2014: Het jaar van Robin

2014: Het jaar van Robin

Vorig jaar werd de PlayStation 4 (en vooruit, eigenlijk ook de Xbox One) gelanceerd. Toch heb ik het idee dat dit jaar next-gen pas écht is begonnen. Waar we vorig jaar voornamelijk games zagen die we ook al op de current-gen consoles konden spelen, zijn er dit jaar een hoop games verschenen exclusief voor de PlayStation 4 en de Xbox One. Maar wat was er nou precies zo goed aan 2014? En wat kon er beter?

Top 2014
Call of Duty: Advanced Warfare
Wat mij betreft is de nieuwste Call of Duty dé verrassing van het jaar. Ik was eigenlijk wel een beetje klaar met Call of Duty. De singleplayer vol met ontploffingen had ik zo onderhand wel gezien, terwijl de multiplayer mij nou niet bepaald meer wist te boeien. Toch wist Advanced Warfare mij op een of andere manier toch weer terug het spel in te slepen. De game is aan de ene kant dicht bij de serie gebleven: de singleplayer is nog altijd spectaculair en voor de multiplayer moet je vlugge vingers hebben. Toch heeft het Exo-Suit er voor gezorgd dat de game heel anders aanvoelt. Genoeg voor mij om weer helemaal verslaafd te raken aan Call of Duty.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Destiny
Nog zo’n verrassing voor mij persoonlijk. Op de redactie van GameParty waren een hoop mensen gehyped voor Destiny. Ik behoorde in eerste instantie niet tot die groep. Ik speelde de bèta en was redelijk onder de indruk, maar van pre-orderen is het nooit gekomen. Aan de vooravond van de release heb ik uiteindelijk toch maar ergens online Destiny besteld. Ik zag wel waar het schip strandde. Tot nu toe heb ik zeker geen spijt van die impulsaankoop gekregen. Ik heb wekenlang met vrienden online gespeeld. Nog even Strike knallen, of nog even een potje online spelen. Het heeft mij verrast hoe leuk het is om met een paar vrienden wat aliens af te schieten!

Super Smash Bros. for 3DS en Wii U
Ik had eigenlijk wel verwacht dat Nintendo wat moois zou maken van de nieuwste Smash Bros. Ik hoopte er in ieder geval wel heel erg op. Ik heb de prachtige kans gekregen om beide versies voor GameParty te reviewen. Beide versies speel ik nog steeds met veel plezier. Nadat de 3DS-versie verscheen wist ik het ook al zeker: de Wii U-versie gaat de perfectie naderen. Dat is eigenlijk haast wel het geval. De Wii U heeft er in ieder een titel bij waarmee er weer wat zieltjes gewonnen kunnen worden en laat dat nou precies zijn wat de console nodig heeft.

Flop 2014
Problemen rond de launch van veel games
Hoewel we een hoop toffe games hebben gezien in 2014, hebben we ons ook flink kunnen ergeren. Die ergernis was in mijn ogen zeker terecht. Want wij gamers, wij zijn behoorlijk voor de gek gehouden door een aantal ontwikkelaars. Servers die het niet deden de eerste paar dagen, games die er ineens een stuk minder mooi uitzagen, games die ineens ontzettend slecht liepen… Het vertrouwen tussen gamers en ontwikkelaars lijkt in ieder geval tot het nulpunt te zijn gezakt. Dit moet in 2015 echt beter dames en heren ontwikkelaars: wij zitten niet meer te wachten op bullshots, haperende framerates en falende servers!

Ubisoft
Het spijt me Ubisoft, maar ik denk dat 2014 niet helemaal het jaar is geworden waar jullie op gehoopt hadden. Dat zeg ik met pijn in mijn hart, aangezien ik zo ontzettend veel van jullie games had verwacht. Het begon al in mei met Watch_Dogs die er toch niet zo mooi uitzag als wat we op een aantal gamesbeurzen te zien hebben gekregen. Dat Assassin’s Creed Unity vervolgens op het internet de grond in werd geboord vanwege slechte prestaties, dat helpt dan niet bepaald mee. Voeg daar aan The Crew toe die ook een beetje tegen lijkt te vallen en het lijkt niet helemaal het jaar van Ubisoft te zijn. We moeten overigens niet vergeten dat Far Cry 4 wel een topper is, en dat Unity en Watch_Dogs nog altijd rond de 8 scoren op Metacritic.

De PlayStation Vita
Daar is-ie weer hoor! De PlayStation Vita keert wederom terug in een overzichtslijstje en opnieuw in een negatieve rol. Ik heb de hoop inmiddels al een beetje opgegeven. Ik heb nog steeds een hoop toffe games voor mijn Vita, maar het lijkt er niet op dat er nog heel erg veel waardige nieuwe games bij gaan komen. Hooguit wat leuke indie-titels en wat gratis titels met PlayStation Plus. Triple A-titels hoeven we niet meer te verwachten van Sony, want anders waren ze al lang een keer met een toptitel op de proppen gekomen. Ik heb het al vaker gezegd: de Vita is een handheld met een hele boel potentie, maar het lijkt er gewoon niet uit te komen.

Hoopt in 2015 op
Een betere spreiding van games
Het is waarschijnlijk een loos verzoek, maar: kunnen games niet alleen maar rond de feestdagen uitkomen? Van januari tot en met augustus kwamen er maar in mondjesmaat een aantal toppers uit. Vanaf september zat het programma met games ineens ramvol en moesten veel gamers een aantal games links laten liggen. Ik heb door tijd- en geldgebrek bijvoorbeeld Far Cry 4, FIFA 15, The Crew en Dragon Age nog niet in mijn bezit. Als Far Cry nou bijvoorbeeld in maart was uitgekomen, en Dragon Age in juli, dan weet ik zeker dat ik die games had gehaald!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Is na 2014 helemaal klaar met
HD-Remakes
Volgens mij stond dit vorig jaar bij een hoop redactieleden ook op deze plek. Na 2013 waren we al helemaal klaar ermee, maar in 2014 ging het echter gewoon vrolijk verder met de HD-Remakes, en ook voor 2015 staan de nodige remakes op de planning. Hoewel ik met veel plezier Sleeping Dogs Definitive Edtion heb gespeeld, vol liefde naar Los Santos ben teruggekeerd en me heb vergaapt aan de prachtige beelden van The Last of Us Remastered, ben ik er onderhand wel een beetje klaar mee!

Hoewel 2014 behoorlijk wat dieptepunten kende (bijvoorbeeld de slechte launches van onder andere Driveclub en Assassin’s Creed Unity), overheerst bij mij het positieve gevoel. Dit komt door de vele toppers voor de PlayStation 4 en Xbox One, aangevuld met Mario Kart 8 en Super Smash Bros. Als ik zie wat voor een verrassingen we dit jaar hebben gehad, kan ik eigenlijk niet wachten op 2015!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.