De Red Dead Redemption blues

De Red Dead Redemption blues

Het is eindelijk officieel bevestigd: Red dead Redemption 2 komt pas dit najaar in ons leventje. Na maanden van hopen en gissen en toch vooral blijven hopen is het duidelijk dat we deze lente niet de prairie op gaan stormen, en uiteraard zijn vele gamers teleurgesteld. Hoe kunnen we die leemte in ons cowboyhart opvullen? Hoe gaan we nu onze Westernfix scoren? Simpel! Door ons gewoon met zijn allen voor te bereiden op de komst van RockStar’s nieuwe topper door onze westernpleziertjes voorlopig elders te zoeken, namelijk…

…in Red Dead Redemption bijvoorbeeld
Yup, dit is een stevige dooddoener. Het is het equivalent van een open deur intrappen en daarom is dit ook de eerste op de lijst. Waarom gebruik je de leemte die het uitstel van de sequel oproept niet gewoon om het origineel nog eens te herspelen? De game is gewoon backwards compatible op Xbox One, is beschikbaar op PlayStation Now en was ooit onderdeel van de Plus line-up, dus als je de PS3 nog ergens hebt liggen is nu de tijd om die weer even in te pluggen. Red Dead Redemption anno 2018 herspelen zet nog maar eens in de verf hoe ijzersterk die game bij haar release was. Niet alleen grafisch blijft het spel nog steeds erg overeind, ook de gameplay is zo solide als een bakstenen schijthuis. Geschifte personages zoals Seth Briars blijven memorabel, het dead-eye mechanisme waarin je vlotjes in slow-mo meerdere headshots kunt scoren blijft stoer en het einde van het avontuur blijft één van de meest memorabele in gaming. Uiteraard ga je daarna gewoon verder met Undead Nightmare, zonder twijfel de beste uitbreiding ooit gemaakt, en ga je een leger van ondode outlaws te lijf met je Winchester. Red Dead Redemption blijft een tijdloze klassieker die het zeker waard is om opnieuw te bezoeken.
…of in de Call of Juarez-games
Ubisoft’s Call of Juarez western-games zijn onderschatte pareltjes van first person-shooters. Ik heb het uitraard niet over The Cartel, want dat is bagger op een disk, maar die Western-games? Tonnen explosieve fun. Zowel Call of Juarez maar vooral de superieure sequel Bound in blood zijn aanraders voor fans van het oude Wilde Westen. Je moet het zien als lineaire shooters die je zoal een Call of Duty van setpiece naar setpiece leiden, maar dan in een heerlijke westernsetting waarin je explosieven op de brug plaatst om de posttrein te laten ontsporen of hevige vuurgevechten voert met twee sixshooters tegelijk in de hand in de modderige hoofdstraat van een typisch dorpje waar pianoriedeltjes uit de saloon weerklinken. Ook Call of Juarez Gunslinger, een downloadbare game uit 2013, is meer dan genietbaar. Het is een spel dat meer focust op de actie dan op verhaal en setting, maar de snellere gameplay levert wel heerlijk intense actie op die je beloont met XP naargelang je schoten doel blijven raken. Als opwarmertje voor je triggerfinger in de aanloop naar Red dead 2 kan het tellen.

…of je kan Wild West Online een kans geven… Op eigen risico
In 2016 lekte er een mysterieus screenshot het net op dat duidelijk van een westerngame afkomstig was. Het was iets dat meteen het internet in lichterlaaie zette. Red Dead Redemption 2!!! Nou, niet dus. Die screen bleek van een game te zijn genaamd Wild West Online, een multiplayer onlinegame gemaakt door een team dat het naar eigen zeggen zat was om te wachten op de komst van de eerste Red Dead Redemption naar PC. De makers beloven een mmo-ervaring waarin je quests kunt aannemen zoals bounty’s of gewoon socializen in de saloon. Dat klinkt allemaal best leuk en de gameplay videos op YouTube zien er best aardig uit, maar dat de game al sinds mid november in een early access-status zit is niet echt bemoedigend. Erger nog is dat er op fora als Reddit ondertussen al geopperd wordt dat de game een scam is van dezelfde kerel die de Day Z-kloon War Z op de markt bracht, en dat het gewoon een goedkope manier is om gamers geld uit de zakken te schudden voor een game die nooit iets gaat worden. Dat is behoorlijke outlaw-shit als je het mij vraagt. Gewoon wachten op Red Dead Redemption Online dit najaar lijkt toch echt de veiligste optie in dit geval.
…of bekijk westerns om helemaal in de mood te komen
De western was in de jaren ’50 en ’60 zowat het meest populaire genre in de Amerikaanse bioscoop, een status die sindsdien wat verwaterd is. Toch zijn er best wel nog wat stevige aanraders te vinden voor kijkers die klassiekers als The Searchers of The Wild Bunch misschien net te oldschool vinden. Zo is er Unforgiven, met Clint Eastwood. Nou weet ik dat deze Oscar-winnende film uit het begin van de jaren ’90 niet bepaald recent is, maar dit verhaal over een voormalige outlaw die door een stel mishandelde hoeren wordt ingehuurd om hun agressors een kopje kleiner te maken is nog steeds ijzersterk. Ook The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford is best een aanrader. Het is een hypnotiserend, lang intimistisch drama met Brad Pitt in de titelrol die het vooral van sfeer moet hebben, maar het werkt. Toch liever wat meer actie? Dan kun je 3:10 to Yuma een kans geven, waarin arme boer Christian Bale de veroordeelde misdadiger Russel Crowe richting een trein moet escorteren terwijl er een hele misdaadbende achter hen aan zit. Of True Gritt, waarin een twaalfjarig meisje een zatlap van een sheriff inhuurt om de moordenaars van haar ouders op te sporen. Uiteraard zijn er de afgelopen jaren nog tonnen andere voorbeelden te verzamelen zoals het naargeestige Brimstone, de geckogekte van animatiefilm Rango of The Revenant.

Op het kleine scherm valt er uiteraard ook genoeg westernfun te rapen. Zo lanceerde Netflix eind vorig jaar het goed onthaalde Godless over een klein dorpje waar vrouwen de macht in handen hebben en was er op HBO uiteraard Westworld, een geniale mengeling van Jurassic Park met een western waarin bezoekers terechtkomen in een wild west pretpark vol androides waar alles kan en mag.

Los van die nieuwe toppers zijn er uiteraard ook de klassiekers. Zo kan je echt niet om Deadwood heen. Deze serie met geschift goede acteurs als Timothy Olyphant, Ian McShane en John Hawkes staat nog steeds geboekstaafd als één van de beste tv-shows ooit en toont het leven in een goudzoekerstadje in alle brute eerlijkheid. Nu er sprake is van een toekomstige film die de verhaallijnen van de tv-serie netjes moet afsluiten is het ideale moment aangebroken om deze reeks te (her)ontdekken. Ten slotte is er ook nog Firefly. Ja, deze reeks met Nathan Fillion speelt zich af op een ruimteschip, maar de personages zijn rasechte outlaws en de planeten die ze bezoeken bevatten hoerenkasten, paarden en saloons. Het levert de ideale blend op tussen oldschool western en sci-fi, en is een echte cultreeks uit de koker van Joss Whedon, de man achter Buffy en het succes van The Avengers.
…of ga gewoon zelf naar het Wilde Westen
Dit is uiteraard de duurste optie, maar geloof me vrij… Ook echt wel de allerleukste. Als het Westen voorlopig nog niet naar jou komt, dan ga je toch gewoon zelf het vliegtuig op? Red Dead Redemption 2 lijkt zich af te gaan spelen in Montana, wat uiteraard een erg aantrekkelijke setting is met haar woeste natuur. Puur om de toerist uit te hangen zou ik echter het westen van de USA aanraden. Het is niet al te moeilijk om naar Los Angeles te vliegen en daar een auto te huren en op avontuur te trekken richting de woestijnen. Vergaap je aan de Grand Canyon of bewandel de Angels Landing in Zion National Park, voel je heel klein terwijl je staart naar de El Capitan in Yosemite en vergaap je aan de spectaculaire bossen en het groen om je heen. Ik zweer het, ik heb al veel mooie reizen gedaan en dingen gezien waar ik onder de indruk van was, maar die roadtrip blijft onbeschrijfelijk. Met een huurwagen een lang hobbelig pad afrijden en dan terechtkomen in het spookstadje Bodie bijvoorbeeld? Een verlaten mijnwerkersstadje dat nu functioneert als museum en er exact uitziet zoals je zou verwachten: een authentieke stoffige echo van het verleden waar ik 189 foto’s heb genomen op 4 uur tijd. Of wat dacht je van Monument Valley? Je rijdt over een lange indrukwekkende weg met woestijn om je heen en ziet in de verte al die spectaculaire rotspartijen opdoemen… Het is zo onbeschrijfelijk mooi op de weg erheen, maar in de vallei zelf staan op die plek die je al talloze keren in Westernfilms hebt gezien is helemaal kicken. Het zijn plekken waarvan ik gezworen heb, op het moment zelf toen ik er was, dat ik ze opnieuw zou bezoeken als mijn kinderen groot genoeg zijn. Het is misschien een prijzige manier om het wachten op Red Dead Redemption 2 te verzachten, maar het is in elk geval op alle vlakken de meest indrukwekkende en memorabele. Indien roadtrippen in de USA budgettair net te lastig is dan kan een uitstapje naar het Belgische Bobbejaanland net over de grens misschien een leuk alternatiefje zijn. Het pretpark staat namelijk helemaal in het teken van cowboys en bevat een nepsaloon waar je jezelf zo lazarus kan drinken aan overpriced bier tot je volledig in de juiste mood op een mechanische bull kruipt terwijl je ‘waar zijn de hoeren?’ schreeuwt.

Uitstel is nooit leuk, niemand wacht graag langer op de game die het hoogst op zijn of haar verlanglijstje staat, maar gelukkig zijn er dus genoeg manieren om dat wachten te verzachten. Je kan oudere toppers herontdekken, de juiste films kijken om van de Western-sfeer te genieten of een trip ondernemen en je een echte outlaw wanen. Of je kan uiteraard geduldig afwachten en genieten van de toppers als Far Cry 5 en God of War die gewoon dit voorjaar al uitkomen. Het hangt er uiteraard van af hoe wild je bent voor het westen.

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.