2014 FIFA World Cup Brazil Review

2014 FIFA World Cup Brazil Review

Je kunt er gif op in nemen: als er een groot voetbaltoernooi voor de deur staat komen er een hoop randzaken bij kijken. Zo lijkt het de afgelopen weken wel alsof je bij elk bedrijf een reis richting Rio de Janeiro kunt winnen, maakt heel het land zich druk of sterspelers wel fit zijn voor het WK en komt er traditiegetrouw een nieuwe FIFA uit. En het lijkt erop dat EA nog wat recht te zetten heeft, want op FIFA 14 voor de PlayStation 3 en de Xbox 360 kwam nogal veel kritiek: de game was in de menu’s nogal traag en ook leek de gameplay nogal ongebalanceerd. Weet 2014 FIFA World Cup weer orde op zaken te stellen?

Nog voordat 2014 FIFA World Cup uitkwam kreeg EA al een hoop kritiek: de game komt alleen uit voor de PlayStation 3 en de Xbox 360. Fans hadden graag ook een next-gen versie gezien. EA stelde dat zij een zo’n groot mogelijke groep een zo goed mogelijke game in een beperkt tijdsbestek wilde bezorgen. De fans stelden weer dat EA dan maar beter DLC had kunnen uitbrengen, net zoals bij het EK van 2012. Niet dat die game erg goed was, maar toch. Zo is er altijd wat.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Goed, we moeten het doen met de middelen die we hebben en ik moet eerlijk zeggen: de problemen die er waren heeft EA op een goede manier aangepakt. Vanaf het begin straalt de game de sfeer van het WK in Brazilië uit: een en al vrolijkheid, kleur en een heerlijk swingende soundtrack. Ook zijn de problemen met de menu’s uit de current-gen versie van FIFA 14 verleden tijd: het loopt allemaal vlekkeloos en de vervelende wachttijden zijn voorbij.

Dan is het de vraag hoe EA de problemen in de gameplay heeft aangepakt. Fans klaagden dat FIFA 14 te traag was en dat steekpasses te krachtig waren. Ook was het zo dat voorzetten die aankwamen ook bijna altijd in een doelpunt resulteerden. Zelf vond ik dit wel prettig, aangezien ik al jaren in FIFA mijn teams in een 4-3-3 opstelling laat spelen met twee snelle buitenspelers en een spits die sterk is en goed kan koppen. Dit jaar werd ik dan ook met FIFA 14 op mijn wenken bediend en scoorde ik de ene goal na de andere. Helaas is dat in 2014 FIFA World Cup verleden tijd. EA heeft de voorzetten namelijk een stuk lastiger gemaakt. Overdreven lastig als je het mij vraagt. Voorzetten komen nog maar amper aan. Het is goed dat EA dit probleem aan heeft willen pakken, maar ze schieten eigenlijk net te ver door qua balans. Waar voorzetten en kopballen eerst te makkelijk waren, is het nu te lastig om op dit manier een kans te creëren. Een bal is vaak veel te kort, of de bal vliegt hard over het strafschopgebied heen en eindigt aan de andere kant van het strafschopgebied. Wat dat betreft is het wel weer even oefenen.

De andere problemen heeft EA Sports in mijn ogen wél goed aangepakt. Steekpasses zijn lang niet zo overpowered meer en soms eindigen ze ver voor de man. Ook ligt het tempo van een wedstrijd een stuk hoger en golft het spel veel meer op en neer. EA Sports heeft een extra lagere moeilijkheidsgraad toegevoegd, maar ik het het idee dat de andere moeilijkheidsgraden in verhouding een stuk lastiger zijn geworden. Ik speel mijn potjes FIFA vaak op Legendarisch (het hoogste niveau), maar nu had ik op Wereldklasse (het op een na hoogste niveau) zelfs met een team als Spanje moeite met een klein voetballand als Canada. Wat dat betreft is er nog een hoop te oefenen. Overigens lijkt de game in dat opzicht dan ook wat meer op de next-gen versie van FIFA 14. Niet alleen qua gameplay, maar ook qua presentatie. We zien veel shots van juichende supporters. Scoort Nederland een goal, dan schakelt de game vaak over naar Amsterdam en het Museumplein waar we juichende supporters zien. Niet alleen bij Nederland zien we dat, maar bij de VS zien we bijvoorbeeld juichende fans bij het Witte Huis.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Je kunt er dus voor kiezen om Spanje tegen Canada te spelen. Maar je kunt het allemaal nog veel gekker maken. San Marino tegen Andorra? Curaçao tegen Aruba? Madagascar tegen de Fiji-eilanden? Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in 2014 FIFA World Cup. De game kent maar liefst 206 landen en elk land heeft echte spelers, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de DLC van Euro 2012. De vraag is natuurlijk in hoeverre je zit te wachten op Turkmenistan en de Amerikaanse Maagdeneilanden. De grotere voetbalnaties zaten al in FIFA 14. Natuurlijk, het is leuk om het WK te spelen met alle landen die je maar kunt bedenken, maar je moet jezelf wel afvragen of die 206 teams het waard maken om 2014 FIFA World Cup aan te schaffen. Qua speelmodi zit het overigens wel weer goed, maar er is niets speciaals en nieuws. Je kunt het WK spelen met een land of je kunt de volledige kwalificatie doorlopen met een land naar keuze. Probeer maar eens met Jamaica naar het WK te komen, het kan allemaal. Ook kun je natuurlijk een vriendschappelijk potje spelen en is de mode waarin je je op kunt werken tot de aanvoerder van je land (Captain your Country) weer aanwezig. Ook werkt de game online prima en is er een twist gevonden op de online Seizoenen-mode van FIFA 14. In plaats dat je promoveert of degradeert moet je proberen richting Rio de Janeiro te komen, waarin elke speelstad van het WK in Brazilië één divisie is.

EA Sports heeft voor een groot gedeelte goed naar de kritiek van de fans geluisterd: de menu’s zien er heerlijk vrolijk uit en – veel belangrijker nog – lopen ook als een zonnetje. Steekpasses zijn een stuk minder krachtig en de snelheid van een wedstrijd is een stuk omhoog gegaan. Daarnaast zijn de te krachtige voorzetten aangepakt, maar helaas zijn de voorzetten nu juist weer te zwak. Het zorgt er in ieder geval voor dat FIFA 14-diehards weer helemaal opnieuw moeten beginnen. De game doet qua presentatie haast denken aan de next-gen versie van FIFA 14, hoewel de game natuurlijk lang niet zo mooi is. Het is voor jezelf vooral afwegen of je het waard vindt om opnieuw 60 euro uit te geven aan een versie van FIFA. De grootste pijnpunten van FIFA 14 zijn aangepakt, maar – zoals het bijna altijd het geval is bij games van WK’s of EK’s – voelt het toch voornamelijk als FIFA 14.5.

[review pros=”+ Pijnpunten FIFA 14 aangepakt
+ Heerlijk swingende sfeer
+ 206 gelicenseerde landen…
+ Kern wat de afgelopen FIFA’s zo goed maakte staat nog steeds” cons=”- … maar zit je ook op Sri Lanka en Botswana te wachten?
– Voorzetten gaan van overpowered naar underpowered
– Voelt een beetje als FIFA 14.5″ score=80]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.