Block Story Preview

Block Story Preview

Minecraft is één van de grootste hits die we de afgelopen jaren in de gamesindustrie voorbij hebben zien komen. De game is op praktisch alle platformen uitgekomen en heeft de ontwikkelaar (oorspronkelijk één man) miljoenen opgeleverd. Dan kan je erop wachten dat er ontwikkelaars verder gaan bouwen op dat idee. En zie daar: Block Story. Deze titel begon oorspronkelijk als een mobile game op iOS en Android. Dat was een behoorlijk succes, waarna men besloot de game ook richting de PC te brengen. Via Steam Early Access is het al mogelijk om nu met de game aan de slag te gaan en ik kreeg dan ook de kans om eens rond te kijken in deze wereld opgebouwd uit blokken.

Zoals in de intro vermeld is de vergelijking met Minecraft snel gemaakt. Bekijk een trailer of een paar screenshots en je begrijpt direct wat ik bedoel. De basis is praktisch hetzelfde: je loopt rond in een wereld opgebouwd uit blokken die je kunt slopen om grondstoffen te verzamelen. Daarmee kun je dan wapens smeden of mooie kunstwerken bouwen. Daarna gaat Block Story nog een stukje verder en dieper door RPG-invloeden in de game te verwerken. Het is mogelijk om quests aan te nemen en tegen monsters te vechten. Het blijft wel zaak om in leven te blijven en je niet te laten overvallen door een toevallig passerend monster. De wereld is namelijk groot genoeg om iets tegen te komen. Sterker nog, de ontwikkelaars beloven dat de wereld oneindig groot is! Welke kant je ook op gaat lopen, je zult nooit tegen een (onzichtbare) muur aanlopen. Ik heb heel wat rondgelopen in de game en kan bevestigen dat de wereld inderdaad ontzettend groot is! Of het daadwerkelijk oneindig groot is blijft moeilijk te controleren, maar het ziet er naar uit dat dit wel eens kan kloppen.

Als je een vijand tegenkomt dan is er niks aan de hand, want je hebt genoeg opties om jezelf te bewapenen. Zoals het een goede RPG betaamt kan je bijvoorbeeld magische zwaarden kopen of zelf iets in elkaar knutselen. Zover ik heb kunnen zien heeft Block Story voldoende quests om je uren zoet te houden. Naast het bouwen van de meest fantastische bouwwerken heb je ook de mogelijkheid om jouw character uit te bouwen. Het is een RPG dus je kunt de statistieken van jouw held verbeteren tijdens het spelen. Heb je daar geen behoefte aan, dan is het ook mogelijk om je alleen maar te storten op de digitale blokkendoos en creatief aan de slag te gaan met de tools die je tot je beschikking hebt. Je mist dan echter wel de extra’s die Block Story te bieden heeft vergeleken met Minecraft.
Ronddolend in de wereld van Block Story zag ik dat er grafisch gezien nog wel wat op te poetsen valt. De characters die je tegenkomt zien er wel aardig uit en de blokkerige omgeving is ook prima te bekijken. Helaas is de afstand die je in de verte kan kijken veel te kort, zelfs na wat tweaken in de instellingen. Af en toe lijkt het alsof de omgeving voor je voeten ineens tevoorschijn komt en dat doet wel afbreuk aan het vermogen om je in de wereld te laten onderdompelen. Dit lijkt me echter een technisch mankement dat prima op te lossen moet zijn voor de officiële release van de game. Waarschijnlijk heeft dit nog te maken met het feit dat de game oorspronkelijk voor de mobiele platformen is ontwikkeld, waarbij er rekening is gehouden met het beperkte geheugen in de gemiddelde smartphone en tablet.

Een potentieel mooie feature is trouwens dat de PC-versie gekoppeld is aan de mobiele versies. Dit betekent dat je ook onderweg door kunt spelen in de wereld van Block Story en dus eigenlijk nooit meer uit die wereld hoeft te stappen. Ik heb dit niet kunnen testen tijdens mijn preview-periode, maar het klinkt als een veelbelovende feature. Zeker als je bedenkt dat de mobiele versies eigenlijk precies dezelfde features bieden als de PC-versie van de game. Hopelijk weten ze deze cross-platform functionaliteit goed in te bouwen, zodat het ook daadwerkelijk meerwaarde biedt om hier gebruik van te maken. Block Story heeft wel verschillende prijskaartjes op mobiel en PC, en je zult wel gewoon twee keer voor de game moeten betalen.

De preview-versie van Block Story heeft me overtuigd dat dit meer te bieden heeft dan een simpele kopie van Minecraft. Gamers die wel eens het gevoel hebben iets te missen in Minecraft zullen zich prima gaan vermaken in deze nieuwe sandbox game. Hopelijk wordt de early access periode wel gebruikt om de nodige technische slordigheidjes nog even weg te werken, zodat er straks een wereld staat waar je daadwerkelijk, zonder horten en stoten, jouw eigen verhaal kunt gaan vertellen.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.