde met World of Warcraft de volgende stap voor deze franchise.

Zonder twijfel was 2005 het jaar van Sony. Net voor de E3 onthulde de gigant de nieuwe PlayStation 3. Dit werd gedaan in combinatie met diverse indrukwekkende techdemo’s (wie herinnert de vele eendjes in het bad nog?) en de nodige games. Het was wel een vraag of de getoonde gameplay daadwerkelijk gameplay was, en inderdaad: later bleek veel vooraf gerendered te zijn. Hoewel iedereen onder de indruk was van de PlayStation 3, waren de mensen het totaal niet eens met het design van de controller. Deze leek op een banaan en viel in het verkeerde keelgat bij iedereen; het zag er gewoonweg niet uit, iets wat Sony later ook toegaf. Net voor deze E3 onthulde Microsoft ook de Xbox 360 tijdens een evenement op MTV. Microsoft riep dat het de meest sterke console was, maar kon geen bewijs leveren. Nintendo had compleet geen interesse in een ‘meest krachtige console’ en toonde de Nintendo Revolution alsook de Game Boy Micro. Op de beursvloer zelf was het duidelijk Microsoft die ‘next-gen’ van de grond af wilde krijgen met veel trailers en demo’s van 360-games. Echter liepen deze nog op Apple G5’s en niet op de uiteindelijke hardware. Het was dit jaar dat de first-person shooter echt populair werd. Prey (wel deze), Fear, Unreal Tournament 2007, Quake 4 en Black waren games die fans van dat genre zeer wisten te boeien. Daarnaast was er een overvloed aan sequels. The Legend of Zelda: Twilight Princess maakte haar debuut, alsook Prince of Persia: The Two Thrones, Call of Duty 2, Killzone 2 en The Elder Scrolls IV: Oblivion. Okami, Spore en Ninety-Nine Nights zorgde voor originaliteit in de line-ups.

Sega vs. Nintendo werd al snel Sony vs. Microsoft. Nieuwe partijen die de markt compleet in handen kregen. Een nieuwe beweging voor de industrie. Een frisse wind. Met nieuwe consoles aan de horizon zou de toekomst mooier worden dan werd gedacht. Dat liet de E3 in 2006 wel merken…

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.