De Sony persconferentie samengevat #E32017

De Sony persconferentie samengevat #E32017

Na de grootse presentatie van Microsoft en de verrassende persconferentie van Ubisoft, was het de beurt aan Sony om te laten zien wat ze in huis hebben. Vorige jaar hebben we natuurlijk enorm veel nieuwe games te zien gekregen, dus is nu de vraag: krijgen we meer van hetzelfde of krijgen we nog verrassende nieuwe titels te zien?

De persconferentie opende met live gespeelde Indiase muziek. Achter de muzikanten was een muur aan water te zien die in verschillende vormen naar beneden kwam. De sfeer werd duidelijk goed gezet door Sony en we kregen direct de eerste beelden te zien van Uncharted: Lost Legacy. Die werden direct opgevolgd door een trailer van de eerste DLC voor Horizon: Zero Dawn, The Frozen Wilds, die dit jaar nog zal gaan verschijnen.

De grote zombie-game Days Gone, die we vorig jaar voor het eerst te zien kregen, kreeg een grote gameplay-trailer waarin het hoofdpersonage door de wildernis reed op zijn motor en in de val werd gelokt door twee vijanden. Na het verslaan van de vijanden liep hij de bossen in waar hij een aantal zombies zag die opgehangen waren aan hun voeten. In de zaal kwamen tegelijkertijd met deze beelden ook zombies aan touwen naar beneden gezakt. Sony wist de sfeer van de games in de zaal goed te versterken door gebruik te maken van lichteffecten, vuur en props die op het podium te zien waren.

https://www.youtube.com/watch?v=6uED22JERB8&feature=youtu.be

Meer dan trailers gebeurde er verder eigenlijk ook niet. Net als bij Bethesda was de presentatie eigenlijk een aaneenschakeling van trailers. Heel even zagen we de CEO van Sony Interactive Entertainment, Shawn Layden, op het podium, die vertelde over de PSVR en de PS4 Pro die vorig jaar zijn uitgekomen. Dit jaar gaat het volgens hem allemaal om de games.

Na deze korte intermezzo gingen we in vliegende vaart weer verder met de trailers. Monster Hunter World stond als volgende op het programma. Ook hier kregen we gameplaybeelden van de game te zien, waarin grootse gevechten met verschillende monsters zichtbaar waren. Hierna verscheen er een trailer van Shadow of the Colossus. Echter ging het hier niet om een vervolg, maar om een remake van de originele game. Zowel Monster Hunter World als Shadow of the Colossus zullen ergens in 2018 gaan verschijnen. Een game die wel nog dit jaar in de winkel gaat liggen, is Call of Duty WWII. Hiervan werden er ook nieuwe beelden getoond waarin we gevechten zagen op verschillende locaties. De game doet weer heel erg terugdenken aan de originele Call of Duty’s vanwege de Tweede Wereldoorlog-setting.

Sony was het aan zichzelf verplicht om tijdens de E3 meer nieuwe games te gaan tonen voor de PSVR. De virtual reality bril is ontzettend gaaf, maar het ontbreekt nog gewoon aan genoeg games. Tijdens de presentatie kregen we maar liefst zes PSVR-titels te zien: Skyrim VR, Star Child VR, The Inpatient VR, Monster of the Deep: Final Fantasy VR, Bravo Team VR en Moss VR. Bethesda is natuurlijk druk bezig om veel van haar games om te zetten in VR-varianten en Skryim past mooi in het lijstje. The Inpatient is een horrorgame die zich in een psychiatrische afdeling afspeelt en dat zag er erg interessant uit, maar de rest van de VR-games waren verder niet heel spannend te noemen. Monster of the Deep: Final Fantasy was zelfs lichtelijk lachwekkend.

Genoeg VR gehad, door met de grote blockbuster-titels. God of War verscheen op het beeld en het publiek begon direct te juichen. We kregen meer van dezelfde beelden te zien die we vorig jaar zagen, met Kratos en zijn zoon die het opnemen tegen verschillende Noorse mythologische figuren. Daarna was het de beurt voor het al eerder aangekondigde Detroit: Become Human. De game van de makers van Heavy Rain speelt zich af in een futuristische wereld waarin androids zich proberen te bevrijden van de slavernij door de mensheid. In de game draait het, net als bij Heavy Rain, heel erg om de keuzes die jij als speler maakt. Al deze keuzes hebben invloed op het verloop van het verhaal, waardoor elke speler zo zijn eigen route kiest. Destiny 2 kreeg ook nog een nieuwe trailer die getoond werd, en vanwege de speciale samenwerking met Sony werd bekendgemaakt dat PlayStation-spelers tijdelijk exclusief toegang hebben tot nieuwe content zoals Strikes, gear, wapens en een PvP-map.
Heel even verscheen Shawn Laydon weer op het podium om te vertellen dat het nu tijd was voor een echte PlayStation-exclusive, waarna we nieuwe beelden van Spider-Man te zien kregen. Hele gave gameplay beelden zagen we, waarin Spiderman het opneemt tegen verschillende vijanden en in een achtervolging raakt met een helikopter. Opvallend is dat het vechtsysteem veel weg heeft van de Batman Aekham-games, met veel focus op counter- en dodge-moves. Helaas staat ook deze game niet in de planning voor dit jaar, maar zal deze ergens in 2018 gaan uitkomen.
En toen was de presentatie abrupt afgelopen en stroomde de zaal langzaam leeg. Geen nieuwe spannende games, geen concrete release dates voor de grote titels en geen The Last of Us 2. Het was meer van hetzelfde bij Sony. Natuurlijk waren het enorm toffe games die getoond werden, maar die kenden we allemaal al. Stiekem hadden we toch op een verrassing hier en daar gehoopt.

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.