FIFA Manager 14 Review

FIFA Manager 14 Review

Als groot fan van de Football Manager-serie had ik, bij het mogen reviewen van FIFA Manager 14, zoiets van: hmmm zou het ook dit jaar weer om de minder interessante, de onderspit delvende, de Pro Evolution Soccer van de voetbalsimulators gaan? Laat ik daarop maar meteen het antwoord geven… Ja! FIFA Manager 14 moet in verreweg de meeste opzichten zijn meerdere erkennen in Football Manager, maar dat neemt niet weg dat ik best wel plezier heb beleefd aan het spelen van deze game. Neem nou de menu’s. Die werken stukken simpeler en fijner dan de menu’s die we gewend zijn van FIFA zelf, en alleen dat zorgt al voor een heleboel frustratie en irritatie minder.

Games die ieder jaar een vervolg krijgen moeten het meestal hebben van kleine aanpassingen, het wegpoetsen van de oneffenheden van de vorige versie en de implementatie van die ene nieuwe feature die het opnieuw neerleggen van vijf à zes tientjes de moeite waard maakt. Nu is er qua structuur niet zoveel veranderd, wat natuurlijk ook wel weer logisch is. We hebben hier natuurlijk nog steeds te maken hebben met een voetbalsimulator die, net als de vorige jaren, de strijd wil aangaan met de concurrentie. Zo kun je nog steeds de leiding nemen over iedere willekeurige club naar keuze, bondscoach worden van welk land je maar kunt bedenken en de duur van je eigen contract bepalen. Een mogelijkheid waar veel trainers in werkelijkheid een moord voor zouden doen.

Team Dynamics is de benaming voor de meest in het oog springende nieuwe feature in deze versie van FIFA Manager. Dit is eigenlijk een soort van op de achtergrond draaiende formule die rekening houdt met allerlei elementen en factoren in het spel die allemaal, in meer en in mindere mate, invloed hebben op je hele team (en uiteindelijk dus ook je club). Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een groep spelers die allemaal bepaalde eisen, wensen en doelen hebben gedurende een seizoen. Het is aan jou om deze spelers daarbij te helpen en te ondersteunen, of om tegen die verwende kwallen te zeggen dat ze eerst maar eens aan het team moeten denken, voordat ze hun eigen agenda op tafel gooien. Hierbij moet je wel rekening houden met eventuele sfeer-verpestende spelers in je team, en dat helpt ook niet echt bij het nastreven van je eigen doelen…

In mijn eerste game ben ik gestart als trainer van FC Bayern München. Gewoon om de simpele reden dat ik een voetbalsimulator nog nooit met deze club ben gestart. En dat terwijl het echt een potentieel rijke, prachtige en historische club is. De reden hiervoor heeft denk ik toch te maken met het feit dat FIFA Manager beschikt over alle licenties en dat doet Football Manager niet. Hierdoor kunnen zij zowel de echte spelersnamen als de echte clublogo’s en dergelijke gebruiken. Dit is wel iets waar ik enige waarde aan hecht in een game als deze. Ik bedoel, hoe irritant is het om een Arjen Rabbel in je team te hebben, terwijl iedereen weet dat dat Arjen Robben had moeten zijn.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik aan het begin ietwat sceptisch was over deze game, maar dat hij me, na een aantal uur spelen, toch enigszins heeft verrast (in positieve zin). Zo vind ik de menu’s erg fijn en overzichtelijk werken, viel de diepgang mij erg mee en vind ik het een zekere pluspunt waard dat zij beschikken over alle licenties. Ondanks deze punten kan ik de game geen hoger cijfer geven dan een 70. Misschien dat ik een hoger cijfer had gegeven als ik nog nooit van mijn leven Football Manager had gespeeld, maar onbewust ga ik deze twee games nu toch vergelijken met elkaar en dan delft FIFA Manager, wat mij betreft, wederom het onderspit. Hierbij moet ik wel de kanttekening maken dat zij goed op weg zijn om een serieuzere concurrent op de markt van de voetbalsimulators te worden, maar dat zijn ze nu nog niet. Daarvoor had ik gewoon te vaak het gevoel dat er iets miste.

[review pros=”+ Overzichtelijke menu’s die erg fijn werken
+ Licenties” cons=”- Je gaat vaak het gevoel hebben dat er wat mist
– Weinig vernieuwing” score=70]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.