Waarom FIFA 18 géén fidget spinner is

Waarom FIFA 18 géén fidget spinner is

Afgelopen week stond er een artikel in het Algemeen Dagblad. Nou is het Algemeen Dagblad een van de grootste kranten van Nederland, dus dat is niet zo raar. Wat wel raar is, is het feit dat het een nogal dom artikel was. Een artikel waarin FIFA 18 werd vergeleken met rages als de fidget-spinner, Wuppies en Flippo’s. Ouders opgepast, want FIFA 18 is de volgende rage! Kinderen zouden al dagenlang aftellen tot aan de release van FIFA 18 en weer helemaal hyper worden. In mijn ogen is het echt ontzettend dom om FIFA 18 een rage te noemen. En de vergelijking tussen FIFA 18 en fidget-spinners is ongeveer net zo’n goede vergelijking als tussen de Beatles en pepernoten. Snap je?

Laten we nog eens goed naar het artikel kijken. De inleiding is al redelijk onhandig. ‘Kinderen’ zouden namelijk al een tijdje aftellen naar de release van FIFA 18. Volgens mij is het toch echt een iets oudere doelgroep die gehyped is voor de release van de nieuwe FIFA. Eerder de doelgroep die fanatiek FUT speelt kijkt vol spanning uit naar FIFA 18. Maar een kind dat ook enthousiast wordt van Beyblades, loombandjes en Transformers? Dat lijkt me toch echt een beetje de verkeerde doelgroep.

De schrijfster van het artikel zegt na de inleiding overigens nog wel iets zinnings, dat moet ik haar nageven. Vorig jaar waren Pokémon Go en Clash Royale namelijk enorme hits op het schoolplein. Dat is correct en tevens juist! Maar met dat verschil, dat die games gratis te spelen zijn op een smartphone. Hoe gek het misschien is dat je neefje van 8 al een smartphone mee naar school neemt, die games zijn inderdaad wel makkelijk op het schoolplein te spelen. Maar zie je het al gebeuren dat je neefje van 8 zijn PlayStation 4 inclusief televisie en exemplaar van FIFA 18 mee naar het schoolplein neemt? Ik denk het toch niet.




Daar zit ook meteen het kromme in het artikel van het Algemeen Dagblad. Want er is een heuse ontwikkelingspsycholoog bij het artikel gehaald om de boel te duiden. Deze psycholoog weet ons te vertellen dat een van de kenmerken van een hype is dat kinderen makkelijk mee kunnen doen. Daar heeft deze ontwikkelingspsycholoog helemaal gelijk in als het gaat om items als Pokémonkaartjes, Flippo’s of fidgetspinners. Deze dingen kosten slechts enkele euro’s, zijn makkelijk mee te nemen of te ruilen, en zorgen er hierbij dus voor dat eigenlijk ieder kind gewoon mee kan doen. En laat een console met FIFA 18 nou minstens 300 euro kosten. Daar gaat meteen je hele stelling dat FIFA 18 een rage is waar iedereen mee aan kan doen.

Dan nog zo’n domme uitspraak. Oké, als lezer van dit artikel ben je er inmiddels al achter dat FIFA 18 geen rage is. Hopelijk wist je dat voor het lezen van dit artikel al. Maar laten we net even doen alsof we dom zijn. Volgens een aantal basisschoolleraren is het altijd zo met een rage als FIFA 18 dat het binnen een paar weken zo weer voorbij is. Inderdaad, fidgetspinners zijn nu al een tijdje van het toneel verdwenen. Maar dat FIFA binnen nu en een jaar verdwijnt? Dat lijkt me nogal sterk. De game-serie FIFA bestaat inmiddels al sinds 1993, en zal daarmee ouder zijn dan een heel groot gedeelte van haar doelgroep. Bovendien weet EA al jarenlang gamers gedurende het hele seizoen bezig te houden. Vooral FIFA Ultimate Team is daar troef in. Met nieuwe items en speciale evenementen door het jaar heen weet EA de aandacht van gamers vast te houden.

Ik sluit overigens niet uit dat EA Sports het Algemeen Dagblad geld heeft toegestopt om een artikeltje over FIFA 18 te schrijven. De marketing-techniek van EA Sports is namelijk ontzettend agressief. EA maakt slim gebruik van haar partnerschappen en populariteit onder voetbalclubs en spelers. Ook de voetbalkanalen als Voetbal International en FOX Sports zijn inmiddels partners van EA. Dat brengt dan ook wel weer een domino-effect te weeg. Iedereen wil iets zeggen over FIFA 18, aangezien het ontzettend populair is om de game te spelen. Een artikel over FIFA 18 scoort goed als het gaat om clicks (ja, daar maak ik me nu dus ook schuldig aan). Maar zo’n artikel zorgt tegelijkertijd alleen maar voor meer hype rondom de game.

Het mag toch echt duidelijk zijn: FIFA 18 is dus géén fidgetspinner, en ook geen Flippo. Het is wel een game die ook dit jaar weer ontzettend veel teweeg brengt. Ik merkte het zelf ook, toen ik de game wilde ophalen. Een rij van 20 minuten was het gevolg. Helaas weten traditionele media nog niet altijd even goed om te gaan met het fenomeen games. Ik verwijs je daarom ook graag naar het uitstekende artikel van Floris Poort van Laadscherm. Gelukkig weten wij gamers wel goed om te gaan met FIFA 18. Het kost ons alleen een hoop tijd…

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.