GameParty Game Top 10 2015 – Nummer 2

GameParty Game Top 10 2015 – Nummer 2

Weet je nog? Die tijd dat er jaren waren dat er niet veel soeps gebeurde op gebied van gaming? Jep, die zijn er echt geweest. De laatste paar jaar lijken zowel op gebied van software als op gebied van hardware een aaneenrijging van hoogtepunten in vergelijking met de jaren voorafgaand. Wij kunnen de toffe titels in ieder geval niet meer op twee handen (en wel meer ook!) tellen, en hebben voor jullie een mooi overzicht gemaakt van onze tien favoriete games van het afgelopen jaar. Eerder kon je al lezen wat onze nummers tien en negen, acht, zeven en zes, en vijf, vier en drie zijn, Vandaag volgt nummer twee.

2 – Halo 5: Guardians
De Xbox One had echt een prima najaar met een behoorlijk aantal (tijdelijk) exclusieve titels. Gears of War Ultimate Edition, Rise of the Tomb Raider en Forza Motorsport 6 scoorden allemaal een dikke voldoende. Maar als er één game hoog in de top 10 van GameParty staat, kan dat er eigenlijk maar eentje zijn! Waarschijnlijk heb je het al geraden, maar op nummer 2 van onze lijst staat Halo 5: Guardians! Misschien een beetje een controversiele game, omdat de Master Chief wat minder in de game voorkwam dan dat we eigenlijk gehoopt hadden, maar toch is dit spel heel erg geliefd bij de redactie van GameParty!

Natuurlijk is het niet raar dat Halo 5 dé game voor de Xbox One is van dit jaar. Al jaren staat Halo synoniem voor wat wij als Xbox-gamers willen zien: mooie graphics, toffe gameplay en een meeslepend verhaal. Niet voor niets kwam vorig jaar als een soort van fan-service (en ook om natuurlijk nog een leuk zakcentje te verdienen) Halo: The Masterchief Collection uit. Het zorgde er in ieder geval voor dat iedereen die nog niet helemaal op de hoogte was van de Halo-saga zich goed kon voorbereiden op Halo 5: Guardians. Niet alleen kon je de verhalen van Halo 1 tot en met 4 nog eens helemaal doorspelen, je kreeg ook alvast een voorproefje van Halo 5 in de vorm van een multiplayer-beta.

Goed, je hebt waarschijnlijk het verhaal van Halo wel voor ogen: Master Chief gaat in Halo 5 op zoek naar Cortana, de A.I. die je nog kent uit de voorgaande delen. Cortana is ondertussen iets te oud geworden, waardoor ze zich waarschijnlijk dood gaat denken. Sowieso is Cortana aan het doordraaien, iets waar we in Halo 4 ook al mee te maken kregen. Er is eigenlijk niets meer met Cortana te beginnen, maar toch gaat Master Chief achter haar aan. Dit tegen alle orders in. Nu wordt Spartan Lockeop zijn beurt weer ingezet om achter de Chief aan te gaan en op deze manier vindt er een waar kat-en-muis-spel plaats tijdens het verhaal. Toch moeten we eerlijk zijn dat dit niet het sterkste verhaal is dat we in de Halo-serie hebben gezien. Onze eigen Halo-expert Bas van Dun noemde de ontmoetingen tussen Locke en Master Chief zelfs een anti-climax. Overigens is het einde van Halo 5 dan wel weer spannend en zijn we toch behoorlijk benieuwd naar Halo 6.

Gelukkig staat de gameplay van Halo 5: Guardians nog altijd als een huis. Sinds de allereerste Halo zijn er natuurlijk wel wat veranderingen doorgevoerd, maar in de kern is er met de gameplay van Halo al jaren niks mis. Overigens heeft Halo 5 wel een redelijk grote verandering: voor het eerst kun je op elk wapen inzoomen, zelfs als het wapen eigenlijk geen scope heeft. Ook geef je tijdens het spelen aanwijzingen aan je team/squad: ga hierheen, probeer die vijand een kopje kleiner te maken of geef me dekking. Dat werkt nog best aardig, maar Halo 5 komt pas echt goed tot haar recht als je met vier spelers de game speelt. Samen met een paar vrienden de vijand verslaan, terwijl je op elkaar vloekt en aanwijzingen naar elkaar schreeuwt. Iets wat overigens voor elke game geldt die je met vrienden kunt spelen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Dan over naar de multiplayer, want die zorgt ook voor een hele hoop toffe gameplay. Als nieuwkomer van de serie verbaas je je er misschien wel eens over hoeveel kogels je nodig hebt om iemand te vermoorden in de multiplayer van Halo. Een kill voelt echt als een overwinning, in tegenstelling tot games als Call of Duty waar je voordat je met je ogen kunt knipperen een kill hebt gemaakt. Ook vind ik het heerlijk dat je aan het begin van het potje allemaal dezelfde wapens hebt. Niks grinden voor goede wapens, het gaat puur en alleen om de skills die je al dan niet hebt. Iets waar je in de multiplayer van Halo 5 echt weer op moet oefenen, zeker als je games als Call of Duty of Star Wars: Battlefront gewend bent. Voor veteranen van de serie is het weer makkelijk instappen, zeker in de Arena-modi: Slayer, Free for All en Capture the Flag. Voor iedereen is er wel wat wils.

Daarnaast is er de Warzone-mode. Deze een stuk uitgebreider dan Arena en in Warzone speel je dan ook twaalf tegen twaalf. Je probeert hierin bepaalde bases te veroveren en ondertussen ook nog eens alles te vermoorden wat maar beweegt en vijandig is. Niet alleen andere teams moet je aan proberen te pakken, ook AI-vijanden die zich op het slagveld bevinden moeten een kopje kleiner gemaakt worden. Voor dit alles scoor je punten, die je dan weer in kunt wisselen bij de zogenoemde terminals om sterkere wapens te krijgen. Ook kun je betalen (met echt geld!) voor REQ-packs, waarmee je ook sterkere wapens kunt inzetten. Gelukkig is er geen sprake van een echt pay-to-win principe, omdat je de kaarten ook in-game kunt krijgen en omdat je ze niet altijd kunt inzetten. In Arena heb je er helemaal geen last van. Een klein vlekje op een fantastische multiplayer kan de pret niet drukken en samen met gameplay die als een huis staat, is Halo 5 een fantastisch pakket. Zoals Eefje het al zei: Kom voor de fijne campaign maar blijf voor de uitmuntende multiplayer.

Morgen zijn we weer bij je terug met de aanvoerder van onze top 10: de nummer één! Wat zijn jouw favoriete games van het afgelopen jaar?

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.