Virtual Console: Advance Wars

Virtual Console: Advance Wars

De turn-based strategy game Advance Wars is van een genre dat we vaker zien op de handheld. Het niveau van Advance Wars is echter van een zeer zeldzame soort. De game was erg toegankelijk, maar naarmate je vorderingen maakte werd de uitdaging steeds groter. Er volgden nog enkele vervolgen op de GBA en de DS, maar nu brengt Nintendo het eerste deel opnieuw uit voor de Wii U. Hoe speelt deze klassieker op het grote scherm en staat de gameplay nog overeind na twaalf jaar?

Gezien de leeftijd van dit eerste deel van de Advance Wars-serie lijkt het me verstandig om even kort in te gaan op de inhoud van de game. Heb je de game wel al gespeeld, dan kan je deze paragraaf overslaan. Zoals in de intro vermeld is Advance Wars een turn-based strategy game. Dit houdt in dat de spelers om de beurt hun zetten op het speelveld mogen doen. Tijdens die zetten mag je jouw eenheden (tanks, soldaten, vliegtuigen, schepen, et cetera) verplaatsen, vijandelijke eenheden aanvallen en steden innemen. Wie het eerst alle vijandelijke eenheden of de vijandelijke HQ heeft ingenomen, wint het spel. Dit doe je in skirmish-modes, een singleplayer-campagne en natuurlijk multiplayer. Daarbij kent Advance Wars ook verschillende commanders waar je uit kan kiezen voor dat je strijd aangaat. Elke commander heeft zijn eigen plus- en minpunten, maar kent daarbij ook een power waarmee hij het gevecht kan beïnvloeden.
Advance Wars stond niet bekend om zijn geweldige graphics en nu, twaalf jaar verder, kan je wel zeggen dat ze behoorlijk verouderd zijn. De ontwikkelaars hebben destijds gekozen voor een kinderlijk stijltje met veel felle kleuren en bijna cartoony eenheden, en dat zorgt ervoor dat het wel nog leuk is om naar te kijken en je geen pixels aan het tellen bent tijdens het spelen. Een van de eerste dingen die ik deed toen ik de game begon te spelen was trouwens het geluid uitschakelen. De blikkerige tonen van de achtergrondmuziekjes waren destijds prima voor het speakertje van de GBA, maar klinken nu voor geen meter door mijn boxenset in de woonkamer. De geluidseffecten daarentegen zijn nog doeltreffend. Niet bijzonder, maar ze voegen wel wat toe aan de gameplay.

De kracht van Advance Wars (en misschien wel elke GBA-titel op de Wii U) is dat die uitstekend te spelen is met enkel de GamePad. Het is leuk om de ‘actie’ op het grote scherm te zien, maar op het kleine scherm van de GamePad komt de game pas echt tot leven. Het brengt je terug naar de tijd dat de GameBoy Advance overal mee naartoe werd gesleept, inclusief een rugzak batterijen, zodat je je nooit hoefde te vervelen. De game kent zoveel levels en uitdagingen dat je vele uren (en batterijen) verder was voordat je er klaar mee was. Op de Wii U werkt dit precies hetzelfde en komt de verslavende gameplay weer naar voren. Het bekende ‘nog één spelletje’-principe is van toepassing. Huisgenoten zullen je waarschijnlijk vreemd aankijken als ze de actie op de tv zien, want het is niet een game van deze tijd. Laat ze echter kennismaken met de multiplayer en ze zullen snel doorhebben waarom je deze game zoveel aan het spelen bent.

Grote pluspunten van Advance Wars zijn de verschillende multiplayermogelijkheden. Het was mogelijk om meerdere GameBoys aan elkaar te linken en zo het gevecht tegen elkaar of de AI aan te gaan. Mooier was echter dat je al een multiplayer kon opstarten met één GameBoy, simpelweg door de handheld na elke beurt aan elkaar door te geven. Vele vrienden heb ik op deze manier kennis laten maken met de geweldige gameplay van Advance Wars (en mijn versnoeiende tactieken). Op de Wii U werkt dit ook nog goed met de GamePad, maar let wel op dat je de televisie hebt uitgezet. Anders kan je tegenstander op het grote scherm namelijk meekijken naar al jouw acties en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gebruik enkel de GamePad en zet op de tv even een filmpje aan. Dan heeft de speler die zit te wachten ook nog wat afleiding.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik altijd een groot fan ben geweest van de Advance Wars-serie, dus ik ben wel een beetje bevooroordeeld over deze heruitgave op de Wii U. Maar ook de meest neutrale gamer zal zien dat Advance Wars zijn kracht op de Wii U heeft weten te behouden. De game is voor 7 euro te downloaden en dan kan je hem eigenlijk niet laten liggen. Zelfs als je de originele GameBoy-versie hebt gespeeld, want dan is het een heerlijke trip terug naar die goede oude tijd.

[review pros=”+ Verslavende gameplay
+ Perfect voor Gamepad” cons=”- Minder goed op tv
– Liever nieuwe Advance Wars” score=89]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.