Assassin’s Creed Origins Gamescom Preview

Assassin’s Creed: Origins

PC PlayStation 4 Xbox One
8.6

Sterk

7

User Avg

Assassin’s Creed Origins Gamescom Preview

Assassin’s Creed Origins Gamescom Preview

Ubisoft sloeg vorig jaar even over met hun Assassins Creed serie. Gezien de publieke opinie was dat niet eens zo’n heel slecht idee. Na Syndicate gingen er namelijk een hoop negatieve geluiden op rondom de serie. Ubisoft zou niet genoeg vernieuwen en de Assassin’s Creed serie alleen maar gebruik om uit te melken. Als je het mij vraagt is deze kritiek voor een groot gedeelte onterecht. Natuurlijk, er schort wel eens wat aan de games. Maar om een hele serie daar op af te branden is in mijn ogen wel heel vergaand. Ik ben echt fan van Unity en Syndicate geweest. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat ik behoorlijk veel zin had om Assassin’s Creed Origins op de Gamescom te spelen!

Je hebt waarschijnlijk wel meegekregen dat we met Origins een heel flink stuk terug de tijd in gaan. Origins speelt zich namelijk af in de tijd van de oude Egyptenaren. Deze keer volg je een Egyptenaar genaamd Bayek, die er op zijn eigen manier voor probeert te zorgen dat het volk vrij blijft van gevaar. In Origins komen we er ook achter waarom de Assassin’s en de Templars nou zo’n ruzie met elkaar hebben. Ook zijn er echte historische karakters in Origins te vinden, waaronder Cleopatra.

De wereld van Origins springt meteen in het oog. Veel fans kunnen de setting in ieder geval waarderen. Ik moet zeggend at ik het tof vind dat we nu weer een wat ruimere map te zien krijgen. Dit in tegenstelling tot Unity en Syndicate, waar je echt aan de slag kon met een stad. Natuurlijk zijn er steden en dorpjes in Origins, maar hou ook rekening met grote open vlaktes. Dit zorgt er voor dat je je tactiek om vijanden te besluipen een beetje aan zal moeten passen. Voorheen kon je gebruik maken van alle gebouwen en de nauwe steegjes, in Origins is dat toch net even wat anders. Gelukkig voelt het klimmen en klauteren in Origins weer helemaal vertrouwd aan. Ben je bekend met de serie dan zul je binnen no-time al weer de meest coole capriolen uit kunnen halen.
Wat het free-running betreft is Assassins Creed dus vrij weinig veranderd. Maar het combat-systeem is toch wel wat anders geworden. Waar je in de eerdere delen vaker weg leek te komen met button-bashen, lijkt het er op dat je nu wat tactischer te werk moet gaan. De AI lijkt wat slimmer te zijn geworden, zo zullen ze niet meer steeds precies dezelfde aanvallen gebruiken. Ook voelt de combat gewoon net wat lekkerder, Bayek beweegt in mijn ogen ook een stuk vrijer. Je hebt in Origins ook de keuze tussen een snelle en een krachtige aanval. Je zult deze aanvallen op de juiste momenten in moeten zetten. Het voelt allemaal net iets tactischer, en dat pas in mijn ogen goed bij een game als Assassin’s Creed. Bovendien is het fijn dat Ubisoft veranderingen door durft te voeren. Zeker als die veranderingen positief uitpakken (en daar lijkt het bij het combat-systeem tot nu toe wel op) zorgt dit voor een frisse wind die de serie nodig leek te hebben.

Een andere nieuwe mogelijkheid in Assassin’s Creed is het gebruiken van een arends-oog. Deze keer in de letterlijke zin van het woord. Bayek heeft namelijk een vogel genaamd Senu die hem helpt aan zijn zijde. Met een druk op de knop schakel je over op deze vogel en kun je de omgeving eens goed verkennen. Dat is handig, want je kunt op deze manier ook goed vijanden scouten. Dat is weer nodig als je zo sneaky mogelijk een missie wil aanpakken. Bovendien zal Senu tijdens de gevechten Bayek ook te hulp schieten door vijanden aan te vallen. Ideaal, zo’n vogel!

Gelukkig zijn er ook nog een hoop dingen hetzelfde gebleven in Assassin’s Creed Origins. Ik had het al eerder over het free-runnen wat weer oud en vertrouwd aanvoelt. Ook is er nog steeds de mogelijkheid om een missie aan te pakken op jouw manier. Ga je er van de voorkant in en ga je proberen iedereen in stukjes te hakken? Of ga je juist vanaf de achterkant en probeer je geruisloos de vijanden aan te pakken? Tijdens de Gamescom zag ik in ieder geval dat mijn buurman de missie die we speelden heel anders aanpakte. Toch stonden we op het einde toch weer op dezelfde plek en hebben we beiden de missie succesvol voltooid. Voor de veteranen is er dus ook weer genoeg herkenbaars.

Ik ben altijd al fan geweest van de Assassin’s Creed serie en kan dan eigenlijk ook niet wachten totdat ik aan de slag kan met de nieuwe game. Het jaartje er tussenuit heeft de serie zo op het eerste oog goed gedaan. Het combat-systeem heeft een duidelijke verbetering doorgemaakt. Gelukkig is er ook nog een hoop vertrouwde gameplay. De setting in Egypte wordt tot nu toe goed ontvangen en de game ziet er prachtig uit. Als Ubisoft zo doorgaat wordt het weer genieten dit najaar. Nog heel even wachten tot 27 oktober!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.