Even aandacht voor Emergency 5

Even aandacht voor Emergency 5

De maand november staat in het teken van veel grote releases: Call of Duty: Advanced Warfare, Halo: Master Chief Collection, GTA V en Far Cry 4 zullen allemaal om onze aandacht gaan vragen. In die lange lijst met grote en minder grote releases zit ook een titel waarvan ik vind ik dat die wel iets meer aandacht mag krijgen. Ik heb het over het vijfde deel in de Emergency-serie. Een serie die ik al vanaf het begin af aan speel en waar ik altijd heel veel plezier mee beleef. Laat ik even uitleggen waarom dat zo is.

Ik besef me goed dat Emergency niet zo’n grote doelgroep heeft als een Call of Duty of GTA V. Daarvoor is de serie net iets teveel gericht op een specifieke markt en te onbekend bij het grote publiek. Toch heb ik het idee dat er meer gamers zijn die wel veel plezier kunnen hebben met Emergency 5, maar dat ze er gewoon even op gewezen moeten worden. Vandaar dat ik er hier even extra aandacht aan wil besteden. Het is naar mijn idee namelijk een game die minstens dezelfde aandacht verdient als de grotere titels van deze maand! Emergency 5 (die op 28 november zal verschijnen) is een RTS waarbij je controle hebt over verschillende hulpdiensten, zoals brandweer, ambulance en politie. Met die hulpdiensten is het aan jou om een aantal noodsituaties het hoofd te bieden en tot een goed einde te brengen. Daarbij moet je overal aan denken. Is er een ongeluk gebeurd op de snelweg? Zorg dan dat je de snelweg afsluit om verdere ongelukken te voorkomen. En vergeet niet om de brandweerwagens te sturen met een knipschaar, zodat je de slachtoffers niet door de autoramen naar buiten hoeft te trekken. Dit klinkt nog vrij simpel en logisch, maar hoe verder je in de game komt hoe lastiger het natuurlijk wordt. Je zult dan echt aan de bak moeten om alles in goede banen te leiden.

Waarom ik het zo tof vindt om een beetje brandweer en politie te spelen? Het antwoord zit eigenlijk al in die vraag verwerkt. Wie wilde er nu niet als kleine jongen al brandweerman of politieagent worden? Het idee om boeven te kunnen vangen klinkt voor jochies erg spannend. En het idee om met gillende sirenes een politieauto over de weg te scheuren is ook op latere leeftijd nog aantrekkelijk. Emergency biedt dat (min of meer) allemaal aan in één pakket. Eén van de meest extreme situaties die je in Emergency 4 tegen kunt komen is een aardbeving. Er gebeuren dan logischerwijs meerdere ongevallen op verschillende plekken. Het voelt heel goed als het je dan lukt om op tijd de brandjes te blussen en gewonden af te voeren. Dat geeft je een groot gevoel van voldoening en dat heb je gedurende het hele spel. De missies kunnen heel uitdagend worden, maar als het je dan uiteindelijk lukt om ze te voltooien dan voelt dat ook als een echte overwinning.
Vanaf het derde deel van de serie is ook de mod-community flink gegroeid. Veel liefhebbers zijn aan de slag gegaan met het maken van diverse mods voor de Emergency-games. Zo is het mogelijk om de game met Nederlandse hulpdiensten te spelen of om een lading extra voertuigen toe te voegen. De bekendste mod is echter wel de Los Angeles Mod. Zoals de naam zegt voegt deze mod Amerikaanse units toe aan de game, maar de ontwikkelaar heeft die wagens ook voorzien van extra opties. Dit maakt de game nog nét een stukje speelbaarder. Met Emergency 5 belooft de ontwikkelaar dat het weer mogelijk is om mods te maken en komen ze ook met een eigen level-editor. Daarmee zal het dus ook voor de minder technische spelers mogelijk zijn om eigen missies te maken. Ik ben heel erg benieuwd wat daarmee gedaan gaat worden en of het de levensduur van de game nog verder kan verlengen.

Natuurlijk zit er een multiplayer aspect in de game, dat kan niet ontbreken. In deel vier is het mogelijk om met maximaal vier spelers tegelijk rampen te bestrijden, maar helaas werkt dat nog niet heel soepel. Voor deel 5 hebben de ontwikkelaars tijd genoeg gehad om dat onderdeel nu beter uit te werken. Ik hoop ook vurig dat ze het aantal bugs tot een minimum hebben weten terug te brengen, want helaas is dat ook één van de kenmerken van de serie. Op de één of andere manier heb ik nog geen Emergency game gespeeld die niet crashte op mijn pc. Dat klinkt heel negatief (en dat is het ook wel), maar laat ik er wel aan toevoegen dat de bugs mijn spelplezier nauwelijks in de weg hebben gestaan. Na elke crash hoorde ik toch weer het alarm afgaan en werd mijn aandacht vereist in de stad vanwege een nieuw noodgeval.

Het mag duidelijk zijn dat ik niet kan wachten om met Emergency 5 aan de slag te gaan. De vorige games hebben me zeer goed vermaakt, dus dat wil ik graag voortzetten. Wil je het zelf eens proberen? Pik dan Emergency 4 op uit de budgetbak, installeer de LA Mod en waan je even in de rol van brandweercommandant en politieofficier. Ik weet zeker dat het je wel even bezighoud tot eind november, wanneer deel 5 verschijnt.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.