Driveclub Gamescom Preview

Driveclub Gamescom Preview

Ik zet mijn eerste stappen op de beursvloer van de Gamescom en kijk wat onwennig rond. Er zijn zoveel interessante games om te spelen dat ik niet zo goed weet waar ik moet beginnen. Het meest dichtbij zie ik enkele PlayStation 4-consoles staan met daarop de racegame Driveclub. Een racegame op een nieuwe console: de perfecte combinatie om mee te beginnen denk ik. Al snel kom ik erachter dat de PlayStation 4 controller mij positief weet te verassen, maar dat Driveclub niet aan mijn hoge verwachtingen weet te voldoen.

Eén van de belangrijkste zaken van een racegame vind ik het gevoel van snelheid dat de game je geeft. Wanneer je het gevoel hebt met 30 kilometer per uur over een circuit te tuffen terwijl de teller toch echt 170 aangeeft, dan krijg je nooit die sensatie die een racegame je hoort te geven. De vroege versie van Driveclub die ik kon testen op de Gamescom had dit helaas nog niet goed voor elkaar. Terwijl ik de trigger volledig indrukte om met vol vermogen over het rechte stuk te scheuren leek het net alsof ik maar voorzichtig vooruit kwam. Nergens kreeg ik het idee een racemonster onder de knoppen te hebben waarmee ik met topsnelheid langs de vangrail aan het racen was. Het ontbreken van dit gevoel zorgde er ook voor dat ik regelmatig te laat remde voor de bochten, want dat doe ik altijd op gevoel en niet op basis van de snelheidsmeter. Zelfs na enkele rondjes kwam dit gevoel niet naar boven dus hopelijk weet de ontwikkelaar dit te verbeteren in de definitieve versie want anders heeft Driveclub nu al een achterstand.
Ondanks dat de game draaide op een PlayStation 4 was ik ook niet onder de indruk van de graphics. De kartelige randen zagen eruit alsof ze zo van een zaag waren gesprongen en de vegetatie langs de weg was nog zo plat als een dubbeltje. Ook hier is dus nog een flinke slag te maken voor de ontwikkelaar. Waar tevens nog in geïnvesteerd moet worden is het schademodel van de auto’s in Driveclub. Tijdens de rondjes die ik reed knalde ik regelmatig tegen muren, vangrails en sneed ik af door de bosjes. Natuurlijk deed ik dit bewust om het schademodel te testen en had het niets te maken met mijn onhandige stuurkunsten. Toen ik uiteindelijk de auto over de finish reed kreeg ik hem vanuit verschillende camerahoeken te zien en was ik verbaasd over de beperkte schade aan de auto. Veel meer dan een paar krassen, een beetje modder en een kapotte koplamp kwam het niet. Oké, ik had de instellingen zo gezet dat schade geen invloed zou hebben op het rijgedrag van de auto, maar ik had toch wel graag wat meer visuele impact gezien. Op zijn minst een los hangende bumper of een flinke deuk aan de zijkant van de auto. Er zijn al genoeg racegames op de huidige consoles die laten zien dat dit heel goed mogelijk is, ook met medewerking van de verschillende automerken. Het is me dan ook een raadsel waarom dit (nog) niet in Driveclub is verwerkt.

Tot nu toe ben ik behoorlijk negatief over Driveclub maar ik moet eerlijk zeggen dat ik wel plezier heb gehad tijdens het spelen. Op de beurs speelde ik de modus waarbij twee teams tegen elkaar strijden op hetzelfde circuit. Je rijdt daarbij niet direct tegen elkaar maar wel tegen ghosts van andere spelers. Daarbij is het belangrijk dat je een zo scherp mogelijke tijd neerzet, maar ook dat je punten scoort door opdrachten uit te voeren. Het circuit waar ik op reed was verdeeld in drie delen met elk een eigen opdracht: volg de ideale lijn, drift zo lang mogelijk door de bochten en haal een zo hoog mogelijke topsnelheid. Het leuke is dat er twee ranglijsten zijn: eentje voor de snelste tijd en eentje voor de punten die behaald zijn met de opdrachten. Ook al heb je minder goed gepresteerd op de totaaltijd dan kan je nog steeds uitblinken op de ranglijst voor de opdrachten. Erg leuk en het motiveert je om beter je best te gaan doen.

Terwijl ik het circuit van Driveclub onveilig aan het maken was merkte ik dat ik meer onder de indruk was van de PlayStation 4 controller dan van de game zelf. Voor een racegame die bij de lancering van de PS4 uit moet komen is dat geen goed teken. Ik hoop dan ook dat er nog veel gesleuteld gaat worden aan de game voordat die in de winkels ligt. Vooral het gevoel van snelheid moet echt beter zodat je niet het gevoel hebt in de scootmobiel van je oma rond te rijden.

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.