Ik speel nog steeds… Rocket League!

Ik speel nog steeds… Rocket League!

Laatst schreef ik al over indies, en hoe de liefde voor indies de laatste tijd bij mij weer was toegenomen. In deze feature had ik onder meer aandacht voor de toffe en verslavende multiplayer-titels die wel eens bij PlayStation Plus of Xbox Games with Gold te downloaden zijn. Een van die titels (en ik zou haast zeggen: natúúrlijk) is Rocket League. Rocket League kwam in juli 2015 uit. We zijn inmiddels twee jaar later en het succes van Rocket League is nog steeds ontzettend groot. En ja, als je twee jaar na dato nog steeds relevant weet te zijn, dan doe je volgens mij wel wat goed. Dus daarom speel ik nog steeds… Rocket League!

Natuurlijk, ik had toen ik de eerste beelden van Rocket League zag wel verwacht dat ik die game tof zou gaan vinden. Niet zo heel gek: de game kwam gratis met PlayStation Plus. Waarom zou je het dan niet even uit willen gaan proberen? Zeker als het gaat om een game die racen en voetbal met elkaar combineert. Als er games zijn die ik veel heb gespeeld, dan zijn het wel racegames en FIFA. Het leek tussen mij en Rocket League niet mis te kunnen gaan, en dat is het ook zeker niet gegaan. Inmiddels ben ik ontelbaar veel uur verder en kijk ik uit naar nog een release van de game.
Ja, die laatste zin las je goed. Ik hoop namelijk dat de game snel nog een keer released. Deze keer voor de Nintendo Switch. Ik zat echt te juichen tijdens de E3 toen ik zag dat Rocket League naar mijn geliefde Switch gaat komen. Niet per se omdat ik zo graag onderweg Rocket League wil spelen; het liefste ga ik voor een grote TV met Rocket League. Bovendien heb ik WiFi nodig om online te kunnen spelen, en dat heb ik vaak onderweg niet. Maar vooral de mogelijkheid om splitscreen te kunnen spelen (voor twee personen in undocked mode, vier personen wanneer de Switch in de dock staat) staat mij erg aan. Bovendien kun je ook met Switches onderling lokale multiplayer spelen. Maar liefst acht systemen kunnen aan elkaar gekoppeld worden. En stiekem vind ik het ook wel weer leuk om een beetje overnieuw te beginnen met Rocket League. Om op deze manier ook alle items opnieuw te verzamelen. Bovendien zullen er speciale Nintendo-items in de game zitten. Het lijkt in ieder geval goed te komen met de Switch versie. Zo is er ook cross-play mogelijk met de Xbox One en de PC. Op deze manier zit je nooit zonder vrienden om mee samen te spelen.

Maar wat maakt Rocket League nou zo goed? Allereerst natuurlijk de gameplay. Makkelijk op te pikken, maar ontzettend moeilijk om onder de knie te krijgen. Iedereen kan zijn voertuig richting de bal sturen. De bal richting goal krijgen is misschien ook wel te doen. Maar zoek maar eens op YouTube of Twitch naar ‘professionele’ Rocket League gameplay. Het is werkelijk waar ongelofelijk wat deze gamers allemaal voor bizarre capriolen uithalen om goals te maken. Kom je online de verkeerde tegen, dan kun je zo maar eens flink ingemaakt worden. Bovendien kent Rocket League een prima online systeem. Er zijn bijna nooit echt problemen met de servers. Daarnaast kent de ranked-mode een verslavende opzet. Je moet hard werken om jezelf naar een hogere divisie te krijgen. Dat loont overigens wel: wanneer je in die hogere divisie komt kun je ook zeer zeldzame items vrijspelen.
Die items zijn ook wel een dingetje. Het zijn cosmetische items, dus eigenlijk heb je er helemaal geen fluit aan. En de makers van Rocket League hadden er voor kunnen kiezen om allerlei enorm dure betaalde DLC aan te bieden. Daar hebben ze echter niet voor gekozen. Gedurende die twee jaar zijn er zo ontzettend veel updates gekomen, met niet alleen cosmetische items maar ook een hoop nieuwe arena’s en achievements/trophies die gratis aan de game zijn toegevoegd. En alsof dat nog niet genoeg was, voegen de makers ook nog eens regelmatig nieuwe spelmodi toe. Als je niet van voetbal houdt is er dus nu ook de mogelijkheid om een potje te basketballen of te ijshockeyen. Dat de makers dan nieuwe auto’s aanbieden voor een klein prijsje (1 of 2 euro) neem ik maar voor lief. Sterker nog, ik heb als eens zo’n auto aangeschaft om de makers te steunen.

Rocket League is al twee jaar lang booming en ik denk dat daar voorlopig ook nog geen verandering in gaat komen. De makers laten in ieder geval al twee jaar zien dat ze nog volledig achter de game staan met continue updates en nieuwe content. Waar het allemaal begon op de PlayStation 4 en PlayStation Plus is de game nu ook te spelen op je PC of Xbox One. Bovendien kun je dit najaar ook nog aan de slag op de Switch. Heb je na ‘al die jaren’ nog steeds geen Rocket League in je collectie? Dan moet je dat toch echt maar eens gaan uitproberen. Maar let wel op, verslaving ligt op de loer!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.