De beste competitieve spelletjes voor oudere gamers

De beste competitieve spelletjes voor oudere gamers

De beste competitieve spelletjes voor oudere gamers

Wie kinderen of kleinkinderen heeft, zal hebben gezien dat de huidige generaties grote fans zijn van spelletjes. Niet altijd zijn het de ouderwetse bordspellen waar ouderen mee zijn opgegroeid die de populariteit genieten: computerspelletjes voeren wat dat betreft de boventoon. Maar gamen, of spelletjes in het algemeen, is niet iets dat alleen voor jongeren is – er zijn een hele hoop spelletjes die perfect zijn voor oudere gamers.

Vroeger vonden de meeste spelletjes die we speelden plaats op straat, in de tuin of aan de keukentafel. En hoewel bijvoorbeeld bordspellen nog steeds redelijk populair zijn, zijn ze al lang voorbijgestreefd door een ander soort spelletjes: computerspelletjes.

De oudere generaties maakte er kennis mee toen arcademachines verschenen op kermissen en in speelhallen – en later ook in bijvoorbeeld de dorpskroeg – en nog later toen computers hun intrede deden. Ook de opkomst van mobiele telefoons deed een duit in het zakje: haast iedereen heeft wel eens Snake op die onvergetelijke Nokia gespeeld.

Maar hoe geavanceerder de spelletjes werden, hoe populairder ze werden onder jongeren. Tegenwoordig is het met name de jongere generaties die zich met spelletjes en gamen bezighouden, maar dat wil niet zeggen dat er geen plek is voor ouderen. Er zijn namelijk tal van spellen die niet alleen heel vermakelijk zijn voor oudere gamers, maar die ook nog eens een positief effect hebben op enerzijds je brein en anderzijds je lichaam!

De leukste spelletjes zijn de spelletjes die je indirect intelligenter maken. Spelletjes die je geheugen trainen, je woordenschat verrijken of bijvoorbeeld helpen dementie te voorkomen. Want zelfs de grootste spelletjeshaters ontkomen er niet aan: (computer)spelletjes zijn verre van tijdsverspilling en kunnen heel voordelige aspecten met zich meebrengen.

Hersenkrakers zoals Sudoku´s en woordenpuzzels kan je zowel online vinden en spelletjes met een wedstrijdelement, zoals schaken, kan je ook op verenigingen spelen en bieden daarmee ook nog eens een sociaal voordeel. Hetzelfde geldt voor spelletjes zoals bridgen, dammen, klaverjassen en andere kaartspellen.

Dat wedstrijdelement komt ook terug in een van de grootste klassiekers van de afgelopen jaren: bingo. Naast dat het een perfect spelletje tegen de eenzaamheid is, staat het garant voor spanning, adrenaline en actie, terwijl het daarnaast toegankelijk is voor alle niveaus, vanwege de grote invloed die de factor geluk speelt bij het spelverloop. Geen bingohal in de buurt? Zie hier het grote voordeel van het internet! De beste bingo sites vind je juist op het internet, net als een groot aanbod aan andere spelletjes die voor jong en oud geschikt zijn.

Heb je het gevoel dat je beweging tekortkomt? Dan zijn er voor oudere gamers een hoop spelletjes die het competitieve van spelletjes combineren met het fysieke. Een van de leukste manieren blijft de Wii. Er ontstond een ware hype toen deze spelcomputer zijn intrede deed, nu al bijna tien jaar geleden, maar het blijft een uitstekend concept. In plaats van op knopjes te drukken, moet je zelf het werk doen. Tennissen, golfen, bowlen of boksen: alles kan op de Wii – en je blijft er nog fit door ook!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.