A long time ago… Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast

A long time ago… Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast

De beginjaren van het nieuwe millennium waren voor Star Wars-fans hele belangrijke. Niet alleen omdat George Lucas terugkeerde met Star Wars (The Phantom Menace verscheen in 1999, de twee vervolgen in 2002 en 2005), maar ook omdat de marketing machine rondom de franchise na een lange pauze weer op hol sloeg. Boeken, speelgoed en cd’s, alles werd voorzien van een Star Wars-sausje. Op het gebied van games gebeurde er verschrikkelijke, maar ook hele mooie dingen…

Nadat LucasArts ons verschillende games rondom het Phantom Menace-thema had gegeven, waarvan niet elke game even sterk was als de ander, kregen we in 2002 van Raven Software Jedi Knight II: Jedi Outcast. De ontwikkelaar had op dat moment net naam gemaakt met Soldier of Fortune en haar vervolg, alsook met Star Trek Voyager: Elite Force. Om van Star Trek de switch naar Star Wars te maken is volgens velen een lastige. Toch zijn er momenten waarop mensen het kunnen. Kijk maar naar regisseur J.J. Abrams, die momenteel de laatste handen legt op Episode VII: The Force Awakens. Zijn vorige films waren de twee Star Trek-reboots!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Star Trek en Star Wars, het zijn geduchte concurrenten maar zijn beide bijzonder verschillend van elkaar. Er werd dan ook gevreesd dat Jedi Outcast een ‘Voyager met een skin’ zou gaan worden. Gelukkig wist de ontwikkelaar binnen vijf minuten spelen het tegendeel te bewijzen. Opnieuw volgde je het verhaal van Kyle Katarn, een ex-Jedi die mercenary was geworden. Kyle had de Force achter zich gelaten nadat hij verleid werd door de Dark Side in het eerdere deel, maar in dit spel kwam hij toch wederom op het goede pad te staan. Het was aan jou om Kyle opnieuw een Jedi te maken. Een flink plot voor een game, maar Jedi Outcast wist het op een sterke, volwassen manier aan te pakken. De manier waarop Kyle zijn avontuur beleefde was goed geschreven en wist subtiliteit te mixen met epische locaties. Alles werd aangevuld met indrukwekkende cutscenes waardoor het verhaal echt naar voren kwam. Het verhaal was het belangrijkste in deze ‘shooter’.

Natuurlijk stuitte je tijdens het spelen her en der op een ‘typisch Star Wars cliché’, zoals het vechten in een bar vol met ruimtepiraten, of het doorlopen van een vuilnisbelt. Maar dat maakte niet uit. Alles zag er (voor die tijd) fantastisch uit. Grafisch was de game heel indrukwekkend. Daarnaast heeft Raven er alles voor gedaan om items die voor de game ontworpen waren naadloos aan te sluiten op dat wat we kennen uit de films. Het moest allemaal uit het zelfde universum komen. En dat loonde zichzelf. Het vechten door onbekende gebieden in Cloud City sloot hierdoor naadloos aan op dat wat je zag in Empire Strikes Back.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Vijanden waren niet de slimste die je ooit voor je had gekregen, maar toch probeerde ze op momenten om jou te slim af te zijn. Ze doken weg, konden zich zelfs verstoppen en wanneer ze met meerdere waren, probeerden ze je naar achter te drijven, om geen nieuwe grond te winnen in je gevecht. Anderen waren dan weer zo oliedom dat ze recht naar je toe liepen om een zekere dood onder ogen te zien. De gevechten met andere lichtzwaarddragers waren duidelijk het hoogtepunt van het spel. Aangevuld met vele platform onderdelen waarin je je Jedi powers kon gebruiken, wist Jedi Knight II een mooie afwisseling te geven tussen alle actie door.

Het moment dat je voor het eerst een lichtzwaard in je handen krijgt, is een magisch gevoel. Echter merkte je meteen dat het wapen lastig was om te gebruiken, helemaal wanneer je gewend was aan al die blasters. Toch, wanneer je er tijd en moeite in durfde te stoppen, zag je al snel dat het je standaard wapen werd. Zoals het een ware Jedi betaamt. In combinatie met de krachten die je via The Force vergaart, is het lichtzwaard een sterk en dodelijk wapen. Trek met The Force wapens uit de handen van je tegenstanders, duw ze tegen de muur of trek ze juist richting jouw wapen. In latere levels was het zelfs mogelijk om de gedachtes van een vijand over te nemen of ze via The Force hun keel dicht te knijpen. The Dark Side I sense in you…

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Interessant was dat Jedi Knight II: Jedi Outcast ook voorzien was van een multiplayer. Natuurlijk was de standaard Deathmatch en Capture the Flag aanwezig, maar vooral de Duel Mode was interessant. Hierin nam je het tegen één andere speler op. Jij met een lichtzwaard tegen een ander met een lichtzwaard. Het gebruiken van The Force, het timen van je slagen en het op tijd weg zien te komen of afwenden van dat wat de tegenstander voor je in petto had, was een intense ervaring. Tof was ook dat de multiplayer je de beschikking gaf over andere Force-powers. Krachten die niet in het singleplayer gebied te vinden waren. Er waren meerdere modi aanwezig, waarvan Capture the Ysalamiri de leukste was. Op het slagveld lag een kleine hagedis. Wanneer deze door jou gevangen werd, konden anderen geen Force op je gebruiken. Interessant.Raven slaagde erin om van Jedi Outcast een toffe ervaring te maken. Een ervaring die heel anders was dan Soldier of Fortune of Star Trek Voyager: Elite Force. Het voelde en speelde als een Star Wars-titel en gaf je steeds nieuwe uitdagingen en mogelijkheden om verder te spelen. Het gebruiken van een lichtzwaard was nooit eerder zo leuk als in dit spel.


In samenwerking met DeathStar.nl

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.