NES Remix Review

NES Remix Review

In de eindejaarsartikelen van de redactie kwam een aantal keer terug dat we wel een beetje klaar zijn met de retrogames die Nintendo constant uitbrengt op de 3DS en de Wii U. We zijn toe aan verfrissende games die ons nieuwe avonturen laten beleven. Nintendo lijkt nu het beste van beide werelden te willen combineren en heeft NES Remix uitgebracht voor de Wii U; een verzameling minigames gebaseerd op de bekende Nintendo-klassiekers, zeg maar NES-games in de mix. Briljante zet of foute move?

Toen ik hoorde dat Nintendo deze game uit zou gaan brengen was ik behoorlijk enthousiast. Ook ik ben de retrogames op de Virtual Console ondertussen wel zat, maar als Nintendo er een leuke draai aan weet te geven kan het nog wel eens interessant worden. Aan de verzameling games in NES Remix zal het in ieder geval niet liggen. Titels als Super Mario Bros., The Legend of Zelda en Excitebike komen voorbij; games die iedere NES-gamer nog in het geheugen gegrift staan. Daar ligt dan ook de grote kracht van NES Remix, want menig gamer zal de nostalgische gevoelens niet kunnen negeren. Ik moest zelf ook gelijk weer terugdenken aan de tijd dat ik met mijn broertje op een halve meter van de televisie zat en we ons samen een weg door de wereld van Super Mario aan het banen waren. Het was de tijd van beeldbuis televisies met tien zenders, controllers met vier knoppen en het ontbreken van een save-functie. Mooi was die tijd… Nu leven we echter in 2014 met HD-televisies, draadloze controllers en automatische savegames. Eerlijk gezegd vraag ik me af of die oude klassiekers nog wel passen in deze tijd.

De presentatie van de game is wel in orde en oogt redelijk modern. De verschillende minigames staan in een grote carrousel waar je gemakkelijk doorheen kunt bladeren. Elke minigame heeft verschillende stages die onder de game staan uitgeklapt. Heb je de eerste stage gehaald, dan wordt de tweede stage beschikbaar, daarna de derde stage, enzovoorts. Bovenaan de lijst van elke minigame zie je een filmpje staan dat je kort uitleg geeft over de controls van die betreffende game. Een goede toevoeging, want het is soms niet altijd even logisch welke knoppen je moet gebruiken in de games. Met deze opzet is de menustructuur niet bijzonder, maar wel lekker overzichtelijk en dus functioneel. De minigames zelf zien er vooral herkenbaar uit en brengen je direct twintig jaar terug in de tijd. Geen spetterende HD-graphics dus, maar dat stoort eigenlijk nergens. Het is precies wat je verwacht van een verzameling oude titels.
De game is eigenlijk niet zozeer een verzameling van minigames als wel een verzameling van uitdagingen. Bij elke uitdaging is het de bedoeling om zo snel mogelijk het doel te behalen. Hoe sneller je de uitdaging voltooit, hoe hoger de beloning. Die beloning is er in de vorm van sterren en muntjes en daarmee speel je nieuwe uitdagingen vrij. Dit is een prima manier om de game interessant te houden. Helaas zijn niet alle uitdagingen even interessant. Vooral in het begin zal je met twee vingers in je neus de games uitspelen en de maximale beloning binnenhalen. Pas een paar stages verder krijg je échte uitdagingen voorgeschoteld waar je soms zelfs je tanden op stuk zult bijten. Daarbij merkte ik dat de minigames ook snel beginnen te vervelen. Ze lijken heel erg op elkaar en na de eerste uitdagingen behaald te hebben, zie je al snel een trend in de games ontstaan. Dat is jammer, want de formule heeft veel potentie en ik heb het gevoel dat Nintendo hier echt wel meer variatie in aan had kunnen brengen. Doordat de spelletjes over het algemeen niet langer dan een paar minuten duren en de game volledig op de Gamepad te spelen is, is de game ideaal voor tussendoor. Je pakt het op, speelt een paar uitdagingen en legt het daarna weer weg. Echter ben ik wel bang dat de game daarna niet vaak meer opgepakt zal worden door het gebrek aan variatie. In het begin zijn de nostalgische gevoelens voldoende om verder te spelen met de game, maar dat houdt niet lang stand.

NES Remix bezorgt me gemixte gevoelens. Aan de ene kant ben ik wel enthousiast over het uitbrengen van retrogames met een twist, maar aan de andere kant heb ik het gevoel dat Nintendo hier meer uit had kunnen halen. Zelf kreeg ik wel even een warm gevoel van NES Remix, maar helaas doofde dat vlammetje al weer snel. Kan je hapklare brokken aan nostalgie wel waarderen, dan is dit zeker een game voor jou. Ben je toe aan nieuwe game-ervaringen die langer houdbaar blijven, dan moet je dit links laten liggen.

[review pros=”+ Nostalgie
+ Ideaal voor tussendoor” cons=”- Weinig variatie
– Gaat snel vervelen” score=66]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.