Driveclub Review

Driveclub Review

Driveclub stond al voor de release van de PlayStation 4 hoog op mijn lijstje. Sowieso moest ik minimaal één vette racegame in bezit hebben tijdens de launch van de console. Echter werd de game keer op keer uitgesteld en ligt Driveclub nu pas in de winkels. Na lang wachten heb ik hem gespeeld en hij valt niet helemaal tegen. Wel een beetje dus.

Voelt Driveclub nu als een Need for Speed of gaat de game de simulatie kant op zoals Gran Turismo? Eigenlijk is er geen kant gekozen bij deze game. Het is het namelijk beide. De besturing van de auto’s in de game geeft een perfecte mix van simulatie en arcade. De besturing in Driveclub brengt iets nieuws, wat eigenlijk in de komende racegames zou moeten zitten. Je hebt echt het gevoel dat je een auto aan het besturen bent. Zo hebben de ‘standaard’ auto’s een wat zwaardere besturing en de supercars slippen sneller als je uit een bocht vliegt.

Grafisch is de game op het circuit erg mooi. Voordat de race begint zie je een soort overview van de omgeving waar je straks langs scheurt in je bolide. Echter zag ik soms wel dat er op plekjes wat verder van de baan af toch wat minder mooie graphics te zien waren. Maar goed, dat zie je niet wanneer je op de baan aan het rijden bent, dan ziet alles er weer next-gen uit zoals je verwacht. De lighting effects en schaduwen die gebruikt zijn zien er realistisch uit. In het begin moet je even wennen aan de graphics maar na verloop van tijd, wanneer je gewend bent aan de wereld van Driveclub, zie je dat er wel degelijk erg veel aandacht aan de vormgeving gegeven is.

De blaadjes die van de bomen gevallen zijn vliegen omhoog wanneer je met je auto over ze heen scheurt. En dan heb je nog de vonken die je achterligger doet verblinden wanneer je over een hobbel rijdt. Evolution Studios laat met Driveclub zien hoeveel kracht de PlayStation 4 heeft. Natuurlijk heeft de game ook zijn echte minpunten. Zo zien de toeschouwers er niet bepaald mooi uit in vergelijking met de rest van de game en dat valt op. Het komt over alsof ze er geen tijd meer voor hadden of geen zin om ook dat nog even high-res te maken.

Wanneer de je singleplayer start zie je een uitgebreid menu met races staan die je kan doen op dat moment. Uiteraard begin je met simpele hatchbacks, maar na een paar uur heb je het stuur van een exotische wagen in handen. Content is er genoeg en een leuke toevoeging zijn de zogenaamde ‘Face to Face’ challenges. Dat zijn challenges die je onder het rijden kan proberen te voltooien. Hierbij moet je denken aan een hoge gemiddelde snelheid behalen, driften of een bocht perfect insturen. De opdrachten zijn niet verplicht maar geeft wel wat extra’s in de races.

Nadat je de singplayer uitgespeeld hebt, wat redelijk snel gaat, kan je nog naar de multiplayer. Het online aspect van Driveclub speelt een grote rol in de game want hier kan je een club oprichten. Een club kan maximaal zes personen bevatten en wordt actief vanaf het moment dat iemand je club joint. Je kan een aangepast ontwerp voor je club maken die de clubleden kunnen kiezen en op hun auto’s kunnen zetten tijdens de race zodat ze als een echte crew rondscheuren. Samen met je clubleden probeer je natuurlijk je club zo hoog mogelijk te krijgen qua level. Ontwikkelaar Evolution Studios gaf meerdere malen aan dat het online gedeelte het belangrijkste gedeelte wordt van Driveclub. Je zou bijvoorbeeld met je club tegen een andere club strijden en zelfs tournaments kunnen aanmaken. Dit valt allemaal helaas zwaar tegen.

Zoals eerder gezegd is het inderdaad mogelijk om een club te maken met maximaal vijf vrienden (zes inclusief jezelf). Iedereen die in de club zit en een race uitrijd verdient punten voor de club en zo stijg je in levels. Naast dat je zelf een level hebt, heeft je club dus ook een level en met z’n allen zorg je ervoor dat je club zo hoog mogelijk op de leaderboards komt te staan. Natuurlijk klinkt het allemaal leuk, maar in principe is het nutteloos. Het is ontzettend makkelijk om in je eentje je club te levelen en je hebt de rest eigenlijk niet nodig. Behalve dan dat er minimaal twee mensen in een club moeten zetten voordat je je club daadwerkelijk omhoog kunt levelen. De gameplay modes die de clubs mee brengen zijn veel te weinig.

Je kan online een multiplayerrace samen met je club spelen of alleen. Je racet tegen andere spelers of andere clubs maar in feite verschilt de gameplay niks van elkaar. Altijd is het de doelstelling om als eerste over de finish te rijden. Het is niet mogelijk om zelf een lobby aan te maken in Driveclub. Ook kan je niet kiezen op welk tijdstip je gaat rijden, welke track je tegen gaat komen of welke assists er toegestaan zijn. Je kiest in plaats daarvan een random race, daar moet je je voor inschrijven en mits er genoeg mensen ingeschreven zijn voor de race ga je naar een random lobby. Het zit erg raar in elkaar en met twee modes is het veel te weinig voor een game die zich zogenaamd focust op online multiplayer.

Wat de multiplayer wel leuker maakt zijn de challenges die je naar elkaar toe kan sturen. Als jij bijvoorbeeld een hele goede tijd neerzet op een bepaalde track kan je andere spelers uitdagen je tijd te verbeteren. Het is een leuke feature maar dat kennen we natuurlijk al uit andere racegames. De ontwikkelaar heeft erg grote woorden over hun online gameplay maar eigenlijk hebben we het allemaal al eerder gezien in andere racegames en misschien zelfs beter dan hoe het is in Drieclub.

Driveclub is zeker geen slechte game alleen denk ik dat gamers er meer van verwachten dat het daadwerkelijk is waardoor ze teleurgesteld kunnen raken. Het racen voelt fantastisch en het heeft echt een “oke nog één potje dan stop ik”-factor terwijl het al bijna vroeg in de ochtend is. Het is alleen jammer dat Evolution Studios een hype gecreëerd heeft die veel te groot is voor Driveclub. Het is niet de game waar we allemaal op hoopte maar gewoon een toffe racegame voor de PlayStation 4. De bedoeling met Driveclub was om jou en je vrienden een online-ervaring te schenken waar ze nooit op uitgekeken zouden zijn, maar dat is veel te overdreven gebracht.

Er komen nog andere online features bij en inderdaad ook een heel vet weather systeem. Maar bij de launch zijn die features er nog niet en dat willen gamers wel. Ondanks het uitstel is de game voor mijn gevoel nog niet af. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de servers die nog niet helemaal stabiel blijken te zijn. Mocht je je afvragen wanneer je de game moet kopen dan kan ik je vertellen dat je de game moet kopen als je een basisracegame met kleine extra’s wilt hebben. Verwacht absoluut niet veel van het online gedeelte maar het is natuurlijk erg leuk om samen met je vrienden een club op te richten en samen te racen. Natuurlijk is er ook veel fun uit de singleplayer te halen.

[review pros=”+ Graphics zijn next-gen
+ Hele lekkere besturing van de auto’s
+ Challenges” cons=”- Multiplayer is niet het spelen waard
– Game voelt niet af
– Servers niet stabiel genoeg” score=73]

All-round geek met een gigantische liefde voor Star Wars. Schrijft sinds 2005 over games en is een lopende film/game encyclopedie. Wakker te maken voor een goede game op Xbox Live (Havoc NL) of een bord lasagna. Streamt geregeld via Mixer en praat over films op Letterboxd.