Ik speel nog steeds… FIFA 16!

Ik speel nog steeds… FIFA 16!

De afgelopen weken heb je al een aantal afleveringen van onze nieuwe feature kunnen lezen. In “ik speel nog steeds…” laten crewleden niet alleen weten welke game ze op dit moment nog altijd spelen, maar ook aan welke games ze warme herinneringen hebben. Zo liet Bas vorige week zijn liefde voor World of Warcraft blijken. De week daarvoor ging Max uitgebreid in op waarom hij nog steeds zoveel Monster Hunter 4 speelt. Als ik bij mezelf te raden ga welke game ook zo veel positieve herinneringen bij mij oproept, dan is het eigenlijk wel FIFA. Ik speel nog steeds… FIFA 16!

Het is voor mij heel erg simpel. Er verschijnt een nieuwe FIFA, ik kijk waar de game het goedkoopst is en bestel hem gelijk. Vervolgens speel ik de FIFA van dat jaar het hele jaar door. Een heel voetbalseizoen gaat voorbij, de prijzen worden uitgedeeld en om de zomerstop door te komen speel ik nog meer FIFA. Vervolgens begint het nieuwe seizoen, komt er een nieuwe FIFA uit en begint het hele verhaal weer van voor af aan. Eigenlijk sinds dat ik zelf genoeg geld heb om games te kopen, speelt dit ritueel zich jaarlijks af. Zelfs als mijn favoriete club door een degradatie een jaar niet in FIFA zit, speel ik het spel nog steeds met liefde.
Ik ben overigens niet de enige waarbij dit ritueel zich keer op keer herhaalt. Als ik een willekeurige blik werp op mijn vriendenlijst, is er altijd wel iemand die ik ken FIFA aan het spelen. Collega’s, mensen bij mij uit de straat of studiegenoten: er is altijd wel iemand waartegen ik een potje FIFA zou kunnen spelen. Hierin zit dan voornamelijk de herspeelbaarheid van FIFA: niet in de carrièremode, maar in de online-modi die er beschikbaar zijn. Zo heb ik al behoorlijk wat vriendschappelijke seizoenen gespeeld tegen vrienden. Hoewel, vriendschappelijk? Het gaat er hard aan toe: als er een collega is verslagen, is dat de volgende dag op werk natuurlijk gesprek van de dag. Maar niet alleen de modes die je met vrienden online speelt zorgen er voor dat ik terug blijf komen naar FIFA. Ook de mode FIFA Ultimate Team is al jaren zeer verslavend. Elk jaar probeer ik weer het beste team samen te stellen. Als ik om me heen kijk in de collegezaal, zie ik behoorlijk vaak op schermen de FIFA Ultimate Team web-app verschijnen.

Een veel gehoord argument tegen FIFA is “Maar het is toch elk jaar hetzelfde? Alleen de poppetjes zijn anders. Waarom zou je in godsnaam elk jaar een nieuwe FIFA kopen. Dat is toch zonde van je geld!” Een argument waar ik het totaal niet mee eens ben. Natuurlijk, ik vind het fijn dat de juiste spelers nu bij het juiste team zitten. Natuurlijk vind ik het fijn dat ik dit jaar eindelijk weer met NEC kan spelen. Maar dat is totaal niet waarom ik steeds weer de nieuwe FIFA koop. Als je een game als FIFA namelijk het hele jaar door speelt, is het best lekker om eens wat vernieuwing te hebben. En juist als je het spel het hele jaar door speelt, merk je de veranderingen. Dan is het best lekker om bij de de release van een nieuwe FIFA je tactieken eens opnieuw te overdenken. Sowieso worden elk jaar de irritaties van de voorgaande FIFA er uit gehaald. Het was bijvoorbeeld in de voorgaande FIFA’s mogelijk om gewoon al je snelle spelers in de voorhoede te positioneren, om vervolgens puur op snelheid goals te maken. In FIFA 16 zul je echt een goede aanval moeten opzetten.
Nou moet ik wel toegeven dat ik een beetje verslaafd ben aan voetbal. Voetbal is voor mij de belangrijkste bijzaak in het leven. In het weekend staat natuurlijk wedstrijden spelen en kijken op het programma. Vervolgens kan ik de hele week praten met mijn vrienden over wat het afgelopen weekend heeft gebracht en wat het volgende weekend gaat brengen. Een potje FIFA past meer dan prima in deze voetbal-verslaving. Bovendien ben ik ook echt opgegroeid als een FIFA-gamer. Ik kan me nog goed herinneren dat ik op de PlayStation 1 met mijn vader de legendarische game FIFA World Cup 98 speelde. Door de jaren heen heb ik in ieder geval een hoop FIFA-games gekocht. Bas gaf vorige week aan dat hij meer dan 2200 uur op de teller had in World of Warcraft. Dat is steeds rond 200 uur per jaar. Of ik steeds 200 uur in elke FIFA heb zitten? Dat kan ik me heel erg goed voorstellen.

Vanaf FIFA 2005 heb ik elk jaar de nieuwe FIFA gekocht. Ik heb ondertussen ook nog eens alle FIFA Street-titels aangeschaft. Was er een titel rondom een WK of een EK? Grote kans dat ik die dan ook in mijn bezit heb gehad. Een potje FIFA kan altijd: even snel een potje tussendoor, een potje online tegen een vriend of een hele avond FIFA-toernooi bij iemand op de bank. FIFA verbroedert en is zeker een goede combinatie met vrienden, bier en weekend. Dat is nu, en als het aan mij ligt voel ik dat nog steeds met FIFA 30. FIFA 17? Die gaat er in ieder geval volgend jaar komen. Ik heb er nu al zin in. Tot die tijd speel ik elke week nog met een hoop plezier FIFA 16.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.