Art Academy: SketchPad Review

Art Academy: SketchPad Review

De Wii U is gemaakt om op te gamen, het is immers een spelcomputer. Art Academy: SketchPad wil echter bewijzen dat je met de Gamepad van de Wii U ook creatievere dingen kunt doen. Een potloodstreepje hier, een gummetje daar en voor je het weet heb je een tekening van je hond of een vaas bloemen op het scherm getoverd. Tenminste, dat zou de bedoeling moeten zijn. In de praktijk blijkt deze digitale tekendoos niet uitgebreid genoeg om ieders creativiteit te kunnen temmen.

Als je in Art Academy voor het eerst een blanco vel opent om te beginnen met het maken van een nieuwe van Gogh, zal je waarschijnlijk even overdonderd zijn door de vele gereedschappen waar je uit kan kiezen. Open het menu met de kleurpotloden en ik weet bijna zeker dat je kleuren tegen gaat komen die je nog nooit hebt gezien. Ook zijn er de normale potloden met verschillende hardheden, zoals je die misschien wel kent van de tekenlessen op school. Je zult dus niet snel een kleur missen in Art Academy. Het tekenen doe je met het pennetje van de Wii U, het gebruik van je vingers is helemaal uitgesloten. Oké, als je in het echt gaat tekenen doe je dat ook met een potlood of pen, maar we zijn de afgelopen tijd zo gewend geraakt om een touchscreen met onze vingers te besturen dat dit in het begin toch een beetje vreemd aanvoelt. Na enkele penstreken is het echter snel gewend. Het werken met het pennetje heeft wel nog een klein nadeel: het gummen gaat niet zo snel. Wil je een groot gedeelte weg gummen dan moet je dus flink wat krassen op het scherm van je Gamepad voordat het verdwenen is.
Je kunt er voor kiezen om zelf iets te gaan tekenen, maar Art Academy heeft ook enkele plaatjes die je na kan tekenen. Het aanbod hiervan is echter heel beperkt (minder dan 20 plaatjes), waardoor de meerwaarde ver te zoeken is. Als je echt iets na wilt tekenen kan je beter een mooi voorwerp zoeken en die voor je zetten. Met de gamepad in de hand (er is rekening gehouden met linkshandigen!) heb je dan genoeg mogelijkheden om er jouw eigen artistieke draai aan te geven. Let er echter wel op dat het voorwerp niet te groot is, want er is geen mogelijkheid om het werkveld groter te maken dan het scherm van de gamepad. Er is één zoom-level waar je mee kan spelen, maar dat is natuurlijk niet genoeg als je net had bedacht om de Nachtwacht na te gaan tekenen. Daarnaast heeft Art Academy nog een vervelende eigenschap. Als je tijdens een tekening van gereedschap wisselt (bijvoorbeeld van de doos met gewone potloden naar de doos met kleurpotloden) worden je huidige penstreken vergrendeld. Dit betekent dat het niet meer mogelijk is om die te verwijderen, aan te passen of weg te gummen. De enige aanpassing die je dan kan doen is er overheen tekenen. Wat mij betreft een onbegrijpelijke keuze om dit op deze manier te implementeren. Waar Art Academy je aan de ene kant heel veel mogelijkheden biedt met de uitgebreide tekendoos weet het je via deze weg toch weer heel erg te beperken in je artistieke vrijheid.

http://www.youtube.com/watch?v=20PIyvj40lw

Volgens mij ben ik tot nu toe behoorlijk negatief over Art Academy, maar er is ook wel iets positiefs over te zeggen. De potloodstrepen op het scherm zien er namelijk behoorlijk natuurgetrouw uit. Het verschil tussen de verschillende potloden is duidelijk te zien en het ziet er uit alsof je op echt papier aan het tekenen bent. De ontwikkelaars hebben daar duidelijk hun pijlen op gericht. Daarnaast heb je de mogelijkheid om jouw tekeningen te delen via de Miiverse wat natuurlijk hilarische taferelen op kan leveren. Zeker als je denkt een nieuw meesterwerk afgeleverd te hebben en je vrienden het direct afkraken. Maar goed, ik vraag me af of het zover zal komen, want de echte kunstenaar zal zich waarschijnlijk meer thuis voelen op echt papier dan in het digitale kladblok van Art Academy.

Waar de Gamepad van de Wii U in eerste instantie uitermate geschikt lijkt voor creatieve apps als Art Academy: SketchPad blijkt deze variant er toch niet het volle potentieel uit te halen. De keuze in potloden en kleuren is erg uitgebreid en het tekenen ziet er zeer indrukwekkend uit, maar de rest is zo mager afgewerkt dat ik Art Academy niet aan kan raden. Voel je wel de drang om creatief aan de slag te gaan met potloden en papier? Kies dan voor de reallife variant. Kan je het tenminste ook nog laten zien aan mensen die geen Wii U hebben.

[review pros=”+ Veel keuze in potloden en kleuren
+ Potloodstrepen zien er realistisch uit” cons=”- Klein tekenveld
– Tekening ‘vergrendeld’ bij het wisselen van potlood
– Alleen delen via Miiverse, niet via andere kanalen” score=45]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.