GTA: het hinken op twee gedachten

GTA: het hinken op twee gedachten

In mijn leven heb ik al enkele Grand Theft Auto-games mogen spelen op verschillende platformen. GTA op de Gameboy Color, San Andreas op de Xbox, Chinatown Wars op de PSP, GTA 4 op de Xbox 360 en nu dan GTA V, wederom op de console van Microsoft. Ook ik ben bezweken voor de hype, ondanks dat ik mezelf had voorgenomen dat GTA V geen game voor mij zou zijn. De GTA-serie weet me namelijk altijd voor een tweestrijd te zetten en in deze feature zal ik dat proberen uit te leggen. Ik kan namelijk nooit de enige zijn die hiermee zit.

De games van Grand Theft Auto bestaan voor mij uit twee onderdelen: het verhaal en de open wereld. Twee zeer uitgebreide onderdelen die voor vele uren gameplay zorgen. Echter is dit ook het punt waar de schoen bij mij een beetje wringt en waar ik bij elke GTA-game in een tweestrijd kom: volg ik netjes het verhaal of ga ik mijn eigen weg? Een keuze waar ik in het begin van de game altijd voor de eerste optie ga, maar de verleiding van optie twee toch altijd aanwezig blijft. En als ik er dan voor kies om mijn eigen weg te gaan heb ik weer het idee dat ik iets mis, omdat ik het verhaal nog niet heb uitgespeeld.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Zoals gezegd begin ik altijd netjes met de eerste missies. Die duren meestal nog niet zolang, waardoor ik er mijn aandacht goed bij kan houden. In de loop van de tijd heeft Rockstar het verhaal in de GTA-games ook steeds verder ontwikkeld, waardoor het echt boeiende verhalen zijn geworden met fantastische personages. Dit zie je goed terug in GTA V waar de drie hoofdpersonages hun eigen karakters hebben en het net lijkt alsof ze zo uit de één of andere actiefilm zijn gelopen. Als een game een goed uitgewerkt verhaal heeft dan is dat voor mij een groot pluspunt. Wat dat betreft ben ik een echte singleplayer-gamer en in de GTA-serie kan ik daar mijn lol wel mee op. Daarbij zorgt het verhaal er ook voor dat mijn personage zich verder ontwikkelt en er nieuwe mogelijkheden in de wereld beschikbaar komen. Vooral dat laatste is interessant, want ineens heb je nieuwe mogelijkheid om huizen te kopen, bij een wapenhandelaar langs te gaan of je auto te laten overspuiten. Het zijn soms nietszeggende dingen, maar het voegt zoveel toe aan de wereld dat het zeker de moeite waard is om de missies uit te voeren.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Uiteindelijk betrap ik mezelf er echter toch weer op dat ik niet de discipline heb om netjes alle missies van de verhaallijn te doorlopen en zo mijn personage verder te ontwikkelen. Waar het meestal op neerkomt is dat ik een auto pak en lekker rond ga crossen door de straten van de game. Meestal parkeer ik na vijf minuten de auto om me even flink te misdragen en een paar politiewagens achter me aan te krijgen. Uiteraard vlucht ik dan snel weer weg met mijn (snelle) auto, maar niet om de politie volledig af te schudden. Nee, mijn doel is om mijn ‘wanted’-level te laten stijgen. Meestal lukt dit wel door de politieagenten goed te grazen te nemen met een gun of mijn wagen. Al snel worden de politieauto’s bijgestaan door een helikopter en als ik het echt goed doe komen ook de nodige SWAT-teams om de hoek kijken. Dit houd ik dan uiteindelijk een paar minuten vol totdat ik geen politiekogels meer kan ontwijken en ik even later wakker word in een ziekenhuis. Zonder wapens en met minder geld. En wat doe ik dan? Dan pak ik de dichtstbijzijnde ambulance en begin ik daarmee weer van voren af aan. Dit levert onwijs veel lol op, maar hierdoor heb ik wel altijd het idee dat ik een groot gedeelte van de game misloop. Ik speel niet alle opties vrij en kan dus niet het maximale uit de wereld halen. Een gedachte die ik toch niet los kan laten, terwijl ik probeer te ontkomen aan een klein leger aan politieagenten.

GTA V is een nog grotere en levendigere zandbak geworden en daarmee is de verleiding om vrij rond te crossen ook groter dan ooit. Ondanks dat het verhaal staat als een huis en mijn nieuwsgierigheid weet te prikkelen is de verleiding voor het rotzooi trappen in de open wereld te groot. En eigenlijk vind ik dat wel jammer, want ik zou zo graag willen genieten van het verhaal van GTA V. Aan de andere kant heb ik op deze manier ook veel plezier van de game en geef ik er gewoon mijn eigen draai aan. In ieder geval staat één ding vast: als je straks in GTA Online netjes de missies wil voltooien zal je mij niet in jouw crew moeten hebben.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.