MXGP 2 Review

MXGP 2 Review

Milestone heeft zich al met behoorlijk veel takken van de auto- en motorsport beziggehouden. Zo brengen ze elk jaar traditiegetrouw een MotoGP-game uit. Ook hebben ze de licentie van de WRC een tijdje in handen gehad en is Milestone met een eigen Rally-IP gekomen. Bovendien hebben ze een poging gedaan om een Gran Turismo voor motoren te creëren in de vorm van RIDE. Dat die laatste titel niet helemaal werd wat ze bij Milestone er van verwacht hadden, dat mag de pret niet drukken. De games van deze uitgever scoren meestal gewoon een ruime voldoende. Eind 2014 hebben de dames en heren zich ook gewaagd aan de motorcross: MXGP kwam er bij mij van af met een prima 7. Nu komt Milestone met deel 2 van MXGP. Weet dat te overtuigen?

Voor wie de MXGP-klasse niet kent eerst even een korte introductie. Deze races worden op een parcours van klei, modder en zand gereden met een zo’n 20 racers. De racers starten allemaal langs elkaar, waarbij een kwalificatie uitmaakt welke racer als eerste zijn startpositie mag kiezen. De snelste coureur zal de positie zo ver mogelijk naar binnen of naar buiten kiezen, afhankelijk van hoe de eerste bocht van het circuit loopt. Doordat alle racers in principe tegelijk op de eerste bocht af gaan, zorgt dat voor een hoop spanning en sensatie. Dit zorgt overigens ook voor het eerste probleempje in de game. Op het moment dat je met dik twintig man op de eerste bocht af gaat, dan kakt de framerate wel een beetje in. Dat is best jammer voor een game die nou net de spanning en sensatie van dat motorcrossen naar je huiskamer moet brengen. Tel daar bij op dat de game er sowieso al niet super uit ziet, en ik moet toch pijnlijk concluderen dat MXGP 2 niet een al te beste start heeft.

https://www.youtube.com/watch?v=ahI3ZIZs6sI

Toch is er wel hoop voor de game. Op het moment dat je eens de tijd neemt om het menu te bekijken, kom je er achter dat er echt ontzettend veel mogelijkheden zijn in MXGP 2. Allereerst begint dat al met het maken van je eigen coureur. Er zijn een hoop mogelijkheden om je virtuele alter-ego helemaal naar je eigen smaak aan te passen. Hoe meer je speelt, hoe meer upgrades je kunt betalen. Eindelijk eens dat kleurrijke motorpak of die dikke helm kopen? Het kan. Als je je coureur dan eindelijk de look hebt gegeven die je wilt, dan kun je aan de slag gaan met de carrière. Dat is precies wat je er van verwacht: je kunt je opwerken van de wat minder snelle MXGP 2-klasse naar de snellere en hoogste MXGP-klasse. Je begint onderaan bij een laag team, maar als je daar aansprekende resultaten neer gaat zetten, dan komen de aanbiedingen van andere teams ook van zelf. Naast de standaard online-mode en de losse races valt er nog meer te beleven. Zo kun je scenario’s uit eerdere MXGP-seizoenen naspelen. Daarnaast is er nog een nieuwe mode waarin je voor je land uit kunt komen. Nederland tegen België en Duitsland, het kan ook op de crossbaan nu worden uitgevochten. Als dat nog niet genoeg is, zijn er ook een aantal circuits toegevoegd in een stadion. Deze zijn een stuk smaller, waardoor de chaos helemaal compleet is.

Net als bij het vorige deel is het best even wennen om op zo’n motor te stappen. Je kunt namelijk met twee sticks je personage besturen. Met de linkse stick stuur je gewoon zoals je dat gewend bent. Maar met de rechter joystick beweeg je je personage naar voren en naar achter op de motor. Hiermee kun je het gewicht dus verdelen, waardoor je meer controle moet hebben over je coureur en dus ook over je motor. Maak je ideaal gebruik van deze twee sticks, dan zet je steeds snellere tijden neer. Maar ga je vol met je gewicht een bepaalde bocht in? Reken er dan maar op dat je onderuit gaat. Een van de minpunten die ik noemde bij de vorige MXGP waren de rare physics. Helaas zijn deze problemen nog niet opgelost in deze nieuwe titel. Op het moment dat je personage onderuit gaat, gaat hij als een ‘ragdoll’ over de grond. Alsof je wanneer je van je motor af valt, totaal geen weerstand meer biedt. Voor een game die realisme wilt prediken, is dat toch wel heel erg jammer.

Zo zijn er nog steeds een paar kleine ergernissen bij MXGP. Waarom ziet die game er nog steeds uit als eentje van de vorige generatie? Waarom zijn de animaties nog altijd een beetje houterig? Waarom zijn die physics nog steeds niet in orde? Begrijp me niet verkeerd, in de kern is MXGP 2 nog steeds best een redelijke game. De game zit vol met content en voor de echte motorcross-fan is het ook een feest van herkenning. Als jij met de officiële coureurs van het huidige MXGP-seizoen wilt crossen, dan kun je MXGP 2 prima in huis halen. Maar voor de ‘gewone’ race-fan is er weinig nieuws onder de zon. De problemen die het vorige deel zo’n anderhalf jaar geleden al had, heeft dit nieuwe deel nog steeds. Dit zorgt er voor dat dat MXGP 2 toch best een beetje tegenvalt.

[review pros=”+ Systeem met twee sticks werkt nog steeds prima
+ Behoorlijk wat content” cons=”- Grafisch op niveautje PS3
– Rare animaties en physics
– Problemen uit vorige deel niet aangepakt” score=59]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.