Star Wars Pinball 3DS Review

Star Wars Pinball 3DS Review

Bij GameParty zijn wij wel fan van Star Wars. En persoonlijk ben ik ook wel fan van de flippergames van Zen Studios. Wanneer die twee dan samenkomen, dan kunnen er hele goede dingen plaatsvinden. Dat ondervond ik al in mijn review van Star Wars Pinball voor de Wii U. Ondertussen lijkt Zen Pinball echter een soort EA te worden en willen ze hun games voor zo veel mogelijk platformen uitbrengen. En dus kunnen nu ook Nintendo-liefhebbers onderweg genieten van Star Wars Pinball, nadat de game al eerder was uitgekomen voor de PlayStation Vita. Is het ideaal om even in de trein te spelen, of kun je beter thuisblijven?

Qua content doet de Nintendo 3DS-versie in ieder geval niets onder voor de Wii U, de versie die ik al eerder van een review voorzag. Opnieuw krijgen we drie verschillende tafels. Aangezien de tafels precies hetzelfde zijn, voldoet hier de beschrijving van de tafels die ik al eerder gaf in de review van de Wii U-versie:

Iedere kast staat op zichzelf, en speelt dan ook anders. Het meest gecharmeerd was ik van: The Empire Strikes Back tafel. Zoals het een echte flipperkast betaamd, dien je een aantal missies uit te voeren om zo je score op te hogen. Velen zullen in een arcadehal maar gewoon bezig zijn om de bal zo lang mogelijk in het spel te houden, terwijl je je score gemakkelijk kan ophogen door bepaalde missies te halen. Bij The Empire Strikes Back is dat in ieder geval zo. Blijf op het Star Wars logo schieten om missies te starten, die overigens allemaal te maken hebben met de film. Zo ben je in de weer met een TIE-fighter, help je Luke Skywalker en dien je de Millenium Falcon te beschermen. Natuurlijk is het zo dat deze tafel extra charme uitstraalt doordat er veel herkenbare scenes uit de film in zitten. Maar ook buiten dat, is The Empire Strikes Back tafel – qua gameplay – de beste van de drie.

Dan is er de Boba Fett tafel. Misschien de gekste keuze van de drie, maar zeker niet de minste. De premiejager is tot de tanden toe bewapend en ook hier dien je opnieuw bepaalde doelen uit te voeren om een zo hoog mogelijke score neer te zetten. Je mag steeds een missie kiezen, hoe moeilijker de missie, hoe meer punten je krijgt. Natuurlijk onder voorwaarde dat je deze succesvol volbrengt. Dit maakt van Boba Fett dan ook gelijk de moeilijkste kast van de drie, maar als je eenmaal een missie weet te voltooien, is de voldoening des te groter.

Tenslotte is er dan nog The Clone Wars, die ik persoonlijk de minste van de drie vind. Natuurlijk, de tafel ademt nog steeds de sfeer van de serie, en is een waardig eerbetoon aan de animatie-serie. Maar het is ook direct de meest onduidelijke flipperkast. Het is vaak niet duidelijk wat je nou precies moet doen.

Maar de onduidelijkheid houdt helaas bij de Nintendo 3DS-versie niet op bij de vraag wat je nou precies moet uitvoeren in een kast. Natuurlijk, ik verwacht niet dezelfde console-standaard op een Nintendo 3DS, al is het alleen maar omdat het scherm een stuk kleiner is dan de kleinste TV die je op dit moment in de winkel kunt krijgen. Maar het lijkt er echter op dat Zen Studios het probleem van het kleine scherm heeft onderschat. De PC-port, de Vita-Port en de port naar de iPad waren allemaal prima. Maar op de 3DS schiet de game tekort omdat er eigenlijk geen camerastand is waarin je geheel het overzicht kunt houden. Er is wel een camerastand waarin je de gehele tafel ziet, maar dan moet je weer heel erg zoeken naar de bal. Heb je een camerastand die meer is ingezoomd op de tafel waardoor je wel goed ziet waar de bal is, dan zie je steeds een te klein gedeelte van de tafel waardoor je snel game over zult gaan.

Misschien is het kleine scherm van de Nintendo 3DS niet geheel geschikt voor een pinball-game, maar ik ben vooral bang dat Zen Studios te snel een port wilde uitbrengen. En dat is jammer aangezien de game nog steeds ijzersterk is. Zoals al eerder genoemd zijn de tafels prima in orde en speelt het nog steeds lekker weg. Het is alleen jammer dat je óf moet zoeken naar waar de bal is, óf zo ver ingezoomd op de tafel zit dat je het overzicht van waar je nu heen moet schieten of waar je flippers zijn helemaal kwijt bent. Je kunt het natuurlijk zien als een extra uitdaging, maar voor mij is het vooral een extra frustratie. Als ik ’s avonds thuis kom en lekker op de bank wil gamen met mijn 3DS, of als ik even tussendoor in de trein een potje wil flipperen, zit ik er niet op te wachten dat ik me enorm goed moet concentreren om überhaupt de bal te vinden. De gameplay is soepel en vloeiend, maar wordt verpest door de slechte cameravoering. Heb je de mogelijkheid om Star Wars Pinball op een ander platform te spelen, doe dat dan vooral. Alleen als je een échte die-hard pinball en Star Wars-fan bent, die alleen in het bezit is van een Nintendo 3DS, dan is Star Wars Pinball voor de 3DS de moeite waard.

[review pros=”+ Star Wars sfeer goed aanwezig
+ Content is nog steeds prima” cons=”- Klein scherm werkt niet mee
– Cameravoering ronduit dramatisch” score=50]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.