Castlevania: Lords of Shadow 2 Gamescom Preview

Castlevania: Lords of Shadow 2 Gamescom Preview

Jaren na de gebeurtenissen in Castlevania Lords of Shadow ontwaakt Gabriel Belmont wederom. Hij hoort dat Satan teruggekeerd is en gaat op zoek naar zijn oude krachten zodat hij het opnieuw tegen hem op kan nemen. En dat kon nog wel eens lastig worden, want zowel de Belmont clan als zijn eigen zoon Alucard hebben zich tegen hem gekeerd. Welkom in Castlevania Lords of Shadow 2.

De demoversie die we op de Gamescom te spelen kregen begon op de simpelste manier die je je maar kunt bedenken: met een tutorial. Niks recht in de actie, gewoon rustig (we hadden ook zo veel tijd als we wilden om de demo te spelen) op gang komen en langzaam weer even wennen aan hoe de game ook alweer speelde. Het was tenslotte al eventjes geleden dat we Gabriel Belmont (of Dracula, zo u wilt) in het originele Castlevania: Lords of Shadow onder de knoppen hadden. Met de X-knop (Xbox 360-controller) lieten we hem de short range aanval uitvoeren, met de Y-knop de long range. Nieuw was de mogelijkheid om te schakelen tussen in totaal drie verschillende soorten aanvallen, die onder andere de magische aanvallen vervangen waar Gabriel in de eerste Lords of Shadow over beschikte.

https://www.youtube.com/watch?v=M7Ujh-8iqiY

Het basiswapen dat je bij je draagt heeft de naam Blood Whip en is vergelijkbaar met Combat Cross uit de vorige Castlevania-games. Gewoon flink erop los hakken en meppen om je vijanden zoveel mogelijk schade toe te brengen, niks meer en vooral ook niks minder. Druk je echter LB (of L1) een keer in, dan switch je naar het Void Sword. Met dit zwaard trek je leven uit je vijanden als je ze slaat en breng je dit weer bij jezelf in. Handig! Onder de RB-knop (of R1) huist een ander soort wapen: de Chaos Claws. Hierbij ziet het eruit alsof Gabriel zijn vuisten in de fik zet, waarna ze te gebruiken zijn als keiharde slagwapens. Op deze manier wordt het mogelijk om schilden waar met de andere wapens niet doorheen te komen is kapot te meppen en dus ook die lastigere vijanden te verslaan.

In de tutorial werd ons dit allemaal vrij snel duidelijk en binnen een paar minuten stonden we weer te hacken en te slashen alsof we nooit anders gedaan hadden. Het vechten gaat nog steeds net zo soepel als in de eerste Lords of Shadow en het gebruik van het Void Sword en de Chaos Claws brengt een extra stukje tactisch denken met zich mee dat de vlugge actiegameplay net een wat dieper laagje geeft. Waar de ontwikkelaar echter wel voor moet waken is dat de game in balans blijft, want met een zwaard dat je automatisch healt als je vijanden neerhakt kan het als je niet uitkijk juist weer iets té simpel worden.

https://www.youtube.com/watch?v=o7ASvEJLeyY

Het stukje gameplay na de tutorial was dat in ieder geval niet. Van de open wereld gameplay die is aangekondigd zagen we nog niet echt iets terug, al kan dat er ook aan liggen dat we een level aan het begin van de game speelden, maar makkelijk was het allerminst. Gabriel werd achterna gezeten door een miniboss die handelde in opdracht van niemand minder dan God himself. De gameplay begon redelijk standaard met, naast de miniboss, een ‘normaal’ vijandje hier en daar, maar verplaatste zich al snel naar een kolossaal wezen dat fungeerde als interactief level. Een beetje zoals een Colossus in Shadow of the Colossus, maar eigenlijk meer zoals we het kennen uit God of War. Al klimmend naar de top van het ‘ding’ werden we aangevallen door het eerder genoemde wezen dat handelde in opdracht van God. Niet handig als je druk bezig bent om niet te pletter te storten, al kwam het wél van pas toen we bepaalde onderdelen van het reusachtige ding moesten slopen. Het ‘God-wezen’ schoot namelijk gericht op punten waar je Gabriel even daarvoor naartoe had gemanoeuvreerd, met als gevolg dat, mits je snel genoeg weg was, je het voor elkaar kon krijgen dat hij precies op de plekken schoot waar jij wilde. En dat hadden we net nodig om het level tot een goed einde te brengen.

Het – zoals het op dit moment lijkt – verliezen van je magie en de toevoeging van twee nieuwe soorten wapens brengt een vernieuwing mee die je Castlevania Lords of Shadow 2 op een andere manier laat spelen. De snelheid is er nog steeds, maar je komt er echt niet meer met alleen maar hersenloos buttonbashen. Je moet op de goede momenten van wapen wisselen, een frisse toevoeging die ons in combinatie met het getoonde puzzelwerk nieuwsgierig maakt naar de rest van de game.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.