2016, de top 5 van Ricky

2016, de top 5 van Ricky

Ik ben pas sinds kort bij GameParty begonnen met schrijven, maar heb in het jaar 2016 volop genoten van de games die zijn uitgekomen. Als een doorgewinterde PC gamer heb ik dit jaar echter voornamelijk genoten van games op andere platformen, wat toch eigenlijk best wel gek is. Door mijn drukke school schema speel ik veel minder verschillende games en wijk ik uit naar andere apparaten zoals mijn telefoon of mijn 3DS tijdens het reizen. De games in mijn top 5 zijn erg divers, maar bij de PC games die wél in mijn top 5 staan heb ik honderden uren genoten van de gameplay.


Sinds het bekend werd dat Quantum Break een eigen geïntegreerde live-action tv-serie zou krijgen, keek ik al uit naar deze game. Vanuit mijn media design perspectief is dit een goed voorbeeld van transmediale storytelling, maar dit is natuurlijk een vakterm. Transmediale storytelling wil zeggen dat je verschillende vormen van media inzet om een verhaal over te brengen en Quantum Break heeft dit gedaan voor mij door de combinatie van een story-driven game met een live-action tv-serie. Ik vind daarom dat door de unieke manier waarop ik het verhaal als speler kon beïnvloeden, alsmede de solid gameplay, Quantum Break op plek 5 thuishoort in mijn top 5.


Pokémon Go is de enige mobiele game in mijn lijst en ook gelijk één van de grote hypes van 2016. Ik had toen het mogelijk was Pokémon Go al gedownload via een Australisch Itunes account en ik was niet de enige; in de speeltuin in mijn wijk zaten zeker 10 andere jongeren van mijn leeftijd het ook te spelen bij een Pokéstop. Een dagje Kijkduin in de zomervakantie en de vele keren dat ik en mijn vrienden eropuit zijn gegaan om Pokémon te vangen heeft ons naast plezier ook nog eens beweging opgeleverd. Niantic heeft met het kleine team waarmee ze de app hebben ontwikkeld de wereld in hun ban gehad de eerste maanden, maar daarna was de hype toch wel wanende. Jammer eigenlijk, want Niantic voert iedere maand nog verbeteringen en updates door. Ik speel iedere dag nog steeds op mijn weg naar school om mijn Pokédex vol te krijgen, dus Pokémon Go heeft zeker zijn plek verdiend in mijn top 5.


Dit is de tweede Pokémon game in mijn top 5, maar met een terechte reden. Pokémon Sun & Moon brengen een verandering op de eerdere Pokémon games, van de gyms tot aan de dialogen en humor van de karakters. De diversiteit van Pokémon is uitgebreid en er is een gehele nieuwe generatie bij in plaats van een oude te hergebruiken (ik kijk naar jou Pokémon Omega Ruby & Alpha Sapphire!). Ik heb genoten van de mini-quests en de hogere moeilijkheidsgraad van de games; dit is een stap in de goede richting voor de Pokémon franchise. Ik kijk als een grote Pokémon fan zeker uit naar de updates voor de games en naar hoe ze de toekomstige games gaan vormgeven naar dit grote succes.


Ik heb vernomen dat ik niet de enige ben met deze game in zijn top 5, maar Blizzard heeft het weer gedaan. Blizzard laat met Overwatch zien dat ze naast de al succesvolle World of Warcraft, Diablo en Stacraft zich ook volledig kunnen storten op het first person shooter genre. Overwatch is door de manier waarop ze hun visuals hebben uitgewerkt speelbaar op vrijwel iedere PC en is beschikbaar op zowel console als PC. Overwatch heeft bovendien erg mooie ‘clean’ graphics, waar duidelijk aandacht is besteed aan detail (kijk bijvoorbeeld maar eens naar de bloesemblaadjes regen op Hanamura). Met een platinum rang en level 100+ ben ik Overwatch nog steeds niet zat en probeer ik de felbegeerde master rank te behalen. Ik vermaak me prima met wat de nieuwe Heroes en maps te bieden hebben en hoop dat de game nog jaren actief blijft.


Far Harbor is de 3e, maar gelijk ook een van de grotere DLC’s voor Fallout 4. Ik vond Fallout 4 als basis game al geweldig en ik heb hier al toch wel ruim 250 uur inzitten. Far Harbor brengt een zekere moeilijkheidsgraad met zich mee die in de basisgame, zelfs in survival modus, vaak ontbreekt. Far Harbor heeft een zekere nucleaire, griezelige sfeer en de vijanden in dit gebied zijn meedogenloos en vaak een hoger level dan jij. Ik ben meerdere keren dood gegaan in het begin gebied, waardoor ik iedere keer weer opnieuw een nieuwe manier moest bedenken hoe ik de situatie wilde aanpakken. Far Harbor is gevuld met actie, nieuwe quests en unieke wapens. Fallout 4: Far Harbor is voor mij toch echt de (DLC) game van het jaar!

2016 was voor mij een geweldig jaar in games en naar het er nu uitziet gaat 2017 dit waarschijnlijk niet overtreffen. Toch hoop ik dat in 2017 er meer story-driven games zoals Quantum Break voor de PC uitkomen, want dit genre verdient ook op de PC te kunnen worden gespeeld. Daarnaast valt er natuurlijk altijd te hopen op een onverwachtse Bethesda game of een grote Overwatch update in 2017. Sommige titels komen spontaan met release dates, daarom hoop dat er nog games uit gaan komen die er wel binnen mijn zeldzame shooter/RPG genre vallen.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.