Mighty Switch Force 2 Review

Mighty Switch Force 2 Review

Mighty Switch Force 2 maakt de overstap van de 3DS naar de Wii U. In augustus bekeek onze Robin al de 3DS-versie van deze game en daar was hij behoorlijk positief over. Dat belooft dus veel goeds voor de Wii U-versie. Nu ben ik nog niet bekend met het eerste deel, dus hoe is om zonder enige voorkennis aan dit tweede deel te beginnen? Is de game dan ook nog leuk om te spelen?

In Mighty Switch Force 2 speel je een soort vrouwelijke superheld en moet je in elk level een aantal vrouwen zien te redden. Er is namelijk een grote ramp gebeurd waardoor er nu overal aliens rondlopen en branden zijn uitgebroken. Tenminste, dat maakte ik op uit het tien seconden durende introfilmpje waar niet gesproken werd en geen tekst werd getoond. Het zou ook zomaar kunnen zijn er een groot chemisch ongeluk is gebeurd waardoor alle mannen ter wereld zijn veranderd in vijandelijke wezens en jij de taak hebt om de enige vijf overgebleven vrouwen te redden uit hun akelige situaties. Maak er van wat je wilt, maar uiteindelijk is het doel duidelijk: in elk level zo snel mogelijk de vrouwen redden en zorgen dat je zelf ook niet in de strijd ten onder gaat. Als hulpmiddel krijg je een brandweerspuit mee en die zal je goed kunnen gebruiken om de verschillende branden te blussen.

Om die vrouwen te redden zal je de nodige puzzels op moeten lossen en dat gaat op een manier die ik nog niet eerder heb gezien. Door het hele level zitten twee groepen blokken: de ene groep is (ten opzichte van je tv-scherm) naar achteren geschoven en de andere is naar voren geschoven. Door op de switch-knop te drukken, wisselen deze groepen blokken van positie. Hierdoor kan je ineens op een hoger gelegen platform komen of kan je een vijand pletten tussen een blok en het tv-scherm. Over dit principe wordt in de game net zoveel tekst en uitleg als over het verhaal, dus je zult het allemaal zelf uit moeten vinden. Gelukkig hebben de ontwikkelaars dit heel goed verwerkt in de level-opbouw. Langzaam maar zeker raak je bekend met vele mogelijkheden die de switch-techniek met zich mee brengt en met de eigenschappen van de verschillende soorten blokken. Het is goed te zien dat hier veel aandacht aan is besteed zodat ook de nieuwkomers (waaronder ondergetekende) snel uit de voeten kunnen.
Het is uiteindelijk ook de bedoeling dat je de levels snel oplost, want terwijl je bezig bent houdt de game bij hoelang je er over doet om een level uit te spelen. Deze tijden worden opgeslagen en de game daagt je uit om die tijden steeds te verbeteren. Aan het einde van de game is dat ook de enige replay-waarde die Mighty Switch Force 2 heeft en dat vind ik vrij karig. Het is niet eens mogelijk om de scores te vergelijken met je vrienden! Volgens mij was hier veel meer uit te halen geweest. Ik denk even aan een co-op mode, waarbij je met zijn tweeën door een level moet gaan. Dat zou extreem goede samenwerking vereisen en daarmee een fantastische mulitplayerervaring. Of hoe zou het zijn om de rol van één van die hulpeloze vrouwen te spelen? Twee voorbeelden waarmee ik denk dat de herspeelbaarheid van de game nog veel beter had kunnen worden.

De game is niet heel lang en zoals gezegd is er is weinig reden om de game daarna nog een keer op te pakken, maar is het leuk om te spelen? Dat is het zeker. De hele ervaring die je hebt als je met een level bezig bent voelt heel erg goed. De grafische stijl, de muziek en de animaties vullen elkaar heel goed aan. De puzzels zijn lekker uitdagend en vragen veel van je ruimtelijk inzicht, maar ook van je timing en inschattingsvermogen. Doordat je niet helemaal dood kan gaan (je hebt drie levens en daarna begin je gewoon weer opnieuw) is het niet frustrerend als het een keer mislukt. Er wordt niks uitgelegd, maar met een beetje proberen kom je een heel eind. Het voelt daardoor ook des te meer als een prestatie als je zelf hebt ontdekt hoe je voorbij die ene puzzel moest komen.

Mighty Switch Force 2 is een zeer vermakelijke puzzelgame geworden. De stijl van de game is misschien een beetje bijzonder (daar moet je van houden), maar de gameplay moet iedere puzzel- en platformfan wel aanspreken. Het is echter jammer dat er niks gedaan wordt met de Wii U Gamepad en dat er geen multiplayer-mogelijkheden zijn. Hopelijk lezen de ontwikkelaars mee en zullen we in deel 3 de mogelijkheid krijgen om met zijn tweeën de vrouwen te redden van hun benaderde situaties.

[review pros=”+ Bijzondere stijl
+ Goede levelopbouw” cons=”- Lage replay-waarde” score=71]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.