Top 10 2018 #4 – Marvel’s Spider-Man

Spider-Man

PlayStation 4
8.3

Sterk

7.7

User Avg

Top 10 2018 #4 – Marvel’s Spider-Man

Top 10 2018 #4 – Marvel’s Spider-Man

Superhelden zijn populairder dan ooit. Vooral op televisie en in de bioscoop zijn we als fans van superhelden goed verwend de afgelopen jaren. Vreemd eigenlijk dat de games rondom superhelden niet zo overvloedig zijn als de films en series. Terwijl de Batman Arkham-serie bijvoorbeeld goed laat zien dat superhelden en games goed samengaan. Als je mij – voor dit jaar – zou vragen wat een lekkere superhelden-game zou zijn, zou ik misschien wel op Spider-Man zijn gekomen. Het klinkt namelijk best goed, met onze spinnenmans door de stad heen slingeren. Met zijn superkrachten is Spidey namelijk lekker wendbaar en kun je goed van gebouw naar gebouw slingeren. Komt dat even mooi uit: Insomniac vond dit ook een goed idee en bracht dit jaar Spider-Man exclusief uit voor de PlayStation 4. De game had nog zo veel meer te bieden dan slingeren, en staat daarme terecht op nummer 4 van de GameParty top 10 van 2018.

Ik wil het toch nog heel even met jullie hebben over dat slingeren van gebouw naar gebouw. Het klinkt een beetje obsessief, en ik zal dan ook beloven dat ik er hierna over op hou. Maar het voelt gewoon zo ontzettend goed. En het belichaamt in mijn ogen ook waar de Spider-Man game voor staat. Je kunt namelijk zo ontzettend veel plezier met de game hebben. Natuurlijk, de game zit super goed in elkaar en kent een fantastisch verhaal en sterke gameplay. Daar kom ik later in dit artikel nog even op terug. Maar alles voelt gewoon zo goed in de game. Van het slingeren aan een web tot het in elkaar meppen van de bad guys. Insomniac heeft het voor elkaar gekregen om een geweldige ervaring neer te zetten die jou ook echt als Spider-Man laat voelen. Een ervaring waar je als maar bij terug wilt komen. Omdat er nog zo veel te ontdekken valt, en omdat het gewoon zo ontzettend leuk is.
De game is eigenlijk leuk voor iedereen: je hoeft niet per se een enorme fan van Spider Man te zijn om de game te kunnen waarderen of te kunnen snappen. Maar ben je wel een grote fan van Spider-Man, dan is de game een behoorlijke fanservice. Een service die ook goed blijkt uit de DLC, die verschenen is sinds de release van de game (en ook sinds onze review dus). Je kunt er over twijfelen over in hoeverre DLC als fan-service kan worden gezien. Je betaalt toch voor iets wat wellicht ook al in de basisgame had kunnen zitten. Maar als alle DLC zo zou zijn als de DLC voor Spider-Man, dan zou de kritiek op DLC waarschijnlijk een stuk minder zijn. De eerste ronde DLC heeft drie nieuwe hoofdstukken aan het verhaal van Spider-Man toegevoegd, waarbij in elk hoofdstuk er nieuwe personages opduiken. Hoewel, nieuwe personages? De personages die opduiken zijn voor het grootste gedeelte personages die zeer bekend zijn in het Spider-Man universum en die zeer geliefd zijn bij de fans. Tevens worden er met elke DLC nieuwe outfits voor Spidey toegevoegd. Waarbij elke outfit een hommage is aan een bepaalde film, gebeurtenis of stripboek uit het Spider-verse.

Hoewel de game dan een grote fan-service kan zijn, of gewoon heel erg fun is, een game valt of staat met de gameplay. Gelukkig zit dat met Spider-man ook helemaal goed. Met name het vechtsysteem is indrukwekkend. Het is niet heel lastig om het op te pakken, maar als je je er een beetje in gaat verdiepen is het systeem verrassend diep. Zo kun je uiteindelijk met wat oefening de vetste combo’s maken die je maar wilt. Gedurende de game leer je ook steeds meer vaardigheden voor je spinnenman, dus je blijft leren en hiermee blijft het vechten ook gevarieerd. Mocht je nog extra uitdaging zoeken: deze kun je vinden in alle zijmissies, die soms echt behoorlijk pittig kunnen worden. Sowieso is er van alles te doen in de game. Het is misschien een beetje afgezaagd voor een open-wereld game, maar je kunt van alles verzamelen en om de game 100 procent uit te spelen ben je echt uren en uren bezig. Deze zij-dingetjes zijn niet origineel, maar ik kan het toch altijd wel waarderen.

En zo staat onze spinnenvriend op nummer 4 in de top 10 van GameParty over 2018. Een open-wereld game uit het boekeje, waar ontzettend veel plezier aan valt te beleven. De game zit ook nog eens ramvol met content en er fantastische gameplay te ontdekken. We moeten natuurlijk geen overkill aan superheldengames krijgen, maar als ik zie wat voor een toffe game er nu wordt neergezet, zou je toch zeggen dat er meer kansen voor de superhelden zouden moeten liggen. Ga dit in ieder geval spelen als je maar enigszins fan bent van open-wereld en/of superhelden!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.