Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked Review

Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked Review

Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked is een remake van de populaire DS-game. Een strategisch spel waarin je het moet opnemen tegen verschillende demonen en de wereld moet redden van de Apocalyps. De game was destijds ontzettend populair vanwege de hoge moeilijkheidsgraad, grafische stijl en de strategische gameplay. Weet de game nog steeds indruk te maken of is het verschil in slechts een aantal kleine jaartjes zo klein geworden dat ze het beter achterwege hadden kunnen laten?

Eerst wil ik zeggen: ik heb de originele game niet gespeeld op de DS, dus begin ik onwetend aan Devil Survivor Overclocked. Natuurlijk heb ik de game wel opgezocht en ben ik erachter gekomen dat het origineel en de remake niet veel van elkaar verschillen. De verbeteringen zijn spraak bij het verhaal, een extra hoofdstuk en de hogere resolutie van het scherm. Het is op de 3DS, dat klopt, maar er is geen 3D. Ik heb de game overigens gespeeld op de 2DS, dus voor mij had het sowieso niet uitgemaakt, maar naar wat ik heb vernomen heb je alleen in het begin een beetje 3D en heel af en toe als je gebruik maakt van ‘Demon Fusion’. Sowieso is 3D slechts een leuke extra en geen gamemaker of -breker, toch?

Devil Survivor Overclocked is een lange game met een lang, leuk verhaal. Ook al vind ik niet elke personage sympathiek. Zo wordt Yuzu neergezet als een dommig meisje. Ze snapt nooit iets en de mannen mogen het allemaal aan haar uitleggen. Oh ja, ze heeft ook gigantische borsten en een erg smalle taille. Mij hoor je niet klagen hoor, maar ik vind het wel een beetje stereotype. De speler zelf kan zijn eigen naam verzinnen en kan vaak keuzes maken met wat hij zegt, hierbij reageren de NPC’s weer allemaal anders op je. Jij bent samen met je vrienden in Tokio als er allerlei demonen in een deel van de stad komen. Jij en je vrienden krijgen een COMP (een apparaat dat op de DS) en kunnen hiermee de stad redden. Door de COMP word je niet in stukken gescheurd door de demonen, maar ben je een waardige tegenstander. Je kunt doormiddel van je COMP ook demonen oproepen, demonen kopen via de demonenmarkt en demonen toewijzen aan jou of je vrienden. Door de COMP kan jij, als een van de weinigen, de doodsklok boven iedereen zijn hoofd zien. Bij de meeste mensen zie je 6 staan, maar bij jou staat de klok op 1 en soms zelfs op 0.
Door het verslaan van demonen en het redden van de stad kun je je eigen klok uitstellen. Via je COMP krijg je allerlei voorspellingen via de mail. Deze mails duiden meestal op gevechten met bazen en zo zet je jezelf weer in het heetst van de strijd. Soms zie je na zo’n gevecht je klok verschuiven, je voelt even een opluchting en gaat dan weer aan de slag, want de stad is nog steeds niet gered en je klok is nog steeds zichtbaar.

Tussen gevechten door kan je naar allerlei verschillende locaties gaan in Tokio om meer te weten te komen over de ramp die heeft plaatsgevonden. Dit kan door middel van gesprekken met je vrienden, maar ook met wildvreemde mensen die je weer even verder kunnen helpen. Zo kom je langzaam maar zeker te weten wat er is voorgevallen en waarom het allemaal gebeurt. Het verhaal begint misschien een beetje flauw, maar wordt naarmate de tijd verstrijkt steeds leuker. De stemacteurs zorgen ervoor dat het soms ook nog interessant is om naar te luisteren, maar het is ook weer niet de sterkste cast (denk aan continue overenthousiaste stemmen bij elke zin, zelfs wanneer er slecht nieuws is).

Qua gameplay is de game ook sterk. Aan het begin van elk gevecht stel je je personages op strategische plekken op. Alle personages kunnen maximaal twee demonen met zich meenemen. Je begint je beurt door naar je vijand toe te lopen of door buffs te zetten. Je kunt meerdere dingen doen in één zet, maar dan komt je volgende zet wel weer later dan wanneer je dat minder zou doen. Denk dus altijd goed na voordat je wat doet. Ook de vijand maakt handig gebruik van het mechanisme en zelfs op Easy is de AI aan de sterke kant. Ook als je vecht met de vijand moet je gebruik maken van al je trucjes in je trucendoos. Ga je de leider aanvallen of ga je een zwakkere demoon aanvallen om op die manier de schade die je krijgt te verminderen en jouw kansen te verhogen. Je moet keer op keer weer nadenken en dat houdt de gameplay fris en spannend.

Buiten de gevechten om kun je ook je troepen uitbreiden. Je kunt demonen op de markt kopen en dat kan je doen door middel van bieden of je kan per direct een demoon voor meer geld kopen. Het laatste heeft bij mij de voorkeur, aangezien ik het bieden op de een of andere manier altijd weer verlies. Naast de demonen op de markt kan je ook kijken wat voor niveau je team heeft bereikt en op wat voor niveau jij zit. Je krijgt namelijk xp voor elk gewonnen gevecht, maar soms is het een beetje moeilijk bij te houden wie er allemaal een niveau omhoog gaat, vooral omdat je alleen bij je eigen personage kunt kiezen wat je wilt verhogen. Bij de rest van je team gaat dit automatisch.

Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked is een hele uitgebreide game met een goed verhaal (ook al zitten er een aantal onaardigheidjes in), geniale gameplay en leuke systemen buiten het verhaal en de gevechten om. Denk hierbij aan de demonenmarkt en nog veel meer waar ik allemaal over uit kan wijden, maar wat je eigenlijk moet ervaren. Ook al is de game moeilijk, het is erg gemakkelijk om in de game te komen. Dat komt doordat je hand aan het begin van het spel wordt vastgehouden en je daarom snel in de game komt. Behalve het extra hoofdstuk en de stemmen die zijn toegevoegd is er weinig extra aan toegevoegd. Gevechten zien er niet mooi uit en overall klinken de geluiden ook niet heel bijzonder, maar dit alles vergeef je Devil Survivor Overclocked vrij snel.

[review pros=”+ Veel speelplezier
+ Hoge, eerlijke moeilijkheidsgraad
+ Leuk verhaal” cons=”- Niet echt anders als het origineel
– Zwakke stemacteurs” score=85]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.