Verslag EA Play 2018 #E32018

Verslag EA Play 2018 #E32018

Spannend, spectaculair, vol met verrassingen. Een aantal eigenschappen die ik graag zie in een persconferentie op de E3. Een aantal eigenschappen die de persconferenties van EA meestal niet hebben helaas. Nee, ik keek niet echt uit naar EA Play van dit jaar, zeker na de verschrikkelijke show van vorig jaar. Heeft EA mij dit jaar toch weten te overtuigen?

EA trapte af met haar kroonjuweel voor dit najaar, Battlefield V. Toegegeven, ik ben erg benieuwd naar de game. Het was dan ook tegenvallend dat we eigenlijk vrij weinig van de nieuwste Battlefield te zien kregen. Voor de eerste echte single-player gameplay werden we bijvoorbeeld verwezen naar de show van Microsoft. Wel was er het nieuws dat er een Battle Royale-mode naar Battlefield V gaat komen, maar meer details krijgen we pas later. Terwijl de E3 toch het podium zou moeten zijn om wat te laten zien.
FIFA 19 krijgt de Champions League, dat was eigenlijk al een tijdje duidelijk. PES was de licentie kwijt en ook Evert ten Napel had zichzelf versproken bij FOX Sports. Tijdens de E3-presentatie werd het nieuws nu officieel onthuld. Het wil nog maar weer eens zeggen dat EA Sports met FIFA echt de marktleider is. Opnieuw een pijnlijke tik voor Konami en Pro Evolution Soccer. Natuurlijk was er later tijdens de presentatie ook nog aandacht voor de andere sporttitels van EA: Madden en NBA. De NHL-titel was verrassend afwezig, maar ook deze titel zal vast en zeker dit najaar verschijnen.

Dan was er aandacht voor Star Wars! Respawn liet eindelijk weer van zich horen met betrekking tot de Star Wars titel die bij hun in de maak is. We weten nu dat de game Star Wars: Jedi Fallen Order gaat heten en af zal spelen tussen Star Wars Episodes III en IV. De game moet eind 2019 gaan verschijnen. Helaas was dat alles wat we te horen kregen en kon er geen enkel beeld worden getoond. Toch een beetje een tegenvaller. Wat dan weer geen tegenvaller was, is het feit dat The Clone Wars binnenkort richting Battlefront 2 komt. Eindelijk kunnen we aan de slag met Count Dooku, Anakin Skywalker, General Grievous en Obi-Wan!

EA heeft de naam dat ze tijdens de persconferenties nogal de tijd nemen om bepaalde games te presenteren (en dat het daardoor stiekem toch een beetje saai kan worden). EA nam ook dit jaar behoorlijk de tijd. Het grootste blok van de persconferentie bestond namelijk uit… indies en mobiele games! Wát een fantastische klapper van EA, hier zat natuurlijk iedereen op te wachten. Oké, tijd om het sarcasme uit te zetten. Tof natuurlijk dat EA indies hoog in het vaandel heeft staan. Maar het is erg jammer dat het zo lang moet duren. Het was een toffe verrassing dat Unravel 2 al beschikbaar is. Maar bij het zien van de gameplay kon ik nou niet bepaald overtuigd raken. Zo’n co-op indiegame is misschien een leuk tussendoortje, maar als ik heel eerlijk ben is het niet het spektakel waarvoor ik naar een E3 persconferentie ga kijken.

Hetzelfde voor de andere indie die getoond werd: Sea of Solitude. De stijl van de game zag er tof uit, maar om er nou zo veel aandacht aan te besteden. En leuk dat een van de leden van de studio een podium wordt gegeven, maar door de zenuwen van deze mevrouw zag het er allemaal heel erg knullig uit en raakte ik mijn aandacht voor een groot gedeelte kwijt. En voor het geval dat ik mijn aandacht nog niet helemaal kwijt was, ging EA nog eens heel erg veel aandacht besteden aan een nieuwe mobiele titel die in pre-alpha is. EA durft ook nog eens de naam van Command and Conquer te misbruiken voor deze titel. Ik viel er van in slaap, terwijl ik een vieze smaak in m’n mond had.
Als laatste sloot EA af met dé klapper Anthem. Vorig jaar is de aandacht van een hoop gamers zeker gewekt en dit jaar hebben we meer details gekregen. Zo is er eindelijk een releasedatum: 22 februari 2019. Maar die gameplay… ik weet het nog niet. Het zag er allemaal wel heel erg uit als Destiny met een twist. Ik ben toch een beetje bang dat de game een zelfde lot gaat krijgen als Destiny. Tof voor even, maar daarna wordt het al weer snel saai. En dan nog wat, bij EA zijn ze er blijkbaar heel erg trots op dat ze tegenwoordig geen loot-boxes meer in de game stoppen (maar nog wel aan de gang gaan met andere micro-transacties), waarna er ook nog een slap ‘woooo’ uit het publiek verwacht wordt. Dit mag echt wel een tikje minder hoor EA. Zo goed zijn jullie nou ook weer niet bezig.

Van alle persconferenties van de grote ontwikkelaars keek ik het minste uit naar die van EA. En dat is blijkbaar ook voor een reden. EA viel dit jaar heel erg tegen. Weinig nieuws, op de Star Wars-titel van Respawn na. Maar meer dan een setting en een titel hebben we ook niet gekregen, dus dat valt eigenlijk ook wel weer heel erg tegen. Battlefield V en FIFA 19 hebben we uiteindelijk niet veel van gezien en ook Anthem viel wat mij betreft een beetje tegen. Als de meeste gameplay in je show van een indie en een mobiele titel is, dan zegt dat eigenlijk wel genoeg. Een dikke onvoldoende voor EA dit jaar.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.