De beste remakes en remasters van de afgelopen tijd: een top 5

De beste remakes en remasters van de afgelopen tijd: een top 5

Het is de week van de remakes. Zo kwam The BioShock Collection uit en was ook de remaster van drie delen Dead Rising voor het eerst te downloaden. Bovendien werd deze week dan eindelijk Assassin’s Creed: The Ezio Collection uitgebracht. In deze collectie kun je met verbeterde graphics aan de slag met Assassin’s Creed II, Brotherhood en Revelations. Maar als je dacht dat het klaar was met remakes dan heb je het echt goed mis. Daarom zet ik de beste remakes en remasters van de afgelopen tijd voor je op een rijtje.

5. Grand Theft Auto V (van PS3/Xbox 360 naar PS4/Xbox One)
Je kunt er natuurlijk over discussiëren of Grand Theft Auto voor de Xbox One en de PlayStation 4 wel een echte remaster is. Toch kwam de game eerst uit op de PlayStation 3 en de Xbox 360 voordat de overstap werd gemaakt naar de next-gen consoles. Ik ben van mening dat we de next-gen versie van GTA V dan ook kunnen zien als een remaster, want de nieuwe versie brengt toch behoorlijk wat verbeteringen met zich mee. En dat is best wel knap te noemen, zeker als je bedenkt dat GTA V op de past-gen toch al behoorlijk de perfectie benaderde.
Nog nooit zag Los Santos er namelijk zo mooi uit. Op de PlayStation 3 en de Xbox 360 werd al een zeer geloofwaardige wereld neergezet, maar door de kracht van de next-gen consoles werd Los Santos nog drukker, nog levendiger en nog mooier. Bovendien kon je al dat moois nu vanuit first person perspectief spelen. Iemand neerknuppelen in GTA was nog nooit zo gruwelijk. En ach, Grand Theft Auto V nog een keer spelen is sowieso geen straf.

4. Uncharted: The Nathan Drake Collection
Helaas, Uncharted 4 lijkt toch echt de laatste installatie in de reeks te worden. Tenminste, met Nathan Drake in de hoofdrol. Ik heb de avonturen van Nathan Drake in ieder geval stuk voor stuk meegemaakt. Ik heb er ook nog eens ontzettend van genoten. Vijf keer Uncharted (ik tel de PlayStation Vita-titel voor het gemak ook nog even mee), vijf keer heb ik echt een toptitel gespeeld. Maar lang niet alle PlayStation 4-bezitters hadden ook een PlayStation 3. Of misschien hadden ze die wel, maar hebben ze Uncharted niet gespeeld.
Gelukkig is er voor die groep Uncharted: The Nathan Drake Collection. Alle drie de Uncharted-games die verschenen voor de PlayStation 3, nu met betere graphics voor de PlayStation 4. Bovendien is de besturing nu nog beter, iets wat je het meeste merkt in het eerste deel. Je kunt nu dus echt geen excuus hebben om nog nooit een Uncharted-game te hebben gespeeld.

3. Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire
Misschien laat ik me bij deze remakes iets te veel meeslepen door jeugdsentiment. Maar elke keer dat Nintendo een remaster uitbrengt van een Pokémon-game maakt mijn hart een sprongetje van geluk. Maar niet alleen uit nostalgische gevoelens ben ik blij dat Nintendo deze remakes uitbrengt. Of het nu met Green en Red op de GBA is, Gold en Silver op de DS of Ruby en Sapphire op de 3DS, Nintendo weet er eigenlijk altijd een topgame van te maken.
Dit doen ze door onder meer de nieuwste ontwikkelingen die Pokémon heeft doorgemaakt door te voeren in de klassieke games. Natuurlijk, het is leuk dat de game er iets beter uit zien, maar heel belangrijk is het met zo’n titel eigenlijk niet. Veel interessanter vind ik dat ik nu in Ruby en Sapphire aan de slag kan met de Mega Evolutions. Zo zijn er nog wel meer mogelijkheden uit Pokémon X en Y die in de klassieke games zijn doorgevoerd. Deze remake is veel meer dan een simpele grafische update.

2. Halo: The Master Chief Collection
Zoals je mensen hebt die nog nooit een Uncharted hebben gespeeld, zul je ook mensen hebben die nog nooit een Halo hebben gespeeld. Voor hen is er nu ook goed nieuws: Halo: The Master Chief Collection. De game had wellicht wat opstartprobleempjes qua servers, maar is in mijn ogen wel (een van) de beste collecties die er te krijgen zijn op het gebied van games.
Wat te denken van de multiplayers van Halo 1 tot en met 4 die allemaal te spelen zijn. Dit komt neer op ruim 100 maps die voor je klaar staan. Wat te denken van speciale playlists van levels: de meest memorabele momenten uit vier Halo-games die voor je klaar staan. Heb je zin om dat ene toffe level uit Halo 2 in Full HD te spelen? Geen probleem, je kunt het level zo selecteren. In een nostalgische bui? Met een druk op de knop heb je de originele Xbox-graphics zo op je scherm. Zo hoort een collectie te zijn.

1. The Legend of Zelda: Orcarina of Time/ 3D
Het is een lastige discussie: wat is nu de beste game die er ooit gemaakt is. Er is van veel titels iets te zeggen, maar als je het mij vraagt is The Legend of Zelda: Orcarina of Time echt een hele dikke kanshebber. Een mening die door een hoop mensen wordt gedeeld. Als we een bijdrage op Wikipedia mogen geloven die een gemiddelde neemt van 90 lijstjes van de beste game ooit, staat Orcarina of Time op nummer 1. Ook op Metacritic staat Orcarina of Time bovenaan, met een gemiddelde van 99 uit 100. De bijna perfecte game dus.
En die game kun je nu dan overal spelen op je 3DS. Bovendien kun je de game ook nog eens in 3D beleven. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn de graphics en de besturing ook nog eens verbeterd. Bovendien klinkt de soundtrack beter dan ooit en is de Master Quest, die we voor het eerst tegen kwamen als extratje bij The Wind Waker, ook nog eens aanwezig. Met recht de beste remake van de afgelopen tijd.

Ben jij het met het lijstje eens? Mis je games? Of horen er bepaalde games totaal niet thuis volgens jou? Laat het weten in de comments!

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.