De Switch wish list

De Switch wish list

We weten eindelijk waar we aan toe zijn met de Nintendo Switch. Wie echt hoopte dat Nintendo plots netjes met de stroom mee zou gaan en een traditionele spelconsole zou afleveren is eraan voor de moeite: Nintendo vaart wederom haar eigen koers. Daar kun je stevig over palaveren, maar of de Switch al dan niet een succes wordt hoort slechts van één ding af te hangen, namelijk de games. Criticasters zijn er als de kippen bij om te verkondigen dat Nintendo wederom op de makkelijke successen teert. Daar valt wel wat voor te zeggen, de initieel aangekondigde games kun je grotendeels omschrijven als ‘veilig’. Draai het of keer het echter zoals je wilt, Nintendo is veel meer dan Mario en Zelda en elk nieuw systeem brengt wederom de hoop met zich mee op de comeback van enkele andere geliefde reeksen van de softwaregigant uit Kyoto. In dit artikel vind je dan ook enkele reeksen terug die wat mij betreft een nieuwe kans verdienen op de Nintendo Switch.

Animal Crossing

Er viel geen traditionele Animal Crossing te bespeuren op de WiiU, een gemiste kans van heb ik je daar die Nintendo hopelijk terug recht trekt op Switch. Dat de nieuwe console een betalende online service krijgt betekent dat Nintendo toch wel wil inzetten op de online-modes van hun spellen, en dan volstaat het niet om gewoon met Splatoon 2 en Mario Kart 8 op de proppen te komen, er moeten games zijn die echt een online meerwaarde hebben. Kun je een betere game bedenken om aan die eis te voldoen dan Animal Crossing? Alleen al het idee dat je Animal Crossing zou kunnen spelen zoals je het kent, gewoon klusjes opknappen voor de bosdiertjes of je huisje inrichten, maar dat dan samen met je vrienden in een spelwereld die constant online is? Het is een spelconcept dat voor heel wat simpele fun kan zorgen en het nut van de altijd draagbare Switch zeker in de verf kan zetten. Snel eventjes wat hout gaan hakken in je werkpauze zodat je vrienden later een speeltuin kunnen maken voor de kinderen in het dorp? Dit lijkt echt een binnenkoppertje voor Switch.

Metroid Prime

Metroid Prime staat in het pantheon van gameklassiekers en is naast Zelda en Mario zonder twijfel de meest gerespecteerde naam in de Nintendo-stal. Het is makkelijk om te zien hoe dat komt. In een portfolio dat gedomineerd wordt door vrolijke figuren en frisse kleurtjes is de volwassen wereld waar Samus Aran in vertoeft een knap tegengewicht. Dat de drie Metroid Prime-games tevens ook pareltjes zijn op vlak van leveldesign en gameplay helpt uiteraard ook. Deels sci-fi shooter, deels platformer, deels exploratie-game, de som van heel wat van die delen levert een unieke game op. Krijgen we na bijna tien jaar zeuren eindelijk een nieuw deel op Switch? Als Nintendo het echt meent om terug de banden met de hardcore gamer aan te halen en indruk wil maken, dan zit de kans er wel in. Het is een juweel aan hun kroon en dat beseffen ze zelf ook wel hoop ik, veel gamers zitten hier op te wachten. De enige reden die ik kan bedenken voor het uitblijven van een nieuwe Metroid Prime na bijna een decennium is echter een significante, Metroid Prime 3 verkocht namelijk zwakjes op Wii. Dat was echter toen, in een periode dat meer dan de helft van de Wii-bezitters het ding in huis gehaald had om te bowlen en te fitnessen. Die tijd is voorbij, en als Nintendo hun Switch dan ook serieus in de markt wil zetten als toegewijd gamesysteem hebben ze de ideale naam om dat te doen. Welkom terug Samus?

F-Zero

Elke console verdient haar eigen racefranchise. PlayStation heeft Gran Turismo, Xbox heeft Forza en Nintendo hoort gewoon lekker eigenzinnig F-Zero te hebben. Okay, uiteraard ben ik nu steenkoud Mario Kart 8 even aan het negeren, maar het zet in de verf hoe graag ik een gloednieuwe F-Zero zou willen spelen. Mario liet zich in veel tracks in deel 8 weliswaar door F-Zero inspireren, maar hoe leuk die zwaartekrachttartende stukjes ook waren, het deed toch voornamelijk verlangen naar het origineel. Nu we op PlayStation niet meteen een Wipeout meer hoeven te verwachten is er zeker en vast ruimte voor een goeie ouderwetse futuristische racer en die heeft Nintendo in haar catalogus. Razendsnelle hovercraftwagens die met een rotvaart over het parcours zoeven, de zwaartekracht negerend terwijl de track over de kop gaat, dat is F-Zero.

Advance Wars

De switch is een hybride tussen traditionele console en mobiel apparaat en om dat te etaleren heeft Nintendo spellen nodig die dat kunnen benadrukken. Een spel als Advance Wars zou een uitgelezen kandidaat zijn om die nagel erin te hameren. Advance Wars is uiteraard een turnbased strategy game die heel wat zieltjes wist te winnen op handheld, maar met Switch eindelijk een big budget overstap naar het grotere scherm zou kunnen verzilveren. Aan de gameplay zelf zou niet eens erg veel hoeven te veranderen. Gewoon turnbased oorlogje voeren en de troepen aansturen via het touchscreen van de tablet. Erg leuk allemaal. In combinatie met extra features als de mogelijkheid om zelf maps te maken en te delen en uitgebreide online multiplayer wordt het echter een bijna logische keuze om hier een Switch game van te maken.

Eternal Darkness

Nintendo heeft onlangs het copyright voor Eternal Darkness verlengd. Dat nieuwsberichtje alleen was genoeg om mijn hart een sprongetje te laten maken want geloof me vrij, dit is één van de sterkste horror-games ooit gemaakt. Creatief, ambitieus en doodeng, dat is Eternal Darkness in een notendop. Nou kan het uiteraard dat Nintendo gewoon plant om de originele game aan te bieden als download in de nabije toekomst, of om een HD-remake te maken, maar als ik echt mag dromen, dan hoop ik dat ze gewoon doen wat Insomniac deed met Ratchet and Clank en gewoon een echte remake op poten zet. Wat zo sterk was aan Eternal Darkness is dat het begint met een eng herenhuis op een stormachtige nacht waarin hoofdpersonage Alexandra op zoek gaat naar het geheim van haar grootvader, maar het al snel wegzinkt in een nachtmerrie wanneer je een boek ontdekt dat je terugkatapulteert naar de levens van twaalf verschillende personages in andere tijdperken. Allemaal lekker gevarieerd, maar wat vooral tof is, dat is dat je personage gaandeweg volledig de grip op de realiteit verliest en waanzinnig kan worden. Dit gaat gepaard met camerahoeken die niet kloppen, het gehuil van baby’s op de achtergrond, plots krijsende vrouwen of zelfs de game die doet alsof de console crasht. De vele effecten zorgen dat je als speler een erg ongemakkelijk gevoel krijgt tijdens het spelen en dat maakt het zo een memorabele horror-game. Heb je ooit een game gespeeld die je het gevoel geeft dat je tv behekst is omdat het volume plots de hoogte inschiet? Als het antwoord nee is, dan hoop ik echt dat Nintendo op Switch de wereld terug kennis laat maken met Eternal Darkness.

Geist

Herinnert iemand zich die keer toen Myamoto zelf een horror-shooter afleverde voor de Gamecube? Het was een schietspel met de nodige guts and gore waarin je als speler de rol aannam van een geest. Je zweefde door de gangen van een gemeen bedrijf en nam het tegen hen op door bezit te nemen van objecten zoals een poltergeist zou doen of zelfs bezit te nemen van dieren en uiteraard mensen om aan het knallen te gaan. Het zat origineel in elkaar omdat je als geest niet zomaar zoals je wilt kan gaan zweven door de game heen; je kan slechts beperkt overleven in geestvorm dus is het zaak om constant bezit te nemen van levende wezens om je queeste te kunnen verlengen. Erg origineel allemaal dus, alleen liet de game op de Cube op technisch vlak net te veel steken vallen om van een succes te kunnen spreken. De ideeën waren zeker aanwezig, maar het ontbrak de Cube aan de nodige kracht om alles audiovisueel overtuigend op het scherm te brengen. De kans dat Nintendo een flop als deze ooit zou vanonder het stof halen lijkt me uiterst klein, maar we zitten op het moment in de cyclus van een systeem dat dromen nog mag, dus bij deze: een nieuwe Geist met nette graphics zou zeker indruk kunnen maken op de hardcore gamers die een Switch overwegen.

Met uitzondering van Geist zijn dit de titels die de meeste fans van Nintendo toch het liefst een terugkeer zouden zien maken op de Switch. Als dit de games zijn waar het luidst achter gevraagd wordt, dan moet dit toch ook bij Ninty zelf niet in dovemansoren vallen? Of Nintendo echt de belofte gaat invullen om van Switch terug een toegewijde console te maken die de banden met de trouwe fan aanhaalt, dan zijn dit in elk geval de games waar ze het voor mij persoonlijk mee kunnen doen. Welke klassieke Nintendo-games zou jij het liefste in een nieuw jasje op de Switch spelen?

Iedere gamesite heeft die ene toffe, lieve meid nodig die te porren valt voor de schattige platformgames. Hier bij GameParty moeten we het echter nog steeds met Eefje stellen. Een inktzwart gevoel voor humor, ietwat van een grote bek en een voorliefde voor de meest gewelddadige games die je kan bedenken. Dat is Eefje in een notendop.