Ik speel nog steeds… Football Manager 2015!

Ik speel nog steeds… Football Manager 2015!

De afgelopen weken zijn er allemaal behoorlijke ‘mainstream’ titels voorbij gekomen. Onze redactie speelde nog steeds Fallout 4, Star Wars Battlefront en Gears of War. Zelf maakte ik me hier ook schuldig aan, door nog steeds FIFA 16 te spelen. Toch denk ik nu een titel te hebben die een stuk obscuurder is. Niet dat slechts enkelen maar de game spelen: verre van zelfs! De titel die ik nog steeds speel, heeft gemiddeld het meeste aantal uren per gebruiker op Steam. Ik heb het over Football Manager. Ook al gaat het hier dan wel om de versie van vorig jaar. Ik speel nog steeds… Football Manager 2015.

Ik kan het heel goed begrijpen als je totaal niet snapt wat er nou precies zo tof is aan Football Manager. Als je de screenshots ziet, zie je voornamelijk een hoop statistieken. Zie je deze statistieken niet, dan zie je waarschijnlijk wat simpele poppetjes rondrennen op een veld. De echte puristen zien zelfs alleen maar wat bolletjes over het veld bewegen, in de hoop dat er een goal gescoord wordt. Als je dat op het eerste oog ziet, dan speel je toch eigenlijk veel liever een andere game vol met grafisch geweld. En zelfs als je nou echt een complete voetbal-gek bent, dan speel je toch de hele tijd FIFA. Dat zou je zeggen tenminste. Toch is er iets met de game waardoor ik al jaren blijf terugkomen bij Football Manager. En als je zoals ik eenmaal een save hebt waarbij je ver bent gekomen, dan blijf je terugkomen. De teller voor Football Manager 2015 staat voor mij in ieder geval op dit moment op 264 uur. Ik wil haast niet weten hoeveel uur ik in totaal heb gestopt in de Football Manager-serie, maar hele grote kans dat dit getal in ieder geval boven de 1000 uit gaat komen.

Ik zit dan ook in Football Manager 2015 in mijn achtste met mijn favoriete club, NEC. Nadat ik eerste de club uit de Jupiler League heb gehaald, ben ik drie keer op rij vijfde geworden in de Eredivisie. Als we kijken naar de huidige stand van de Eredivisie, is het helemaal geen gek scenario dat NEC uiteindelijk vijfde zou kunnen worden in een seizoen die ze als promovendus zijn begonnen. Nadat ik ook nog eens de beker had gewonnen, begon ik goed aan het nieuwe seizoen. Ik deed een aantal succesvolle transfers en draaide bovenin mee in de Eredivisie. Toen kwam er echter een grote club langs: Dortmund wilde mij als trainer hebben. Echter vond ik het zonde om mijn progressie met NEC als het ware weg te gooien. Dat is dan ook de magie van Football Manager: het is eigenlijk altijd mogelijk om jouw favoriete club op te werken van een lagere divisie naar uiteindelijk grote glorie. Dat is mij dan ook gelukt, het seizoen dat ik Dortmund heb afgewezen ben ik uiteindelijk tweede geworden. De twee seizoenen daarna won ik dan eindelijk de Eredivisie-titel. Het gaf een goed gevoel, aangezien ik met een groot deel van de spelersgroep al bezig was vanaf het eerste seizoen in de Eredivisie. Door steeds net even een extra speler er bij te halen en een succesvolle tactiek te creëren, bleek ik uiteindelijk de Eredivisie-titel te kunnen halen. Ondertussen is er ook een nieuw stadion gebouwd in Nijmegen en dus probeer ik steeds verder te komen in Europa. Verder komen dan de eerste knock-out ronde in de Champions League is me nog niet gelukt, maar wie weet wat er kan gebeuren na nog een aantal seizoenen.

Zo staat het internet vol met deze verhalen. Een andere leuke uitdaging in Football Management is het zogenaamde Lower League Management. In Engeland kun je niet alleen de Premier League Spelen, maar helemaal teruggaan tot en met het zesde niveau. Dit zijn semi-profs en amateurs, en het is zeker een uitdaging om uiteindelijk zo’n club op te werken naar de Premier League. In Lower League Management heb je totaal geen geld tot je beschikking, dus zul je goed moeten scouten om te komen tot een aantal toppers voor jouw team. Natuurlijk kun je op internet zoeken, maar het is toch leuk om zelf te gaan scouten. Neem je de gok om een bepaalde wat duurdere speler te halen, dan is het toch oprecht spannend om te zien wat er van deze speler gaat worden.

Voor een ‘buitenstaander’ is het misschien moeilijk te zien wat er nou zo tof is aan Football Manager. Maar heb je enigszins wat met voetbal, dan raad ik je toch aan om het een keertje te proberen. Als je namelijk eenmaal bezig bent, dan is er een grote kans dat je niet meer wilt stoppen. Je wilt jouw club steeds maar beter maken en steeds betere spelers voor jouw club halen. Of je wilt zien wat er van die fantastische lichting aan jeugdspelers gaat worden. Door een groot gevoel van progressie blijft Football Manager vaak heerlijk verslavend. En ach, als eenmaal een tactiek toch niet blijkt te werken, dan begin je gewoon opnieuw bij een andere club. Altijd al een club willen trainen in Hong Kong? In Football Manager kan het. Het is niet voor niets dat bepaalde betaald voetbalclubs in Engeland gebruik maken van de database van Football Manager. Dichter bij de werkelijkheid zul je in ieder geval niet komen. Kun jij Danny Blind toch nog eens laten zien hoe het moet. Ik heb in ieder geval het EK en de Olympische Spelen al eens met Nederland gewonnen. Nu jij nog!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.