Anthem Preview #E32018

Anthem Preview #E32018

Anthem was vorig jaar voor mij een welkome verrassing op de E3 tijdens de Xbox persconferentie. De nieuwe game van Bioware zag er schitterend uit en de sfeer die de game neerzette sprak mij enorm aan. Dit jaar kregen we op de E3 de eerste gameplaybeelden te zien en hebben we een beter zicht op hoe de game eruit gaat komen te zien.

In Anthem wordt er gespeeld met een personage dat in een soort van mechsuit, genaamd Javelin, rondstruint en vliegt in een wereld gevuld met verschillende monsters. Er zijn vier verschillende type Javelins die naar hartenlust kunnen worden gecustomized naar eigen speelstijl. Zo is er bijvoorbeeld de Colossus de vergelijkbaar is met een tank, maar deze kan meer gefocused worden op lange afstand wapens, maar kan ook meer richting een melee speelstijl worden getweeked. Dan is er nog de Storm Javelin die het meeste wegheeft van een mage klasse en vrij kwetsbaar is, maar sterke aanvallen op afstand kan uitvoeren. De Ranger Javelin is de meeste all round klasse voor spelers die niet een te extreme keuze willen maken en van alles een beetje willen. De laastse is de Interceptor die het voornamelijk moet hebben van zijn snelheid tijdens de gevechten.
De game ziet er nog steeds fantastisch uit en de spelwereld is enorm gedetailleerd en grafisch prachtig. De verschillende omgevingen zijn een lust voor het oog en in de nieuwe beelden zagen we ook een gedeelte waar je als speler onderwater ging, wat er ontzettend fraai uitzag. In deze wereld ga je dus het gevecht aan met verschillende vijanden genaamd Scars. Hoe het verhaal zich verder vorm gaat geven is echter nog verre van duidelijk, wat iets is wat we niet gewend zijn van ontwikkelaar Bioware, die juist in hun games veel focus legt op de vertelling van een meeslepend verhaal. De ontwikkelaar kennen we natuurlijk van de Dragon Age en Mass Effect series en in deze games ligt er ook een grote nadruk op het vertellen van een groots verhaal. De laatste game van Bioware, Mass Effect Andromeda, was een tegenvaller voor velen en Bioware heeft dus in veel gamers hun ogen wat goed te maken dus de hoop ligt erop dat ze zich met Anthem kunnen revancheren.

Deze keer is de game ook niet een complete single player ervaring, wat we normaal gewend zijn van de Bioware games. De game is een sociale co-op actie-rpg. Ja dat is zeker een mondvol. Net als een game als Destiny en The Divison is het dus mogelijk om missies met andere mensen online te spelen in een gedeelde speelwereld. Spelers groeien in level zoals  we gewend zijn uit rpg’s en zullen sterker en sterker worden naarmate ze in level stijgen. Bioware heeft wel laten weten dat het gewoon mogelijk gaat zijn om als level 1 speler samen te spelen met spelers van een veel hoger level. Hoe dit precies in zijn werk zal gaan is helaas niet verder duidelijk gemaakt en ik ben dan ook erg benieuwd hoe de levels van de tegenstanders wordt afgesteld op de versschillende spelers. Echter ligt er wel een groot verschil met de eerdergenoemde games werd er verteld door Bioware. De speelwereld is namelijk niet volkomen gedeeld. Deze wordt namelijk alleen gedeeld bij het spelen van de verschillende missies. De verhaalvertelling gebeurt op de momenten dat je niet in een missie zit en op deze momenten zul je dan ook niet samen met andere spelers in de wereld zijn. Zo kom je in verschillende nederzettingen in de wereld waar het verhaal uit de doeken wordt gedaan.

Toch blijft de vergelijking met een Destiny iets wat snel gemaakt wordt door de meeste die de game gezien hebben en ook door mij zelf. Dit zorgt ervoor dat ik een stuk huiveriger ben geworden over de game, omdat ik weet hoe snel de aandacht voor dit type game kan verdwijnen. Destiny 2 vond ik een heerlijke game in het begin, maar ik heb de game minder en minder aangeraakt na het uitspelen van de campaign. De focus in deze games lag te weinig op het verhaal en te veel op het delen van een wereld met verschillende andere spelers. Het geeft mij echter hoop dat Anthem ontwikkeld wordt door Bioware die zoals al eerder gezegd bekend staat om het vertellen van geweldig single player verhalen, dus ik verwacht dan ook dat dit niet anders zal zijn met Anthem.

Anthem is nog steeds een game die ik hoog op mijn verlanglijstje heb staan doordat ik de game er gewoon schitterend uit vind zien en de spelwereld mij enorm aanspreekt. De verschillende Javelin suits zien er super dik uit en ik heb nu al zin om hiermee rond te vliegen in de grootste spelwereld. Ik ben wel iets terughoudender geworden door de vergelijking die makkelijk gemaakt wordt met Destiny en hoop dan ook dat de game een stuk langer interessant blijft dan eerdergenoemde, maar doordat Bioware aan deze game werkt heb ik er alsnog een goed gevoel over.

Game fanaticus die het liefste zijn vrije dag besteedt in de bioscoop tijdens een filmmarathon. Of 's nachts voor de tv zit te genieten van een goede pot American Football.