NBA 2K14 next-gen Review

NBA 2K14 next-gen Review

>> Klik hier om de mening over de PlayStation 4-versie te lezen, verderop in dit artikel

In mijn woonplaats hebben ze een basketbalvereniging die in de Eredivisie speelt. Natuurlijk, het is lang niet van zo’n hoog niveau als in Amerika (of in veel andere Europese landen), maar basketbal is wel een sport die continu op en neer gaat en waarbij veel wordt gescoord. Naast mijn passie voor voetbal heb ik toch ook vooral een passie voor het basketbal. Ik kan er dan ook niet op wachten totdat binnenkort het nieuwe NBA-seizoen begint. Gelukkig is daar NBA 2K14! Weet deze game mij goed te vermaken tot wel het einde van het NBA-seizoen, of kan ik beter nog even gaan kijken bij de lokale basketbalclub?

Vorig jaar stond Jay-Z centraal in NBA 2K13. De wereldster zorgde voor de soundtrack en het uiterlijk van de game. In het nieuwe deel van de serie staat een andere hele belangrijke meneer aan het roer: LeBron James. En de meeste basketbalfans zijn het er toch wel over eens dat deze LeBron James op dit moment de beste basketballer van de wereld is. Ook wordt hij onder de beste basketballers ooit geschaard. Maar dat deze man prima een balletje kan gooien, wil nog niet zeggen dat hij een toevoeging aan de game is. Ten eerste heeft James de soundtrack samengesteld. En ik moet zeggen, het is een fijne lijst geworden met grote namen als Daft Punk, Drake en Eminem. En hoewel ik blij was dat ik het nummer van Robin Thicke eindelijk uit mijn hoofd had: hey hey hey, daar is het nummer ook in 2K14.
Maar de soundtrack is niet de grootste impact die LeBron James op de game heeft. Het draait vooral om de LeBron: Path to Greatness-mode. Hierin sta je in de schoenen van LeBron James en heb je twee mogelijkheden om zijn toekomst uit te stippelen. Ten eerste kun je er voor kiezen om James de rest van zijn carrière bij zijn huidige ploeg te laten blijven, de Miami Heat. Hierin gaat James opzoek naar meer kampioenschapsringen om zijn vinger. Je kunt er echter ook voor kiezen om LeBron het avontuurlijke pad te laten kiezen. Het contract met Miami loopt namelijk na het 2013/2014 seizoen af. Het pad leidt in ieder geval via New York terug naar zijn roots in Cleveland. Aan jou de keus. Het is niet zo episch als de Jordan-mode in 2K12, maar het is zeker een goed alternatief. Fans van LeBron zullen er in ieder geval van smullen, en ik als niet zo LeBron-fan kon het toch ook wel waarderen.

Dan de veranderingen in de gameplay. NBA 2K13 was al een fantastische basis en 2K heeft deze basis een beetje gefinetuned om zo een nog betere basketbal-ervaring te krijgen. Ik merkte tijdens het spelen dat ik vaker een schot blokkeerde en dat dit dan ook goed en realistisch aanvoelde. En dat het publiek wanneer je thuis speelt dan ook nog eens euforisch begint te juichen is mooi meegenomen. De verdediging is dan ook één van de punten die 2K nog eens goed heeft bekeken. Ook kun je met de pro-stick (de rechter joystick) nu truucjes uitvoeren (zoals dat bijvoorbeeld ook kan in FIFA), wat er voor zorgt dat je meer controle over de bal hebt. Daarnaast is 2K Play terug, en nee, daarmee bedoel ik niet de kindergame-studio van 2K. Dit systeem laat je snel een zogenoemde ‘play’ uitzoeken, bepaalde looplijnen voor de teamgenoten om zo ruimte te creëren. Wil je het simpel houden, dan hoef je dit systeem niet te gebruiken, wil je juist wat complexer maken, dan kun je ook vanuit het menu play’s selecteren en maken. Aan jou de keus.

Voor de rest voelt NBA 2K14 toch een hoop aan als NBA 2K13.5. De MyCareer mode is terug, waarin je een eigen speler de loopbaan van een NBA-ster laat beleven. Ook zijn de standaardspeelmodi aanwezig als een snelle wedstrijd, een carriere of los seizoen. Je kunt er ook voor kiezen om de straat op te gaan met NBA Blacktop of online een fantasieteam samen te stellen in MyTeam. Waar 2K13 als extraatje de Amerikaanse Dream Teams van 1992 en 2012 had, heeft 2K14 een aantal (veertien om precies te zijn) EuroLeague teams. Dit voegt echter niet heel veel toe omdat je bijvoorbeeld niet een geheel EuroLeague-seizoen kan spelen. 2K heeft echter een meerjarige overeenkomst gesloten, dus dat is zeker nog een verbeterpuntje voor volgend jaar.
Qua graphics heeft de NBA 2K-serie altijd wel een dikke voldoende gescoord en dit jaar is dat zeker niet anders. Spelers zien er stuk voor stuk fantastisch uit, iets waar de NBA-serie echt voorloopt op andere sportgames. Het lijkt ook wel of het publiek er iets beter uit ziet. Daarnaast laten de toeschouwers zich in ieder geval prima horen. Het commentaar is ook weer van zeer hoog niveau, in tegenstelling tot andere games (ik kijk naar jullie, Youri en Evert). Volgens 2K is er 50 uur aan nieuw commentaar, en ik moet zeggen, ik geloof het zomaar.
 

NBA 2K14 op PlayStation 4:
Liefde op het eerste gezicht is iets moois. Als je iets voor het eerst ziet en meteen zo onder de indruk bent dat je er haast verliefd op lijkt. Normaal heb ik dat niet zo met games, maar wauw, wat is de next-gen versie van NBA 2K14 mooi zeg! De game strijdt samen met Killzone: Shadow Fall om de titel van de mooiste launchgame van de PlayStation 4 en ik kan eigenlijk wel zeggen dat NBA 2K14 die strijd gewoon wint. Spelers hebben er nog nooit zo mooi uitgezien en stadions zijn nog nooit zo gedetailleerd en levendig geweest in een sportgame. Hoewel de spelers er soms iets te ‘nat’ er uit zien, is dit met afstand de mooiste sportgame ooit verschenen.

De next-gen versie bouwt natuurlijk voort op de current-gen versie van NBA 2K14, maar is toch iets anders wat betreft de gameplay. Waar in de current-gen versie er ontzettend veel ballen geblokt werden op het laatste moment, gebeurt dat in de next-gen versie wat minder, iets wat de game realistischer maakt. En waar de current-gen versie al een stuk verbeterd was qua verdediging, is het in de next-gen versie nog een stuk lastiger om door de verdediging heen te komen. Nog altijd is de gameplay fantastisch en blijft een wedstrijd altijd spannend. Waar in FIFA slechts enkele keren per wedstrijd wordt gescoord, is dat met NBA natuurlijk heel anders: de actie is volop aanwezig en wordt in beeld gebracht alsof je naar een televisie-uitzending zit te kijken. Dat er ook nog eens interviews met spelers tijdens de rust en na een wedstrijd worden afgenomen (inclusief de echte stemmen van spelers) maakt het helemaal compleet.

De menu’s zijn ook helemaal op de schop genomen, maar dat komt de game niet ten goede. Waar de menu’s altijd al onduidelijk waren, is dat in de next-gen versie eigenlijk alleen nog maar erger geworden. Het is soms erg lang zoeken naar een mode. Nieuwe modi zijn er in de vorm van MyPlayer, MyTeam en MyGM. De eerste twee zaten al in de current-gen versie, maar zijn op de schop gegaan. MyPlayer is nu meer verhalend, waardoor de mode het verhaal van een slechte Amerikaanse sportfilm krijgt. MyTeam, een soort van Ultimate Team maar dan voor NBA, is uitgebreid met een mode waarin je elk team moet verslaan en aan bepaalde doelen moet voldoen om extra spelers vrij te spelen. De MyGM-mode laat je de manager van een franchise uit de NBA worden en je taken bestaan van het transferbeleid tot aan de prijzen van de broodjes hotdog. Wel is de mode rondom LeBron James overboord gegooid, maar erg missen deed ik hem niet. De next-gen versie is een duidelijk verbetering ten opzichte van de current-gen versie!

NBA 2K13 was al een topgame en 2K14 bouwt daar vrolijk op verder. De mode rondom LeBron James is zeker een toevoeging aan de game. Ook al staan de verhaallijnen al vast, het is toch een mooie blik in de toekomst. 2K heeft vooral gesleuteld aan de verdediging, en hoewel dat goed merkbaar is voelt de game af en toe toch wel heel erg als NBA 2K13.5. Is dat erg? Eigenlijk niet, want het was een topgame, zowel op het gebied van gameplay als op grafisch en vocaal gebied. Toch moet je in je achterhoofd houden dat binnenkort de next-gen versie uitkomt. Neem je genoegen met NBA 2K13.5, dan kun je de game zeker halen, maar wil je heel veel vernieuwing, kun je misschien beter wachten op de next-gen versie.

[review pros=”+ LeBron-mode
+ Grafisch en vocaal ijzersterk
+ Betere defensie” cons=” – Voelt toch als NBA 2K13.5″ score=90]
Next-gen score:
[review pros=”+ MyGM-mode is zeer uitgebreid
+ Fantastische graphics
+ Betere defensie” cons=” – Spelers ogen soms erg ‘nat'” score=93]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.