Let’s Sing Queen review

Eefje want's to break free maar bites uiteindelijk in the dust wanneer ze zich vocaal met Freddie Mercury probeert te meten..

Karaoke games zijn zowat de meest simpele aan deze kant van Tetris. Je hebt je tv scherm en microfoons, een aantal videoclips op het scherm die de woorden en toonhoogte die je moet halen in beeld brengen, wat vrienden en een paar flessen wijn of een ander lekker vergif naar keuze.Het is uiterst basic vermaak, maar het kan verdomd geinig zijn om te doen. Als je het echter nuchter gaat spelen, er op gebrand om high scores te breken, dan wordt het een totaal ander verhaal. Dan gaat het plots om ego en willen bevestigd zien op het scherm dat je geen valse kat bent. Wanneer het aankomt op nummers van Rihanna en Ariana Grande, dan is zoiets appeltje eitje. Ik kan heus wel po po po pokerface tot een vier sterren resultaat brengen. Wanneer een game echter verwacht dat je jezelf kan meten met Freddie Mercury, dan is de kans groot dat je stof gaat happen. In dat opzicht is Let’s Sing Queen een tikje nederig makend.

Het is veilig te stellen dat Freddie Mercury geen normaal zangtalent was. Die man had een stembereik en veelzijdigheid, een manier van vlotjes de toonladder op en af hollen, die aan buitenaards grenst. Als je daar nog niet van overtuigd was drukt deze game je heel snel met je neus op de feiten door Bohemian Rhapsody als eerste nummer te plaatsen als je de game begint te spelen..BAM! Nou is de eerste helft van het nummer best een doenbaar gebeuren. Ook ik heb wel al eens onder de douche “ I wish i’ve never been born at all” ten berde gebracht. Daarna wordt het echter een stuk lastiger om Freddie bij te benen. Scaramouche, scaramouche, will you do the fandago, thunderbolts and lightning. Ja, het wordt al heel snel very very frightening, nog voor je bij de magnifico en de harmonieën van het nummer komt er is een reden waarom Rhapsody als een meesterwerk gezien wordt en dat is deels omdat het een bitch is die de uiterste skill van de performer vraagt. Freddie kon het, Adam Lambert, de huidige zanger van Queen kan het, ik…niet. Dat betekent niet dat je er geen dikke fun mee kan hebben, het is gewoon een erg leuk nummer zelfs als je het volledig de soep in draait op vocaal vlak. dat is uiteindelijk een vlieger die op gaat voor de meeste van de dertig tracks in deze collectie. Sommige zijn vocaal wat uitdagender dan andere, maar gezien het feit dat het Queen nummers zijn en je dus de vocalen van Freddie friggin Mercury hebt om te volgen, ligt het niveau qua uitdaging stukken hoger dan je gewoon bent van dit soort games.
Voor mij schuilt daar wel degelijk de kracht van de game in, die uitdaging is gewoon wat de nummers grotendeels zo leuk maakt om door te zingen, zelfs al doe je het als een olifant in een porseleinkast. Let’s face it, Queen was nu eenmaal één van de invloedrijkste bands uit de jaren zeventig, een band waar moderne groepen als Muse, My Chemical Romance en anderen nog steeds naar refereren. een erg veelzijdige groep ook die van harmonieuze meezingers naar funk ging, en van vlotte stadionrock naar halve symfonieën ging. Die variatie in het oeuvre van de band maakt van Let’s Sing Queen zo een pretje, omdat de dertig tracks al die facetten van de band belichten. We will rock you and We are the champions, I want to break free, Don’t stop me now, Radio Gaga, Queen had een plejade aan hits en de meeste ervan tekenen hier, samen met wat minder bekende fan favorites, present. Heb ik een persoonlijke favoriet? Dat is moeilijk kiezen met zo een sterke line up, maar als ik echt moet kiezen ga ik voor Under Pressure of de theatraliteit van Show must go on. Inside my heart is breaking, my make up may be flaking, but my smile still stays on. Voor mij is dat toch één van de sterkste muziek teksten die ooit op papier gezet zijn.

De kracht van de muziek is dus onbetwistbaar, als je maar een beetje affiniteit hebt voor de muziek van Queen en de nummers wil zingen in je huiskamer, dan is dit sowieso al een win. De vraag die dan blijft is, hoe zit het met de game die rond die muziek gebouwd is? Nou, die is dus erg functioneel. Als je een USB microfoon hebt, dan werkt het vlotjes, maar ook met een appje op je smartphone kun je verrassend goed uit de voeten. De mics registreren vlotjes wat je aan het zingen bent op vlak van toonhoogte, en hoewel je kan opperen dat je niet de juiste woorden moet zingen als je maar de toon houd, wie houd je uiteindelijk voor de gek? ja, je kan maar wat gibberish brengen op de juiste toon en zo scores halen en technisch gezien is dat cheaten, maar wie bedrieg je uiteindelijk het meest? Jezelf? Nee, de geest van Freddie die op je neerkijkt vanuit de rock heavens en zegt “Nah, that’s not it luv”. All kidding aside is het enigszins wel grappig om “We kapen een gratis bus” te zingen tijdens another one bites the dust, maar uiteindelijk vond ik het persoonlijk wel leuker om de sterke songs zo trouw mogelijk te volgen. Je gaat geen meesterwerken proberen na te schilderen met vingerverf, toch?

De presentatie is rudimentair, een beetje goedkoop zelfs, maar dat is iets waar ik de mantel der liefde over kan leggen als je ziet dat ze bij elk nummer de originele clip in HD, met perfect geluid, weten te brengen. Waar het telt staat de game er gelukkig wel, en dat is belangrijker dan saaie menuschermen of knullige avatars. Wat modes om in te zingen betreft vind de game ook het warme karaoke water niet uit. Je hebt je Classic mode waarin je gewoon de nummers zingt en voor die steeds hogere score dan je huisgenoten gaat. Je hebt Featuring, waarin je een duet zingt en je aan het eind ziet hoe compatibel jullie stemmen zijn. Erg leuk bij deze als je in je eentje speelt is dat je in een duet kan zien hoe compatibel je stem is met die van Freddie in het nummer. Ik ben best tevreden met mijn 82 procent tijdens de Bicycle Race. Let’s Party is dan weer ideaal voor wanneer je al twee Wodka Orange in je keel gegoten hebt met vrienden, omdat je hier extra hindernissen krijgt zoals tekst die plots blurry wordt. In World Contest tenslotte neem je het op tegen de high score van tegenstanders over het wereldwijde web en probeer je zo hoog mogelijk te klimmen op de leaderboards. Je weet nooit dat Adam Lambert het ooit beu wordt en Brian May en co ooit een vervanger zoeken. Hey, possessed_zamboni54, zin om te zingen in een band?

Let’s Sing Queen is een karaoke game volgens het boekje, maar het heeft die ene grote troef en dat is uiteraard Queen zelf. Als de muziek waar een karaoke game rond gebouwd is van torenhoog niveau is, dan moet je uiteraard al erg domme dingen om het boeltje te verpesten. Als je ooit de fantasie had om in een wit onderhemdje Live Aid te spelen voor je knuffelberen, dan is Let’s Sing Queen de ideale game voor je.

Good

  • Alleen of met vrienden, de muziek is heerlijk om zingen

Bad

  • Met dertig nummers is de speelbaarheid uiteraard beperkt
8

Sterk

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.