Cities: Skylines Review

Cities: Skylines Review

Het lijkt wel alsof Cities: Skylines ineens vanuit het niets op Steam is verschenen en meteen door iedereen is omarmd. Ik moet bekennen dat ik deze game totaal niet heb zien aankomen, maar na alle positieve reacties op internet kon ik het niet laten om me ook aan deze nieuwe citybuilder te wagen. De game is door vele gamers al omgedoopt tot de game die SimCity had moeten zijn dus daar wilde ik wel meer van weten. Ik kan al verklappen dat ook ik zeer positief ben over Cities: Skylines.

De makers van Cities: Skylines hebben heel goed gekeken naar de sterke punten van de laatste Sim City game. Zo zijn de interface, het toewijzen van gebieden en zelfs het tilt-shift effect bijna één-op-één overgenomen van de game van Maxis. De zwakke punten van Sim City zijn echter geïdentificeerd en opgelost. Toen SimCity verscheen, waren de grootste kritiekpunten dat je niet offline kon spelen en dat het speelgebied veel te klein was. Laat het nu bij Cities: Skylines dus mogelijk zijn om wél offline te spelen en je speelgebied in de loop van de tijd tot wel negen keer groter te maken. Zo kan je dus altijd en overal spelen en loop je niet zo snel tegen de beperkingen van de game aan. Een goede zet en daarmee lijkt dit wel de perfecte citybuilder van dit moment te gaan worden.

Een groter gebied maakt het opzetten en onderhouden van een digitale stad natuurlijk niet direct makkelijker. Als burgemeester moet je werkelijk alles in de gaten houden, van de algemene gezondheid van je burgers tot de doorstroming van het verkeer in de stad. Ik heb ondervonden dat dit een hele klus kan zijn. Op een bepaald moment was ik erg druk bezig met het optimaliseren en uitbreiden van de wegen in mijn stad om te zorgen dat het verkeer er soepeler doorheen kon manoeuvreren. Daardoor had ik echter niet in de gaten dat er een tekort aan brandweerkazernes was en er ongemerkt veel huizen in vlammen op gingen. Had ik de game toen maar even op pauze gezet. Als je dat doet kan je namelijk op je gemak allerlei aanpassingen doen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er ondertussen iets anders in de soep loopt. Een tip voor de beginnende burgemeester.




Waar SimCity de optie heeft om de speciale gebouwen (politiebureaus, vuilnisbelten, energiecentrales) in de loop van het spel uit te breiden met extra garages of meer opslag, mist Cities: Skylines deze optie. Je kunt wat spelen met de budgeten, maar daar houdt het wel mee op. Geen groot gemis, maar ergens vind ik het wel jammer. Je mist daardoor een beetje flexibiliteit om bestaande gebouwen op een makkelijke manier uit te breiden. Aan de andere kant heb je wel volop mogelijkheden als het gaat om het aanleggen van je wegen en spoorlijnen, waardoor je al snel aan het spelen bent met rotondes, fly-overs en ingewikkelde verkeersknooppunten. Daar krijg je veel flexibiliteit van het spel, zodat je kunt proberen om jouw wegen en spoorlijnen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Een lastig klusje, maar als je ziet dat het resultaat heeft dan heb je daar wel direct voldoening van. En het is ook belangrijk, want het zorgt ervoor dat alle diensten (ambulances, vuilniswagens, etc.) op tijd op hun bestemming aan kunnen komen.

Mocht het zelf bedenken van slimme kruispunten voor jou te lastig zijn, dan kan je altijd nog de vele creaties van andere gamers downloaden uit de Steam Workshop en in jouw stad plaatsen. Geheid dat daar iets tussen zit dat je kunt gebruiken. De community is namelijk al flink bezig geweest om allerlei mods en content te ontwikkelen voor de game. Die haal je heel gemakkelijk binnen via de Steam Workshop en ze voegen leuke en nuttige functies toe. Denk aan een mod waarmee verlaten gebouwen automatisch afgebroken worden of een mod die de moeilijkheidsgraad ‘Hard’ nog net even moeilijker maakt. Het is mooi om te zien dat er nu al zoveel aan extra’s te vinden is. Hopelijk blijft dit enthousiasme ook aanwezig als de hype rond de game een beetje is verdwenen, zodat we er ook op de langere termijn van kunnen profiteren.

Terwijl je de game aan het spelen ben, heb je niet door dat de uren voorbij vliegen. De bekende verslavende factor is ook hier weer volop aanwezig. Nog even een woonwijk aanleggen, nog even dat kruispunt aanpassen, nog even de belastingen aanpassen. Voor je het weet ben je uren verder en dat kan ik alleen maar als een positieve eigenschap zien. Het betekent dat de game je weet te pakken en je alles om je heen laat vergeten. Persoonlijk had ik dit ook altijd bij de Sim City games, maar Cities: Skylines lijkt het nog net een tandje erger te maken. Bij dezen heb ik je gewaarschuwd.

De makers van Cities: Skylines hebben het voor elkaar gekregen om een heerlijk verslavende citybuilder te bouwen. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een SimCity-kloon, maar als je verder kijkt dan zie je dat Cities: Skylines de bekende gameplay flink heeft verbeterd. Met de game in zijn huidige staat kan je al weken, misschien wel maanden, aan de slag. Maar als de community de komende maanden ook nog zo actief blijft als op dit moment, dan gaan we hier nog veel langer plezier van hebben.

[review pros=”+ Groot speelgebied
+ Grote verslavingsfactor
+ Veel opties
+ Actieve community” cons=”- Soms behoorlijk pittig” score=83]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.