Heroes of the Storm Review

Heroes of the Storm Review

PlayStation All-Stars Battle Royale, Super Smash Bros., Mario Kart. Stuk voor stuk zijn het games die helden uit verschillende franchises op een sterke manier samen weten te brengen. Het brengt fans van verschillende series samen onder één kap. Ook Blizzard komt met Heroes of the Storm met eenzelfde idee. Helden uit de verschillende franchises smelten samen om opnieuw op avontuur te gaan. Maar hoe pakt dat uit?

Heroes of the Storm is gratis. Helemaal gratis te downloaden, zonder te betalen te spelen. De Hero Brawler (Blizzard noemt het spel geen MOBA), is anders dan games waarmee je snel de vergelijking wil trekken. Ja, net als in een MOBA speel je met teams tegen elkaar om de basissen te vernietigen van de tegenstander, heb je torens en minions klaarstaan om tegenstanders tegen te houden en doe je je best om jouw basis veilig te bewaken. Grootste verandering is echter dat je, in tegenstelling tot een echte MOBA, geen items kunt kopen. Het doel is om jouw team, met alle spelers die daar toe behoren, te levelen. Samenwerken is enorm belangrijk om zo doelen te bereiken en de maps te behalen. En doe dit ook echt. Wanneer je deze doelen gaat negeren verlies je niet alleen de pot, het is ook zomaar mogelijk dat je medespelers tijdens het volgende potje jou niet helpen wanneer je ze het hardst nodig hebt.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

De verschillende maps die de game nu rijk is (welke ongetwijfeld flink uitgebreid gaan worden met aankomende downloads), geven je de mogelijkheid om niet alleen tegen spelers van vlees en bloed te spelen, maar ook tegen de computer zelf. Een handige tool, zo viel me snel op, om het spel daadwerkelijk onder de knie te krijgen. Zodat je echt weet wat je doet, hoe de maps in elkaar steken en wat de verschillende doelen zijn die te behalen zijn. Zo is er een level waarin je zo veel (en zo snel) mogelijk piratengoud moet zien te vergaren. Hierdoor kun je een groot kanon inzetten om zo de torens van de tegenstander te veranderen in een ding uit het verleden. Of wat te denken van een gigantisch drakenstandbeeld dat in te zetten is om de basis van je tegenstander compleet in as te leggen? De fantasie die we kennen uit World of Warcraft sluit naadloos aan op de actie uit Diablo en StarCraft, zonder dat Heroes of the Storm een eigen gezicht mist.

De game is gelukkig zeer snel onder de knie te krijgen. Na een half uurtje snapte ik precies wat ik moest doen, hoe ik dat moest doen en waarom ik het moest doen. Echter, net zoals alle andere games uit de stallen van Blizzard, is het ook een game die lastig is om te masteren. Heroes of the Storm brengt flink wat uitdaging met zich mee en weet de moeilijkheidsgraad (zeker wanneer je online goede spelers tegen dreigt te komen) flink op te voeren. Tijdens het spel krijg je steeds meer skills om te gebruiken, die weer voor elke held anders zijn. Hierdoor is het mogelijk om met diverse ‘builds’ aan de slag te gaan. Creëer de held die jij wil, vorm hem in jouw evenbeeld. Het is aan te raden om hier tijd in te stoppen. Het goed instellen van jouw personage kan net die balans aan een potje toevoegen dat het verschil uitmaakt tussen verliezen of winnen. De helden zijn tot level twintig te levelen, elke twee of drie levels komt er zo’n skill vrij. Daarnaast level je ook het account waar je zelf mee speelt tot een maximum van level 40. Niet alleen de personen op het speelveld, maar ook jij stijgt in level. Hiermee kun je nieuwe skins vrijspelen, of mounts voor je personages.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Heroes of the Storm brengt een selectie gratis te gebruiken helden met zich mee om vrijuit mee te spelen. De rest zal vrijgespeeld moeten worden door gold te betalen. Dit verdien je door veel te spelen of door dagelijkse queesten te voltooien. De vrij te spelen helden zitten wel in een roulatie. Je kunt dus niet lukraak elke dag dezelfde personen vrijkopen. Het kan zomaar zijn dat die ene held waar jij voor spaart over vier weken pas te koop is voor een beperkte tijd. En dan is het dus zaak om genoeg geld te hebben. Heb je de Starters Pack gekocht, dan zijn ze meteen te unlocken in het begin van het spel.

Heroes of the Storm is geen spel waar je binnen een paar minuten klaar mee bent. De potjes duurden hier gemiddeld zo’n twintig minuten, waarvan elke minuut gevuld was met actie, strategisch denkwerk, aanvallen en verdedigen. Minpunt hierbij is dat het spel momenteel best wel wat laadtijden met zich meebrengt. Tussen de potjes door duurde het soms twee minuten voordat mijn volgende map geladen was; een kleine doorn in het oog. Daarnaast is de matchmaking een feature waar Blizzard nog aan moet gaan werken. Logisch ook, je wil spelers van hetzelfde niveau tegen elkaar laten spelen. Hoewel velen de beta al hebben gespeeld en een flinke voorsprong hebben, zijn er ook genoeg nieuwe spelers bijgekomen. Daarnaast is communicatie een vereiste, iets wat ik tot nu toe online weinig tegen ben gekomen. Zonde!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Toch speelt Heroes of the Storm heerlijk. Aan alle kanten merk je dat je met een spel van Blizzard bezig bent. De looks, het gevoel, het geluid, alles ademt kwaliteit uit. En hoewel de game free-to-play is, doet dit hier niets aan af (Hearthstone doet het ook verdomd goed, nietwaar?) Mensen die al een hele tijd de spellen van Blizzard spelen zullen de samensmeltingen uit de diverse franchises fantastisch vinden en het als een heuse meerwaarde zien. Speelde je in het verleden niets van de ontwikkelaar? Ook dan is het interessant om met Heroes of the Storm aan de slag te gaan.

Heroes of the Storm voelt fris, weet je uit te dagen en is een heuse ode aan de geschiedenis van Blizzard Entertainment. Helaas dat de laadtijden soms wat lang duren en teams soms niet logisch in elkaar steken, maar voor de rest is het spel wederom van hoge kwaliteit. Blizzard zal nog wel het een en ander aan de game toe moeten voegen, maar de content die er nu ligt kan je maanden bezig gaan houden. En nogmaals; het kost je geen cent. Wat houd je nog tegen?

[review pros=”+ Makkelijk op te pakken
+ Moeilijk te masteren
+ Ode aan Blizzard” cons=”- Laadtijden soms te lang
– Teams niet altijd succesvol in elkaar gezet” score=84]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.