Ik speel nog steeds… Gran Turismo Sport!

Gran Turismo Sport

PlayStation 4
8.4

User Avg

Ik speel nog steeds… Gran Turismo Sport!

Ik speel nog steeds… Gran Turismo Sport!

In de ik speel nog steeds meestal aandacht voor een game die al een tijdje uit is. Een game die we al even geleden hebben gereviewd bijvoorbeeld, een klassieker, of een game die gewoon zo fantastisch is dat je steeds maar weer terug blijft komen naar die game. Maar deze week eens een game die nog niet zo lang uit is. Een game die wellicht toch een beetje onder je radar is gebleven door al dat najaarsgeweld. Een game die in ieder geval in eerste instantie niet door mij gekocht is, omdat ik dacht dat er wel betere games op de markt waren. Toch blijk ik het (persoonlijk dan) een beetje mis gehad te hebben met deze game. Daarom speel ik nog steeds… Gran Turismo Sport.

Toen Gran Turismo Sport op 18 oktober uitkwam heb ik de game in ieder geval aan mij voorbij laten schieten. Nu heb ik sowieso met mezelf afgesproken dat ik geen games meer koop voor de volledige prijs op release, maar dat had er niet eens zo heel veel mee te maken. De liefde tussen mij en Gran Turismo was namelijk een beetje bekoeld. Hoewel ik de games met veel liefde op de PlayStation 1 en 2 heb gespeeld, waren de latere games niet echt mijn stijl meer. Een aantal rare keuzes in Gran Turismo 5 en 6 zorgden er voor dat ik de overstap maakte naar Forza Motorsport. Bovendien waren de eerste berichten over Gran Turismo Sport niet al te best. Zo zou er geen echte carrieremode in de game zitten en zijn er niet bijzonder veel auto’s en circuits in de game (zeker wanneer je het vergelijkt met Forza Motorsport 7). Gran Turismo Sport zou ik toch wel even langs mij heen laten gaan.
Toch begint het bij mij op een gegeven moment te kriebelen. Ik ben stiekem toch nog steeds wel een fan van de serie en heb sowieso een zwak voor racegames. Toen de game tijdens Black Friday flink was afgeprijsd, heb ik mijn slag geslagen. Twintig euro voor een game die net een maand uit is, is natuurlijk niet veel. Het zegt misschien ook wel genoeg over Gran Turismo Sport dat de game al zo snel is afgeprijsd. Dat doet toch een beetje pijn voor zo’n grote serie als Gran Turismo.

Maar toen ik voor het eerst aan de slag ging met Gran Turismo Sport, was ik haast meteen in mijn ongelijk gesteld. Ik had vooraf negatief gedaan over de game, maar die negativiteit verdween als sneeuw voor de zon. Want wat racet Gran Turismo Sport lekker zeg! Dit was dan ook de bedoeling van de makers: geen focus op kwantiteit, maar op kwaliteit. Het racen moest in deze eigenlijke spin-off van de ‘gewone’ Gran Turismo-serie weer centraal staan. Naast de pure focus op racen moest ook de nadruk komen te liggen op online en e-sports. Dat terwijl het online-component van de game altijd een beetje het ondergeschoven kindje was in de Gran Turismo-serie. De online-races werken in ieder geval fantastisch. Naast losse races kun je elke dag aan een aantal kampioenschappen en series van races deelnemen. De servers werken fantastisch en ik heb nog geen enkele keer last gehad van lag of iets dergelijks. Ook moedigt de game je aan om zo sportief mogelijk te rijden. Natuurlijk zijn er altijd wat gekken op de racebaan, maar deze worden vaak bij elkaar gestopt in een afzonderlijke race.
Daarnaast ziet de game er werkelijk waar fantastisch uit. Forza Motorsport 7 heeft een hoop lof gekregen over de prachtige graphics, maar je moet voor de grap eens Gran Turismo Sport er langs houden. De game doet niet veel onder voor Forza Motorsport 7 qua graphics en is op bepaalde momenten misschien nog wel beter ook. Natuurlijk, ik moet toegeven dat er niet bijzonder veel auto’s in de game zitten. Maar wanneer het racen zo goed in elkaar zit, hoeft dat ook niet. Dan zit ik niet te wachten op tientallen verschillende soorten Nissan’s, zoals dat in de afgelopen Gran Turismo’s was. Ook de singleplayer valt best mee. Oké, er zit dan geen klassieke carriere-mode in, maar er valt nog genoeg moois te beleven voor de eenzame speler. Bovendien komt deze klassieke carriere-mode alsnog via een gratis update eind deze maand. Tussen nu en maart moeten er ook nog eens vijftig nieuwe auto’s aan de game toegevoegd worden.

Gran Turismo Sport heeft misschien een moeilijke start gehad, maar is op dit moment echt bezig aan een flinke inhaalrace. Het is jammer dat de publieke opinie over deze game zo negatief is, want Gran Turismo Sport verdient echt een kans. De game ziet er ook schitterend uit en de auto’s voelen heerlijk onder de knoppen, zelfs als je met controller speelt in plaats van een stuurtje. Het online racen is bovendien een stuk cleaner dan in Forza Motorsport. Gedurende de komende maanden krijgt de game meer (gratis) nieuwe content. Maar in de komende maanden verdient de game ook echt jouw aandacht!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.