De winnaars van de Dutch Game awards

De winnaars van de Dutch Game awards

Zojuist zijn de winnaars van de Dutch Game Awards bekend gemaakt op dé toonaangevende award show voor de Nederlandse game developers. De show  vond plaats tijdens Dutch Media Week in Beeld en Geluid te Hilversum.  

Dutch Game Awards 

Dit jaar is via de Dutch Games Association (DGA) nieuw leven geblazen in de prestigieuze award show voor  Nederlandse game developers. Derk de Geus, voorzitter van de DGA benadrukt het belang voor Nederlandse  game-ontwikkelaars: “We zijn blij dat de Dutch Game Awards weer plaats heeft gevonden. De Awards zijn  belangrijk voor alle Nederlandse game developers en een prachtig moment om de beste producties van de  Nederlandse game industrie te laten zien aan het binnen-en buitenland. Zelfs tijdens een pandemie blijft de  game-industrie productief, en zijn er de afgelopen tijd veel noemenswaardige spellen op de markt gekomen.” 

De show vond plaats in de avond van 7 oktober te Beeld en Geluid tijdens Dutch Media Week en was daarmee  de elfde editie van de Dutch Game Awards. 

Winnaars 

De Dutch Game Awards kent verschillende categorieën, van ‘Best Game’ tot ‘Best Student Game’ en een  drietal special awards. De winnaars zijn gekozen door een professionele en diverse jury. Naast een award,  krijgen de winnaars ook een plek in de collectie van Beeld en Geluid, waar de titels als cultureel erfgoed voor  de eeuwigheid bewaard zullen worden En de winnaars zijn…!  

Best Game: Good Job! – Paladin Studios 

Best Art: The Falconeer – Tomas Sala 

Best Audio: Unexplored 2: The Wayfarer’s Legacy – Ludomotion 

Best Innovation: Traffic Jams – Little Chicken Game Company 

Best Technology: Unexplored 2: The Wayfarer’s Legacy – Ludomotion 

Best Game Design: Good Job! – Paladin Studios 

Best Commercial Achievement: The White Door – Rusty Lake 

Best Applied Game: Sparky – Lunggames 

Best Debut Game: Deliver Us The Moon: KeokeN Interactive 

Best Student Game: Arid – Sad Viscasha Studios – BUas 

De jury koos Good Job! als winnaar in de Best Game en Best Game Design categorie: “Alleen al het feit dat  dit de eerste Nederlandse game is die in samenwerking met Nintendo is ontwikkeld maakt Good Job heel  speciaal. Paladin Studios heeft uitstekend werk geleverd met het creëren van een gestileerde, creatieve,  ‘polished’ maar vooral een heel leuk puzzelspel.” 

The Falconeer pakte de prijs voor Best Art: Tomas Sala heeft deze AAA-productie grotendeels alleen gemaakt, maar als je The Falconeer ziet zou je denken dat er een groot ontwikkelteam achter zit. Dat komt  vooral ook door de art. Tomas heeft een wereld gemaakt die spelers uren vermaakt en verbaast, maar ze wel 

gefocust houdt. De mist, wolken en het water werken in perfect harmonie om de speler op het puntje van z’n  stoel te houden.” 

Unexplored 2 – The Wayfarer’s Legacy won twee awards, voor Best Audio en Best Technical Achievement.  De Jury stelt: “de content generator is gebaseerd op jarenlange research en experimenten en zorgt ervoor dat  Unexplored 2 haar grenzen verlegd. Hetzelfde geldt voor de audio, waarbij het team de grenzen opzoekt door  de audio aan te passen aan de verschillende omgevingen en zelfs in real-time.”  

De grootte van het team van de Best Student Game was voor de jury sowieso al indrukwekkend: “Voor een  studentenproject is het knap om een team van 21 mensen te managen, zeker tijdens de corona crisis.  Daarnaast hebben ze goed naar de community geluisterd tijdens het maken van Arid. Met een ongelofelijke  duur van 7 uur, professionele voice-overs, een dynamische soundtrack en veel kennis over de Zuid  Amerikaanse Atacameño, heeft Sad Viscacha een game geleverd, die de kwaliteit van een ervaren studio  evenaart.” 

Special Awards 

De special awards zijn in het leven geroepen voor de studio’s, personen of initiatieven die soms wat meer op  de achtergrond spelen, maar wel belangrijk zijn voor de Nederlandse gamesindustrie. De winnaars voor de  Special Awards:  

Best Studio: Vertigo Games 

Inclusion Award: Sacha Blom 

Lifetime Award: Mark Overmars 

Dat Vertigo Games Best Studio wint is volgens de jury logisch: “Het is een van de meest toonaangevende VR studio’s ter wereld. Dat Vertigo Games recent Force Field heeft overgenomen is daarnaast belangrijk voor  zowel de groei van de studio, maar ook om de potentie en kwaliteit van de Nederlandse game-industrie aan te  tonen.” 

De Inclusion Award ging de naar recent afgestudeerde Sacha Blom: “Haar afstudeerstage betrof “inclusive  hiring & recruiting”. Ze bouwde al snel een groot netwerk op (inclusief studiohoofden) dat bereid was om te  praten over een van de lastigste onderwerpen in de game-industrie: inclusiviteit. Sindsdien is ze bezig om een  actief momentum voor diversiteit en inclusie op gang te brengen en is ze ambassadeur voor Women in Games  geworden.” 

En last but not least de Lifetime Award, ging naar ‘de wijze uil’ van de Nederlands Games Industrie; Mark  Overmars. Volgens de jury belichaamt Mark game development en zijn van mening dat zijn passie en ambitie  vele Nederlandse en internationale game developers heeft bereikt via zijn bedrijven, klaslokalen en uiteraard via Gamemaker!  

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.