De Battlefield Fanboy

De Battlefield Fanboy

Binnen de Gameparty-crew hebben we een aantal duidelijke Battlefield-spelers en duidelijke Call of Duty-spelers. Zodra er een discussie ontstaat over de twee games hoor je meestal dat het allebei andere type games zijn die elk hun eigen doelgroep aanspreken. Nu klopt het wel dat er behoorlijke verschillen zijn tussen beide games, maar ik denk dat ik toch vrij zeker kan zeggen dat Battlefield wel degelijk beter is dan Call of Duty. Met onderstaande vijf redenen kan ik die mening ook onderbouwen.

1. Grootse levels
Sinds het ontstaan van de serie staat Battlefield al bekend om zijn grootse multiplayer arena’s. Deze grote levels zijn eigenlijk de basis voor alles wat er zo goed is aan de serie: het biedt ruimte aan een grote variatie voertuigen, het geeft jou en je team veel tactische vrijheid en het geeft je de ervaring onderdeel te zijn van een groter gevecht. Door de grote omgevingen is de gameplay automatisch ook een stuk trager dan die van Call of Duty, maar dat is geen negatief punt. Sterker nog, dat is juist positief. Het verlaagt de drempel voor nieuwe spelers, omdat die meer tijd hebben om de game te leren. Ze krijgen niet bij elke korte aarzeling meteen een mes in hun rug, zoals bij de snelle gameplay van Call of Duty.

2. Grootse voertuigen
Waar je bij Call of Duty blij mag zijn als je een drone de lucht in kan sturen, krijg je bij Battlefield de mogelijkheid om een fatsoenlijke gevechtshelikopter en straaljager te besturen. Sta je liever met beide benen op de grond, dan pak je een sterke tank of een snelle jeep. Dit is het speelgoed voor de echte mannen die weten waar ze mee bezig zijn. Het beste voorbeeld is misschien wel de Armored Kill expansion pack van Battlefield 3 waarbij de spelers helemaal los kunnen gaan met de vele verschillende voertuigen. De voertuigen vormen een essentieel onderdeel in het succes van de gameplay, want het bevestigt nog extra dat gevoel van een grootse veldslag. Tegelijkertijd is geen enkel voertuig té krachtig, waardoor de balans altijd goed is.

3. Geweldige teambased gameplay
Speel je het liefst in je eentje en ga je voor je eigen roem? Dan speel je Call of Duty. Je zult dan echter wel de geweldige teamervaring van Battlefield moeten missen. Het geeft een geweldig gevoel wanneer je een teamgenoot kan verlossen van een vijandelijke achtervolger door een anti-air kanon op zijn straaljager leeg te schieten. Of wat dacht je van het besturen van een transporthelikopter waarmee je jouw teamgenoten afzet bij een controlepunt en daarna vanuit de lucht ondersteuning biedt? Dat zie ik in Call of Duty nog niet gebeuren. Daar gaat het niet verder dan het opnieuw tot leven wekken van je teamgenoten of elkaar dekking geven van achter een muurtje. Battlefield weet dit teamgevoel veel beter tot leven te brengen in hun games, ook als je niet in een vaste clan speelt. Je voelt je echt onderdeel van een team en niet van een groep individuen.

4. Massale gevechten
Het spelen van een match waarbij twee teams met elk 32 spelers tegen over elkaar staan is ongekend. Dit is totale online oorlogsvoering zoals je het hoort te beleven in een first person shooter. Vergeleken daarmee stelt de 18 spelers die Call of Duty toelaat in een online match natuurlijk helemaal niks voor. De gameplay van Call of Duty leent zich ook niet voor zulke grote aantallen spelers, maar ergens lijkt het ook wel alsof DICE zijn techniek beter onder controle heeft waardoor ze zulke aantallen spelers toe kunnen laten.

5. Het Battlefield-gevoel
Het is misschien een beetje flauw, maar ook dit is een reden om Battlefield de betere game te noemen. Battlefield staat tegenwoordig niet alleen voor een game, het staat voor een ervaring. Een ervaring waarbij je door een level loopt, verderop een vijandelijke tank spot en even later een gevechtshelikopter over ziet vliegen die de tank in een miljoen stukjes doet veranderen. Dit geeft al een fantastisch gevoel, maar dan besef je ook nog dat dit allemaal menselijke spelers zijn waarvan er nog 63 om je heen lopen. Dan voelt het nog beter. Beter dan als een konijn door een level heen te springen en om iedere hoek je Uzi leeg te schieten op het andere team.

Dat Battlefield en Call of Duty andere games zijn, daar ben ik het wel mee eens. Met allebei de games kan je veel plezier beleven, maar met deze vijf argumenten heb ik je hopelijk wel kunnen overtuigen van het feit dat Battlefield uiteindelijk toch de betere keuze van de twee is. Ben jij het met me eens en vindt je Battlefield ook de betere game? Of vind je dat Call of Duty juist de beste multiplayer-ervaring biedt? Ik lees graag jullie mening terug in de comments. Ja Auke, ook die van jou, als fanatieke Call of Duty speler.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.