Dit was de PC Gaming Show! #E32017

Dit was de PC Gaming Show! #E32017

Elke E3 zijn de blikken gericht op Sony, Microsoft en Nintendo. Het leid geen twijfel dat de spotlight het hardst schijnt op wat er gebeurt met de consoles. Desondanks is de PC nog steeds alive and kicking en ook dit jaar is er dus weer een uitgebreide persconferentie die de focus integraal legt op wat er zich op de computer afspeelt. 

Dat de toon van de show een stuk droger is dan bij een Nintendo of Bethesda is meteen duidelijk met heel wat pratende mannen die dieper ingaan op de games dan je doorgaans gewend bent op de E3. Dat is uiteraard niet slecht. De PC is een platform voor de hardcore gamer en dat betekent een hardcore presentatie. Beginnen deed de ‘show’ alvast met de War of the Chosen uitbreiding voor XCOM 2. Meer van hetzelfde misschien, maar er zijn tegenwoordig weinig reeksen die strategy zo behapbaar afleveren als XCOM, dus dat wordt iets om naar uit te kijken. 

Heeft iemand zich ooit afgevraagd wat je krijgt wanneer je Pokémon met Animal Crossing kruist? Dat zou zo maar even het schattige Ooblets kunnen zijn die ook op Xbox One zal verschijnen. Mount and Blade 2: Bannerfold ziet er dan weer heel erg veelbelovend uit. Lekker als ridder vanaf je paard een middeleeuws robbertje vechten? Dit lijkt tof! Total War: Warhammer 2, die andere grote strategy-game krijgt ondertussen eindelijk een datum en zal op 28 september speelbaar zijn. Battletech is dan weer axact wat de titel doet vermoeden: Grote robotten die op strategische wijze een robbertje uitvechten. Daarna ging het zaakje even de dieperik in met tien minuten gezeur over sponsorship door Intel. Dit soort momentjes zijn nooit slim wanneer je de aandacht van een publiek dat hongerig is naar games wil vast houden. 

Gelukkig herpakte de show zich met Playerunknown’s Battleground. Deze Battle Royale achtige game heeft tonnen potentieel voor fun en lijkt eens het uit beta komt voor heel wat multiplayer fun te kunnen zorgen op PC en Xbox One. Het geinige Killing Floor 2 krijgt deze zomer dan weer een tijdelijk event die een kermis thema naar de multiplayer-shooter brengt. De game heeft een heerlijk fout horror-stijltje gekregen en  dat zorgt ervoor dat we deze zomer met veel plezier de game nog eens een kans geven om naar de kermis te trekken. Dat kan vanaf morgen, gratis via Steam. 

https://www.youtube.com/watch?v=Dokpy_KIuyA

Uiteraard was er ook ruimte om Forza Motorsport 7 nog even te tonen. Elke reden is goed om dat schatje te tonen. Naast Xbox One en Xbox One X komt de game uiteraard ook naar de PC en dat voor het eerst simultaan. Als je de game op console koopt krijg je de game ook op PC, en dat is wel netjes. Hetzelfde verhaal geld uiteraard ook voor Sea of Thieves. Leuk is dat de game op PC geen simpele port wordt maar dat de game effectief simultaan met de Xbox-versie ontwikkeld werd om beide platformen optimaal te benutten. Meer van het veelbelovende Last Knight zien was ook een fijne meevaller in de show. De mix van pixelart met een stijl die aan Blade Runner doet denken doet erg esthetisch aan. Tijd voor wat meer nieuwe games. Ylands is een quirky mengelmoes van avonturenspel en buildgame, Griftlands is dan weer een erg tof geanimeerde RPG van Klei entertainment die begin volgend jaar moet verschijnen. Eveneens erg veelbelovend is sci-fi game Echo Arena, een sportsgame in VR van de makers van The Order 1313.


 
Cliff Blezinski kwam dan weer het podium op om Lawbreakers te tonen. De game verschijnt op 8 augustus aan een budgetprijsje van 29,99 euro op PC en PS4 en belooft een erg intens multishootertje te worden. Vooral de snelheid en het constant tarten van de zwaartekracht lijkt voor een erg toffe ervaring te zorgen. De makers van Stardew Valley presenteerden oldschool turnbased rpg Wargroove. Dit is een game die nog geen klein beetje doet denken aan Fire Emblem en Advance Wars. Erg oldschool dus, maar wel met online gameplay. Middle Earth: Shadow of Earth toonde ook zijn mooie snoetje nog eens met een cinematic die doet verlangen naar zo veel meer. En toen, toen kwam daar het laatste bommetje. Age of Empires Definitive Edition. De oerklassieker onder de realtime strategy games komt terug, en dat met volledig geremasterde graphics en verbeterde gameplay. Al het goeie dat de originele game een klassieker maakt, maar dan volledig heropgebouwd. Inschrijven voor de multiplayer beta kan nu reeds. 

En daarmee kwam de PC Gaming show ten einde. Ik ga eerlijk zijn, ik blijf vooral een consolemeisje en dat betekent dat de games die getoond werden grotendeels niet mijn ding waren. Desondanks lijkt het me wel duidelijk dat er nog steeds heel wat ruimte voor de computer in de industrie is, van triple A-games tot esthetische indies en diepgaande RTS-games die enkel met toetsenbord en muis gedijen, op PC vind je voor elk wat wils.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.