E-sport gaming

E-sport gaming

Met alle nieuwe game consoles die nu uit zijn is het erg belangrijk dat je internet thuis betrouwbaar, stabiel en snel is. De nieuwe Playstation 5 en de Microsoft Series X toveren een prachtig 4K beeld op je monitor of op je 4k televisie. Daarnaast is ook PC gamen steeds mooier dankzij o.a. de nieuwe XT kaarten. 4K is echter een verdubbeling van full HD en dat heeft dus ook effect op de data die binnenkomt in je huis of appartement, die is in dat geval dan ook dubbel. 

Bij gamen is het erg belangrijk dat je internetverbinding stabiel is en blijft. Niets is zo erg als je tijdens een potje FIFA een doelpunt wil maken en je internetverbinding hapert waardoor je mist. Maar waar je bij FIFA een goal kunt missen, is het bij een first person shooter nog veel belangrijker dat er geen lag is tijdens het spelen van de game. Met name bij de extreem populaire shooter Fortnite van Epic games komt het soms aan op milliseconden om te bepalen wie een potje wint of verliest.. Kun je nagaan hoe belangrijk dat is voor een e-sporter. In shooters als Fortnite gaat het soms om enorme bedragen die te winnen zijn. Kijk niet gek op als bij een online Fortnite toernooi de hoofdprijs hoger is dan 100.000 euro. Dat zijn bedragen die voor de meeste mensen onwerkelijk zijn. Pro gamers spelen dan ook honderden potjes dag in dag uit. Bij progamers gaat het om kleine verschillen in skills die door veel te oefenen steeds kleiner worden. Wie droomt er niet van een e-sportcarrière? Hoe mooi is het dat je met je favoriete hobby je geld zou kunnen verdienen? 

Er liggen nog volop kansen want feitelijk staat de e-sport pas aan het begin en zullen de te winnen bedragen hoger en hoger worden. Het mooie is dat er steeds meer uitgevers van games ook hun game willen pushen. Inmiddels zijn er dan ook tientallen games waarin je je kunt ontwikkelen, dit maakt de kans om een ster te worden een stuk groter dan in een normale sport. Het hierboven genoemde Fortnite is natuurlijk een van de bekendste, maar wist je dat deze game eigenlijk een variant is van Players Unknown’s Battlegrounds? Deze laatste is tegenwoordig iets minder bekend maar ook voor deze game worden nog volop toernooien georganiseerd. Beide games zijn zogenaamde battle royal games waarbij je met 100 mensen tegelijk begint en waar er uiteindelijk maar 1 over kan blijven. Kun je je voorstellen hoe cool dat voelt om als laatste overwinnaar de game te verlaten? Dat is pas topsport. 

Toch zijn de battle royal games niet de eerste games geweest waar e-sport mee begon, al veel eerder waren er first person shooter games als Doom, Quake en het overbekende Call of Duty die de scene in gang hebben gezet. Quake wordt tegenwoordig niet zo veel meer gespeeld, maar een games als Doom kent bijna elk jaar een nieuwe vervolg. En Call of Duty kent inmiddels ook heel veel varianten, de laatste variant hebben we kort geleden nog reviewed. We gaven de game een hoge score van 8.2. 

Het mooie van computer games is dat er zoveel verschillende soorten games zijn, waar we hierboven de Battle royal games en de FPS games hebben besproken , zijn er nog veel meer genres. Games die ook meer op real time games lijken zoals voetbal en Formule 1 gaming. Voetbal is onze nationale sport waar we elke week genieten van de eredivisie, maar wist je dat er ook een alternatieve competitie is? Clubs als PSV en Ajax hebben naast hun eredivisie teams ook een echt e-sport team waarbij de prestaties net zo belangrijk zijn. Mooi toch? Dat je dus ook voetballer kunt zijn zonder dat je talent zou hebben in het echt en de mooiste goals en acties kun je maken vanuit je eigen huiskamer. Je kunt spelen voor PSV, Ajax, maar ook veel buitenlandse clubs hebben een licentie afgegeven voor bv. FIFA, toch wel DE voetbalgame. Elk jaar komt er een nieuwe versie uit waarbij je dus ook elk jaar nieuwe tips en tricks moet leren. En met de komst van de PS5 en Series X ziet online voetbal er bijna net zo mooi uit als echt voetbal. Je kunt dus spelen als je eigen favoriet bij de club waar je supporter bent en de wedstrijd tussen PSV-Ajax alvast vooruit te spelen en de winnende goal te maken. Wellicht is het nog leuker om voor het Nederlands Elftal te spelen en een toernooi te doen zoals het EK of zelfs WK. 

Is voetbal niet je ding? En ben je bv. meer een race fan? Dan is ook in die tak heel veel te beleven. Zo zijn er games als Dirt 5 een echte rally game waarbij je zo’n beetje over de gehele wereld tracks kunt racen. Dirt is ook alweer de 5e editie en ook deze is weer heel anders gemaakt. Zo kun je dus altijd aanhaken als beginner. Maar de meeste racefanaten kijken natuurlijk uit naar de Formule 1. Zeker omdat Max Verstappen daar erg hoog scoort zijn we ineens allemaal fan. De Formule 1 computer game is een echte game simulatie waarbij auto’s en tracks nagenoeg echt aanvoelen. Zelfs Max speelt dit wel eens om te oefenen. Je kunt tracks narijden en records verbreken, maar natuurlijk ook racen tegen andere gamers.  Voor de ultieme ervaring kun je het allemaal  zelfs nog echter maken. Zo kun je een racestoel aanschaffen met racestuur en pedalen. Nog een stapje verder gaat virtual reality, een ervaring die bij racegames een fantastische meerwaarde kent.

Dan hebben we nog een hele grote sectie in gamen, de real time strategie game. Games waarbij je complete oorlogen uitspeelt tegen je tegenstander. Denk aan stratego maar dan op je beeldscherm en dan niet met een paar eenheden, nee echt met duizenden legereenheden die jij vanuit je gamestoel aanstuurt. 

Waar sporters baat hebben bij top materiaal is het als gamer net zo belangrijk om de juiste tools te hebben waarbij de verbinding met internet natuurlijk wel de life line is. 

Kun jij na dit artikel niet wachten om achter je gameconsole te kruipen? Wie weet komen we jou dan zo online tegen. De  crew van Gameparty speelt uiteraard ook games, en het moet gezegd worden, we zijn best goed. 

Stond aan de babywieg van GameParty en is verantwoordelijk voor de gehele website. Noem het de grote eindbaas.