Bound by Flame Review

Bound by Flame Review

De eerste RPG die voor de PlayStation 4 is uitgekomen, is Bound by Flame (ook uit op de Xbox 360, PC en PlayStation 3). Een actie-RPG waarin jij de rol op je neemt van Vulcan, een huurling met een bijzondere gave. Vanaf het begin dat de game werd aangekondigd, was ik enthousiast. Het had namelijk wat weg van Kingdoms of Amalur, een RPG waar ik ontzettend van heb genoten. De gameplay zag er goed uit en ook de grafische stijl stelde niet teleur. Ik heb deze game mogen reviewen en na flink wat uurtjes doorgebracht te hebben, heb ik de game zowaar uitgespeeld (ongeveer 11 uur over gedaan) en ik kan je nu ook eerlijk zeggen wat ik heb bevonden.

Slechts elf uur heb ik er dus over gedaan om Bound by Flame uit te spelen. Dat is natuurlijk niet lang voor een RPG. Daarbij denk je aan grote open werelden, veel sidequests, een epische verhaallijn en een groots gevoel van ontdekking. Laat ik je nu maar uit die droom halen: Bound by Flame heeft niets van dit alles. Het is een verhaal-gedreven RPG met een klein aantal sidequests waar je je lineair door gebieden heen vecht. Het verhaal zorgt ervoor dat je weer naar een nieuw gebied gaat en in dat nieuwe gebied heb je weer een aantal quests en sidequests. Het zijn geen grote gebieden en ze beginnen ook al snel te vervelen, aangezien je keer op keer dezelfde vijanden tegenkomt op dezelfde plekken. De sidequests zijn hierdoor ook niet erg interessant, omdat je elke plek al eens een keer hebt bezocht en het zijn meestal ook nog de vervelende ‘fetch’ quests. Als je in het verhaal te ver komt en naar een ander gebied moet gaan vallen de sidequests weg, waardoor ze helemaal overbodig voelen en je tegen je wil in sommige quests niet kunt afmaken.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Het verhaal van Bound by Flame dwingt je telkens weer naar voren, maar is het dan in ieder geval onderhoudend? Vanaf het begin erger je je al aan de stemacteurs. Het lijkt alsof ze er geen van allen zin in hebben en het maakt niet uit hoe erg iets is, de toon van hun stem zal zelden veranderen. De enige stem die wel verandert is de stem van het hoofdpersonage, en dat is niet omdat deze stemacteur zijn werk wel goed doet, maar omdat je stem demonischer wordt naarmate je de meer demonische keuzes maakt. Er zit namelijk een demoon in je en het is aan jou om menselijk te blijven of steeds meer hoorns te ontwikkelen. Elk van deze keuzes heeft gevolgen. Als je namelijk te demonisch wordt kan je geen helm meer dragen vanwege je hoorns, maar je krijgt wel weer speciale ‘feats’ (passieve vaardigheden) erbij. Niet al deze keuzes liggen er dik bovenop, aangezien je in gesprekken met andere personages en met de demoon niet ziet wat een goede of slechte keuze is. Dit is interessant gedaan, aangezien er niet zozeer een goed of slecht is. Soms neem je voor jouw gevoel een goede keuze, maar je kompanen kunnen er anders over denken en zullen je zijde verlaten als ze het niet met je eens zijn. Niet dat het je veel uitmaakt, aangezien je kompanen stuk voor stuk nogal generiek zijn, sterker nog: ik vergat de naam van een van mijn kompanen telkens (hij heet Rhelmar).

Je bent niet lang bezig met Bound by Flame. Het verhaal is oninteressant, behalve dat de keuzes die je maakt leuk kunnen zijn, maakt het je allemaal maar weinig uit. Hoe is de gameplay? Deze zag er in de trailers namelijk wel goed uit. Er zijn vier verschillende moeilijkheidsgraden. Ik kies vaak de moeilijkste, maar deze keer heb ik gekozen voor de op één na makkelijkste: ‘Ranger’. Dit zou de normale moeilijkheidsgraad moeten zijn. In mijn eerste gevechten had ik al door dat de vijanden niet zozeer moeilijk waren om te verslaan, maar het waren grote sponzen. Hun levensbalk ging tergend langzaam achteruit en mijn levensbalk ging in een rap tempo naar het nulpunt. Uiteindelijk heb ik de moeilijkheidsgraad op ‘Recruit’ gezet: de makkelijkste. Nu ging mijn levensbalk een stuk minder snel omlaag en die van de vijanden in een sneller tempo. Het enige wat alleen niet veranderd was, was de manier van vechten. De vijanden deden nog precies hetzelfde, alleen waren hun aanvallen minder effectief.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Elke vijand heeft zijn eigen zwaktes en jij kunt deze zwaktes uitbuiten in drie vormen van aanvallen: Warrior, Ranger en Pyromancer. Tijdens de gevechten kan je veranderen van vorm van vechten en dat is Ranger of Warrior. Twee kleine mesjes en het ontwijken van aanvallen staan centraal bij de Ranger, terwijl je met de Warrior het moet hebben van een Parry en het hard wegslaan van je vijanden. Je kan altijd wat magie er doorheen gooien en dat zijn natuurlijk de vaardigheden die je van de demoon hebt gekregen. Schiet een vuurbal nadat je een vijand hebt geraakt en zet vervolgens je wapen in vuur en vlam om vervolgens weer op je vijanden in te hakken.

In het begin is dit best leuk en per keer dat je een level omhoog gaat krijg je twee punten om te besteden. Deze kan je verdelen in de drie skill trees: Warrior, Ranger en Pyromancer. Per level dat je omhoog gaat krijg je ook één punt voor feats, dat zijn de passive skills. De skill trees en feats zijn niet interessant, aangezien je niet zozeer nieuwe vaardigheden erbij krijgt, maar je eerder manifestaties krijgt van de vaardigheden die je al hebt, waardoor die vaardigheden slechts krachtiger worden. De gevechten worden ook al snel minder leuk. De vijanden zijn gebonden aan een gebied en als je uit dat gebied gaat terwijl je aan het vechten bent, lopen de vijanden daar weer naartoe en wordt hun gehele levensbalk gevuld, dit kan erg frustrerend zijn. Ook de gevechten tegen de bazen lopen al snel hetzelfde. Je vliegt ze aan en als je levensbalk bijna op is ontwijk je elke aanval van de baas, totdat je levensbalk weer bijgevuld is. Dit is dan een kwestie van herhalen, totdat je de baas hebt verslagen.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Grafisch is Bound by Flame ook geen pareltje. Waarom deze game op de PlayStation 4 is uitgekomen is een grote vraag, aangezien dit totaal geen toegevoegde waarde heeft aan de ervaring. De game is een vreemde combinatie van cell shaded en fantasy. Het product ziet er uiteindelijk niet goed uit, waardoor je deze game net zo goed op je PlayStation 3 of Xbox 360 kunt spelen.

Bound by Flame is een goed idee, alleen de uitvoering laat te wensen over. De vorm van keuzes maken bevalt mij goed door de grijze gebieden. Het is alleen jammer dat Vulcan altijd overkomt als een klootzak, aangezien hij uit het niets soms mensen begint uit te schelden. Het verhaal is oninteressant en de gameplay is misschien in het begin leuk, maar wordt al snel een klus van herhalen. De verschillende moeilijkheidsgraden zorgen ervoor dat zelfs de simpelste vijanden sponzen worden en schade opvangen alsof het niets is en dat ziet er erg vreemd uit als je een klein beestje raakt met een gigantische bijl. Voor een RPG is de game te kort en voor een actie game zit er te weinig goede gameplay in. Bound by Flame weet niet de ervaring te leveren die je verwacht van een action-RPG en dat is teleurstellend.

[review pros=”+ In het begin is de gameplay leuk
+ De grijze gebieden in het maken van keuzes zijn leuk
” cons=”- Gameplay wordt na het begin een vervelende klus
– Verhaal is oninteressant
– Erg kort voor een RPG
– Grafisch achterhaald” score=45]

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.